Basis recepten

Dit recept valt onder

Maak zelf de allerlekkerste paprikahummus

Samenvatting

  • Bereiden 15 minuten

Ingredienten

1 paprika geroosterd

1 blik kikkererwten 400 gram, uitgelekt

20 milliliter citroensap

1 theelepel gemalen komijnzaad

1/2 theelepel zout

1/2 theelepel gerookte paprikapoeder de pittige variant

2 tenen knoflook

4 el tahini

cayennepeper naar smaak

olijfolie

Sharing is caring!

Hummus zelf maken

Het wordt ons natuurlijk tegenwoordig wel heel makkelijk gemaakt om een lekkere hummus uit de schappen van de supermarkt te trekken, maar toch wil ik je vragen om het eens te proberen om zelf te maken.

Niet alleen is het echt heel erg eenvoudig maar je kunt enorm veel variaties maken met hummus. Zo heb je een versie met geroosterde knoflook zoals deze of wat denk je van een versie zonder peulvruchten?

Overigens is een hummus oorspronkelijk natuurlijk altijd met kikkererwten, dus officieel heet een hummus zonder geen hummus. Maar de smaak en structuur zijn hetzelfde. Vandaar dat ik die benaming gebruik.

Recept voor paprikahummus

Met het onderstaande basisrecept voor een paprikahummus kun je eigenlijk niet mis gaan. Het is makkelijk en je kunt het aanpassen naar je eigen smaak. Hou je van pittig? Voeg er wat cayennepeper aan toe. Meer of minder tahini, meer of minder olijfolie. De mogelijkheden zijn eindeloos groot om hummus zelf te maken.

Gebruik

Waar kun je het vervolgens allemaal in gebruiken? Natuurlijk is het heerlijk met een stukje flatbread bijvoorbeeld maar ik gebruik het ook graag als onderdeel van een gerecht. Denk bijvoorbeeld aan een vega poke bowl met als ‘dressing’ een lekkere klodder hummus.

Kortom; laat je niet beperken door het alleen als dip te gebruiken en geniet ervan!

Of probeer ook eens mijn favoriete recept voor baba ganoush!

Vanmiddag komt er nog een artikel online met meer informatie over hummus!

maak zelf de allerlekkerste hummus

Hummus

Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 15 minuten

In dit recept gebruik ik de knoflook rauw. Vind je dat niet lekker dan kun je het heel makkelijk even roosteren in de oven. Dan haal je het scherpe randje van de knoflook af en wordt het zacht en zoet.

Ingrediënten

  • 1 paprika geroosterd
  • 1 blik kikkererwten 400 gram, uitgelekt
  • 20 milliliter citroensap
  • 1 theelepel gemalen komijnzaad
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/2 theelepel gerookte paprikapoeder de pittige variant
  • 2 tenen knoflook
  • 4 el tahini
  • cayennepeper naar smaak
  • olijfolie

Instructies

    1. Spoel je kikkererwten en laat even uitlekken.
    2. De rest van de ingrediënten doe je in de blender en mix je tot een egale massa.
    3. Schep af en toe even om als je blender of staafmixer niet helemaal mee wil werken. Is het te droog dan voeg je wat meer olijfolie toe.
    4. Proef en voeg eventueel nog wat extra zout, citroen of cayennepeper toe.
      Schep de hummus in een schaaltje en druppel er wat olijfolie overheen en bestrooi met wat cayennepeper of gerookt paprikapoeder.
    5. Je kunt de hummus een paar dagen in de koelkast bewaren.

Nog meer lekkers