Boerenkool masseren
In deze salade eet je de boerenkool rauw. Dat kan heel lekker zijn, maar daar moet je nog wel even iets voor doen. Zo van het land (of uit de zak natuurlijk) is boerenkool vrij stekelig en hard: niet per se aantrekkelijk om te eten. De truc? De boerenkool mengen met een dressing van olie en azijn of citroensap, zout en peper. Voor extra zacht blad ‘masseer’ je de dressing nog even goed in de kool met je handen, het liefst een paar minuten. Daardoor slinkt de groente een beetje en wordt hij zachter. Veel lekkerder! Heb je weinig tijd? Dan doet de dressing ook al veel goeds.
Boerenkoolsalade: mijn favoriete smaakcombinaties
In deze salade van boerenkool gebruik ik behalve deze groene bladgroente ook een aantal andere ingrediënten. Ik meng ‘m met geroosterde bospeen en appel, voor een zoet en knapperig accent. Van brood maak ik crunchy croutons. Dat is trouwens een perfecte manier om oud brood op te maken; gooi overgebleven brood dus nooit weg. Een andere manier om het meeste uit je overgebleven boterhammen te halen is door het fijn te malen in een keukenmachine, tot je broodkruim hebt. Ideaal om knapperig te bakken en te gebruiken als strooisel over pasta (hallo, pangrattato) of voor in recepten waarin je paneermeel of broodkruim nodig hebt om iets te binden. Zonnebloempitten geven deze salade nog een extra knapperig accent, peterselie maakt het lekker kruidig af. Ook lekker: gebruik een blikje afgespoelde, uitgelekte kikkererwten in deze salade om ‘m nog wat voedzamer te maken. Of vervang de bospeen door in blokjes gesneden, geroosterde zoete aardappel. Liever geen peterselie? Koriander kan ook heel goed.
Zin gekregen in stamppot na al dat lezen over boerenkool? Probeer deze boerenkoolstamppot van zoete aardappel dan eens, en laat me weten wat je ervan vond!

Boerenkoolsalade
Ingrediënten
- 1 appel in blokjes
- Rasp en sap van ½ citroen
- 1 bos bospeen ca. 12 wortels, geschrapt, 2 cm groen eraan gelaten
- Olijfolie
- Zout en zwarte peper
- 250 g desembrood met pompoenpitten of ander desembrood, in blokjes
- 1 teen knoflook geperst
- 1½ el appelciderazijn
- 150 g gesneden boerenkool
- 2 el zonnebloempitten
- 4 takjes peterselie blad grof gehakt
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed 2 bakplaten met bakpapier of aluminiumfolie.
- Meng de appel met het citroensap, dit voorkomt dat de appel verkleurt.
- Verdeel de wortels over een bakplaat. Snijd eventuele dikkere wortels over de lengte doormidden. Druppel er 1 eetlepel olijfolie overheen en meng even goed door elkaar. Bestrooi met zout en peper en rooster de wortels in circa 30 minuten beetgaar. Houd een paar mooie wortels apart en snijd de rest in stukken.
- Verdeel de broodblokjes over de tweede bakplaat. Meng 2 eetlepels olijfolie met de knoflook en de citroenrasp en meng hier de broodblokjes doorheen. Bak de croutons circa 15 minuten mee onderin de oven.
- Meng in een mengkom 3 eetlepels olijfolie met de appelciderazijn en het zout en peper. Voeg de boerenkool, de croutons, appel en de gesneden bospeen toe. Hussel en laat 15 minuten staan zodat de smaken goed kunnen intrekken.
- Rooster intussen de zonnebloempitten enkele minuten in een droge koekenpan.
- Verdeel de salade over een serveerschaal en leg de hele bospeen er op. Bestrooi met de geroosterde zonnebloempitten en de peterselie en serveer.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.