Bladerdeegquiche met courgette
We hebben weer een heerlijk quiche recept! Ik vind quiche of hartige taart beiden echt een ideale manier om leftovers uit de koelkast op te maken. In dit geval maakte ik de quiche met bladerdeeg en verwerkte het in een rechthoekige vorm. Je kunt dit overigens ook heel goed in een ronde springvorm van 24 cm verwerken.
Blind bakken
Voor het beste resultaat van deze bladerdeegquiche is het wel handig om de bodem eerst blind te bakken. Niet iedereen doet dat, maar ik vind dan toch dat de bodem niet goed gaar wordt. Dus voor mij is blindbakken met dit recept een must.
Om blind te bakken gebruik je speciale bakbonen of je gebruikt hiervoor gedroogde peulvruchten of droge rijst. Je bakt de bodem hier voor ongeveer 10-15 minuten en dan verwijder je de blindbakvulling en ga je door met het toevoegen van de vulling.
Hiervoor klop je de eieren voor de bladerdeegquiche los met de parmezaanse kaas en slagroom. En je voegt er bieslook, knoflook, zeezoutvlokken en peper aan toe. Als extra voeg ik hier een speciale soort peper aan toe. De pul biber. Dat is een grove soort peper. Eigenlijk een chilivlok die extra pittig is. Je kunt het dan ook goed vervangen door gewone chilivlokken.
Diepvriestip
De gebakken bladerdeegquiche kun je geheel of gedeeltelijk ook invriezen. Verpak hem dan goed in een dubbel laag vershoudfolie en zet de bevroren quiche direct in de oven zonder deze te ontdooien. Laat je het eerst ontdooien dan wordt het een slap geheel.
Check hier alle hartige taartrecepten

Bladerdeegquiche met courgette, feta en chili
Ingrediënten
- scheutje zonnebloemolie
- 1 rol vers bladerdeeg
- 6 eieren
- 6 el volle slagroom
- 75 g Parmezaan
- ½ bosje bieslook fijngeknipt
- 2 tenen knoflook geperst
- 1 mespunt mespunt pul biber (= een grove peper)
- zeezoutvlokken en zwarte peper
- 1 flinke courgette in dunne plakken geschaafd, plakken in de lengte gehalveerd
- 100 g feta verkruimeld
Bereidingswijze:
- Vet de bodem en zijkanten van een ronde taartvorm van 24 cm met de zonnebloemolie en bekleed met bladerdeeg. Of gebruik een rechthoekige vorm zoals op de foto.Prik met een vork gaatjes in de deegbodem en zet de vorm in de koelkast terwijl je de oven voorverwarmt op 200 °C.
- Bekleed de deegbodem met bakpapier en vul de bodem met blindbakbonen, gedroogde bonen of droge rijst. Bak de bodem 10 minuten. Haal uit de oven, verwijder de blindbakvulling en verlaag de temperatuur naar 180 °C.
- Klop de eieren los met de slagroom, Parmezaan, bieslook, knoflook, pul biber, zeezoutvlokken en peper. Verdeel de courgettelinten en feta over de bodem. Schenk het eiermengsel erbij. Bak de quiche nog 35-40 minuten in de oven, of tot de vulling is gestold.
- Diepvriestip: Als je de gebakken quiche (deels) wilt invriezen, verpak hem dubbel (bijv. twee lagen vershoudfolie of een laag folie plus een diepvrieszakje). De quiche blijft 2-3 maanden lekker. Warm de quiche direct uit de vriezer, zonder te ontdooien, in een op 180 °C voorverwarmde oven.
Voedingswaarde per portie

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.