Appel-kruimeltaart: een experiment dat goed heeft uitgepakt
Deze apple crumble taart is net even anders dan de klassieke appeltaart. Het is namelijk gemaakt van kruimeldeeg. Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren (bak)ingrediënten schaars, en moesten mensen experimenteren met hetgeen wat wel beschikbaar was. Havermout en broodkruimels werden gebruikt – en zo ontstond de crumble. Het was goedkoop en makkelijk te maken.
Helemaal niet zo gek dat wij jaren later nog steeds verliefd zijn op dit recept. Vooral de appel-kruimeltaart is al decennia lang favoriet in Nederland.
Ook lekker en nét even anders: mijn appel kruimelcake
Een goede balans
Gelukkig zijn de ingrediënten die wij tegenwoordig gebruiken gewoon beschikbaar, en hoeven wij geen broodkruimels te gebruiken. Het deeg dat ik gebruik is aardig zoet door de bloem, boter en suiker, dus kies ik voor een friszure appel of een licht zoete appel. Dit zorgt voor een goede balans in deze appel-kruimeltaart. Ik zou niet zo snel een melige appel kiezen. Deze worden in de Airfryer zacht en verliezen veel vocht, waardoor het deeg nat wordt.
Wil je de appel-kruimeltaart net iets gezonder maken? Vervang dan het bloem door speltbloem. Ik eet het stiekem ook wel eens als ontbijt… Een echte guilty pleasure als je het mij vraagt!

Basisrecept voor appelkruimeltaart
Benodigdheden
- Philips Airfryer XXL
- Philips XXL bakaccessoire
Ingrediënten
- 225 gr bloem
- 50 gr amandelmeel
- 230 gr lichtbruine basterdsuiker
- 200 gr koude boter
- 1/4 tl zout
- 5 appels Elstar of Jonagold
- 1 tl gemalen kaneel
- 1/2 tl gemalen kardemon
- 4 bolletjes vanille-ijs
Bereidingswijze:
- Doe de bloem met het amandelmeel, 200 gr basterdsuiker en het zout in een kom en meng goed.
- Snijd de boter in blokjes en voeg toe. Mix met je handen tot er een kruimelig deeg ontstaat.
- Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd in blokjes. Meng de appel met de kaneel, de kardemom en de rest van de basterdsuiker (2 el) in het bak-accessoire van de Philips Airfryer.
- Verdeel het kruimeldeeg over de appels en bak de appelkruimeltaart 17 minuten op 180˚C in de Airfryer.
- Verdeel de appelkruimeltaart over de borden en serveer met een grote bol vanille-ijs.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.