Bij dit recept begin je met het maken van de Bojo-laag. Daarna komt de cheesecakelaag aan bod. Het is echt een heel gemakkelijk recept. Je hoeft in principe alleen maar alles bij elkaar te doen, het in een bakblik over te hevelen en het vervolgens in de oven te bakken.
Wat is bojo en hoe maak je het?
Bojo komt oorspronkelijk uit Suriname en is een zoete, kleverige lekkernij gemaakt van geraspte cassave, suiker, kokosmelk en vaak wat specerijen. Dit traditionele recept heeft zijn roots in de Creoolse keuken en is geliefd om zijn unieke textuur: een combinatie van romig, chewy en een beetje knapperig aan de bovenkant. De basis van bojo bestaat uit cassave, wat het een unieke, hartige smaak en een vochtig, zacht karakter geeft. Wanneer je cassave raspt en mengt met ingrediënten zoals kokosmelk, suiker, eieren, en soms ook gecondenseerde melk, krijg je een smeuïge en vullende cake. De cassave zorgt ervoor dat de bojo een heerlijke chewiness krijgt, terwijl de kokosmelk voor een romige, tropische twist zorgt. De cake kan ook worden verrijkt met een vleugje vanille of specerijen zoals kaneel voor extra diepte in de smaak.
Alles over cassave
In dit recept gebruik je cassave voor je cheesecakebodem. Cassave, ook wel bekend als maniok of yuca, is een wortelknol die afkomstig is uit Zuid-Amerika, maar tegenwoordig wereldwijd wordt geteeld. Deze voedzame knol is een belangrijke bron van koolhydraten en wordt vaak gebruikt in verschillende keukens, vooral in tropische en subtropische gebieden. Cassave is glutenvrij, waardoor het een geweldige keuze is voor mensen met een glutenintolerantie.
De cassaveknol heeft een stevige schil en een zetmeelrijke, witte kern die bij het koken een zachte, romige textuur krijgt. Voordat je aan de slag gaat met cassave, is het belangrijk om te weten dat je deze knol altijd moet koken of stomen voordat je het eet. Rauw is cassave namelijk giftig vanwege de aanwezigheid van cyanogene glycosiden, die bij vertering kunnen worden omgezet in cyaan. Maar geen zorgen! Door cassave goed te koken, verliest het deze giftige stoffen en wordt het een heerlijke, veelzijdige basis voor allerlei gerechten.
Je kunt cassave in blokjes snijden en koken, frituren of pureren. De gekookte cassave is perfect voor gebruik in recepten zoals bojo, maar je kunt het ook gebruiken in soepen, stoofschotels of als bijgerecht. In de Caribische keuken wordt het vaak gebakken tot cassave chips, of geraspt en gebakken tot cassave brood.
Liever hartig met cassave? Maak dan Cassavefriet met sambalmayo met passievrucht.
Hier koop je cassave
Je kunt het zowel vers als gedroogd kopen. In veel supermarkten en op markten vind je verse cassave, vaak in de groentenafdeling. Gedroogde cassave of cassave-meel is meestal te vinden in de wereldwinkel of bij speciaalzaken, vaak in de sectie met glutenvrije producten. Er bestaat ook geraspte cassave wat je online kant- en klaar kunt kopen, maar die is vaak wat droger en daarmee minder geschikt voor het maken van de bojo cheesecake. Gebruik hier dus liever verse cassave voor.
De cassave in dit recept die unieke, lichte chewiness die je simpelweg niet krijgt met een gewone koekjesbodem. De bojo-basis en de cheesecake-elementen vullen elkaar perfect aan. Denk aan een schilferige bodem die smelt in je mond, gevolgd door een luchtige, romige bovenlaag die je meeneemt naar een tropisch paradijs.

Bojo cheesecake
Ingrediënten
Voor de bojo
- 150 gr blanke rozijnen geweekt in rum
- 1 kilo geraspte cassave
- 200 gr geraspte kokos
- 250 gr suiker
- 150 ml melk
- 150 gr gesmolten roomboter
- 2 tl amandel-essence
- 2 tl vanille-extract
- 1 mespunt zout
- 1 el kaneel
- 1 blikje kokosmelk
Voor de cheesecake
- 300 gr suiker
- 4 eieren
- 2 tl vanille essence
- 800 gr roomkaas
- 250 gr bevroren frambozen
Bereidingswijze:
- Maak eerst de bojo. Verwarm de oven voor op 200 ℃. Smelt nu de boter in een pan.
- Meng in een kom de rozijnen, de geraspte cassave, de kokosrasp, suiker, melk, de gesmolten roomboter, het amandel- en vanille-extract, het kaneelpoeder en de kokosmelk. Meng het geheel tot een glad beslag en schenk het beslag in het bakblik. Dit bak je ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven.
- Nu is het tijd om aan de cheesecakelaag te beginnen. Meng in een kom de ingrediënten voor de roomkaaslaag: de roomkaas, de suiker, de eieren en de vanille-essence. Voeg de frambozen toe en houd er een paar achter. Als je de bojo uit de oven hebt gehaald, kun je het roomkaasbeslag bovenop de bojo in het bakblik doen.
- Verlaag de oventemperatuur naar 170 ℃. Verdeel nu de overige frambozen over het beslag en bak de bojo cheesecake 40 minuten in de oven.
- Laat de cheesecake nog minimaal 3 uur in de koelkast opstijven. Nog beter is om hem 24 uur te laten opstijven, wat wel inhoudt dat je een dag eerder moet beginnen met maken of er pas een dag later van kunt genieten. Maar mijn ervaring is: hij is het wachten meer dan waard!

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.