Basisrecept voor Moskovisch beslag

Op zoek naar een basisrecept voor Moskovisch beslag? Ik help je verder. Met dit beslag kun je talloze cakes en taarten bakken, bijvoorbeeld een prachtige tulbandcake.

Waar komt de tulband eigenlijk vandaan?

De tulband heeft zijn naam te danken aan de speciale vorm. Volgens de legende werden de Drie Koningen zo vriendelijk ontvangen in het dorpje RibeauvillƩ in de Elzas, dat zij als dank een cake bakten. Aangezien er geen bakvormen waren, maakten zij gebruik van hun tulband.

Gelukkig gebruiken wij tegenwoordig gewoon een tulbandvorm, wel zo hygiĆ«nisch… Ik vind de bakvormen van Nordic Ware hiervoor ideaal. Deze gemaakt van versterkt en verzwaard gietaluminium en voorzien van een supersterke antiaanbaklaag. 

Moskovisch beslag in de klassieke tulband

Hieronder vertel ik je hoe je Moskovisch beslag maakt. Dit type beslag is heel klassiek, en zit qua smaak en structuur tussen cake en een biscuitbodem in.

Het is dan ook minder vet dan een normale cake, maar wel smeuĆÆger dan biscuit. Daarnaast splits je bij Moskovisch beslag de eieren en klop je de eiwitten en eidooiers apart – net wat anders dan bij een cake, waar je het hele ei in ƩƩn keer gebruikt. 

Ook lekker om te bakken: deze klassieke tulband met sinaasappel-roomkaasglazuur

Moskovisch beslag

Moskovisch beslag
Totale tijd55 minutes

Moskovisch beslag

3.85 van 39 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediƫnten

12 personen
  • 9 eieren
  • 260 g suiker
  • 135 g boter
  • 225 g bloem

Bereidingswijze: 

  • Verwarm de oven op 180 ĀŗC.
  • Splits de eieren en verwarm de eidooiers met de helft van de suiker au bain-marie tot de suiker opgelost is.
  • Klop deze op in de machine tot hij stevig en witter word.
  • Klop de eiwitten in een aparte kom met de rest van de suiker tot stijve pieken. Let op dat je de kom goed schoonmaakt en dat hij vetvrij is. Anders komen de eiwitten niet omhoog en word hij niet stevig. Spatel het eiwit door de eidooiers. Smelt de boter.
  • Roer de gesmolten boter en de bloem door het eimengsel. Bak in een ingevet bakblik (tulband) van 23 cm. Bak 40 minuten of tot gaar en goudbruin. Een houten prikker moet er schoon uitkomen.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Cheesecakeboek miljuschka
Mijn cheesecake

ā€œIk zag wel dat je naar m’n cheesecakeā€

Mijn jarenlange droom is eindelijk uitgekomen, mijn eigen cheesecakeboek. Ik heb maar liefst 18 jaar aan dit boek gewerkt. Wat je kan verwachten?

Meer dan 80 recepten en voor elke gelegenheid de perfecte cheesecake.

Naar de shop
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.