Basisrecept voor sloffendeeg

Met sloffendeeg kun je alle kanten op en de meest heerlijke taartjes maken. Vandaag deel ik mijn basisrecept voor sloffendeeg. Release your inner banketbakker en bakken maar!

Een roestvrijstalen – verstelbare – sloffenring is essentieel om dit sloffengebak te maken. Ik geef jullie er trouwens ook een basisreceptje voor banketbakkersroom bij. Decoreren met je favoriete fruit en je prachtige sloffentaartje is klaar.

Sloffendeeg

Sloffendeeg
Totale tijd40 minuten

Sloffendeeg

4.50 van 6 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

8 personen
  • 300 gr boter
  • 250 gr basterdsuiker
  • 2 eidooier
  • citroenrasp van 2 citroenen
  • snuf zout
  • 460 gr bloem
  • 20 gr bakpoeder

Banketbakkersroom

  • 64 gr kristalsuiker
  • 16 gr vanillesuiker
  • 3 st eidooiers maat M
  • 36 gr bloem
  • 350 gr melk

Bereidingswijze: 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Doe boter met de basterdsuiker, de dooier, de citroenrasp en het zout in een kom en mix dit goed door elkaar. Dit is het handigst in de mixer met een menghaak.
  • Zeef het bakpoeder en de bloem boven de kom met het botermengsel.
  • Meng alles tot een mooi homogeen deeg.
  • Doe in een sloffenring op een bakplaat met bakpapier en bak 20 – 25 minuten af. Garneer met banketbakkersroom en fruit.

Banketbakkersroom

  • Meng suiker, vanillesuiker en de eidooiers in een kom door elkaar. Voeg ook de bloem toe en roer door tot die helemaal is opgenomen.
  • In een pannetje verhit je de melk, zodra het begint te koken draai je het vuur uit.
  • Voeg een beetje melk toe aan het eimengsel en roer door tot de melk helemaal is opgenomen.
  • Voeg de rest van de melk dan ook in delen toe en roer tot het een egaal mengsel is.
  • Giet het mengsel terug in de pan en zet het vuur weer aan. Breng aan de kook terwijl je blijft roeren, neem ook de bodem van de pan goed mee. De room is goed als het de dikte van een dikke vla heeft.
  • Giet de room in een schone schaal en dek deze af met folie. Druk de folie aan op de room, zo voorkom je dat er een velletje vormt op de banketbakkersroom. Laat even afkoelen en zet dan in de koelkast om helemaal af te koelen. De room dikt dan ook nog verder in.
  • Als deze is afgekoeld de je hem in een spuitzak. Je hoeft hier geen spuitmondje voor te gebruiken maar dit kan natuurlijk wel.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Miljuschka discodip culinair festival amsterdam
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.