Basisrecept voor appel-kruimeltaart: een makkelijk toetje

Appel-kruimeltaart: een experiment dat goed heeft uitgepakt

Deze apple crumble taart is net even anders dan de klassieke appeltaart. Het is namelijk gemaakt van kruimeldeeg. Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren (bak)ingrediënten schaars, en moesten mensen experimenteren met hetgeen wat wel beschikbaar was. Havermout en broodkruimels werden gebruikt – en zo ontstond de crumble. Het was goedkoop en makkelijk te maken.

Helemaal niet zo gek dat wij jaren later nog steeds verliefd zijn op dit recept. Vooral de appel-kruimeltaart is al decennia lang favoriet in Nederland.

Ook lekker en nét even anders: mijn appel kruimelcake

Een goede balans

Gelukkig zijn de ingrediënten die wij tegenwoordig gebruiken gewoon beschikbaar, en hoeven wij geen broodkruimels te gebruiken. Het deeg dat ik gebruik is aardig zoet door de bloem, boter en suiker, dus kies ik voor een friszure appel of een licht zoete appel. Dit zorgt voor een goede balans in deze appel-kruimeltaart. Ik zou niet zo snel een melige appel kiezen. Deze worden in de Airfryer zacht en verliezen veel vocht, waardoor het deeg nat wordt.

Wil je de appel-kruimeltaart net iets gezonder maken? Vervang dan het bloem door speltbloem. Ik eet het stiekem ook wel eens als ontbijt… Een echte guilty pleasure als je het mij vraagt!

Airfryer Appelkruimel miljuschka
Totale tijd30 minuten

Basisrecept voor appelkruimeltaart

Mijn basisrecept voor appelkruimeltaart uit de Airfryer.
4.30 van 51 stemmen
Pin recept Printen

Benodigdheden

  • Philips Airfryer XXL
  • Philips XXL bakaccessoire

Ingrediënten

4 personen
  • 225 gr bloem
  • 50 gr amandelmeel
  • 230 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 200 gr koude boter
  • 1/4 tl zout
  • 5 appels Elstar of Jonagold
  • 1 tl gemalen kaneel
  • 1/2 tl gemalen kardemon
  • 4 bolletjes vanille-ijs

Bereidingswijze: 

  • Doe de bloem met het amandelmeel, 200 gr basterdsuiker en het zout in een kom en meng goed.
  • Snijd de boter in blokjes en voeg toe. Mix met je handen tot er een kruimelig deeg ontstaat.
  • Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd in blokjes. Meng de appel met de kaneel, de kardemom en de rest van de basterdsuiker (2 el) in het bak-accessoire van de Philips Airfryer.
  • Verdeel het kruimeldeeg over de appels en bak de appelkruimeltaart 17 minuten op 180˚C in de Airfryer.
  • Verdeel de appelkruimeltaart over de borden en serveer met een grote bol vanille-ijs.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.

4.30 from 51 votes (50 ratings without comment)