Baguette Niçoise
We hebben natuurlijk allemaal wel eens gehoord van de beroemde salade Niçoise. Deze salade is een combinatie van vis, groentes en ei en vindt zijn oorsprong in de stad Nice. Maar zoals dat gaat met recepten heeft ook de salade Niçoise de nodige transformaties ondergaan. Wat het origineel was weet inmiddels niemand meer, al claimen velen dat zij het origineel hebben. Tja, wat we in ieder geval met zekerheid kunnen zeggen is dat deze baguette Niçoise niet origineel volgens de regels van de salade Niçoise is.
Regels zijn er om te breken
Want regels zijn er tenslotte om te breken – en zeker als het gaat om oude klassiekers. Ik vind het heerlijk om variaties te bedenken en zo ontstond deze eenvoudige versie van een hele lekkere baguette met tonijn, olijven, sla en paprika.
Oftewel mijn baguette Niçoise. Om het te maken heb je een blikje tonijn nodig, mooie tomaten, basilicum, geroosterde paprika’s, olijven en mayonaise. Want zonder mayonaise is dit natuurlijk niet zo lekker! Enne, gebruik wel altijd duurzame tonijn uit blik; kijk goed of de vis MSC-gecertificeerd is.
Ik reken altijd dat 1 baguette genoeg is voor vier mensen, maar het ligt er wel een beetje aan hoeveel honger je hebt. Veel honger, dan is het voor 2 personen. Gewone honger, dan kun je dit gerust eten met 4 personen.
Ben je geen fan van tomaat en paprika dan kun je die desgewenst weglaten. Je zou het kunnen vervangen door bijvoorbeeld geroosterde courgette of gebruik wat extra sla op je sandwich. De baguette Niçoise past zich wel aan.
Check hier ook alle sandwich recepten.

Baguette Nicoise
Ingrediënten
- 3 grote eieren
- 1 blikje tonijn op olijfolie 140 gr, bewaar de olie
- 1 baguette
- 2 el mayonaise
- 3 tomaten in dikke plakken
- 1 basilicum plantje
- 12 ontpitte kalamata olijven gehakt
- 3 geroosterde paprika’s uit pot in stukken
- 50 gr gemengde bladsla
Saus
- 2 el mayonaise
- 1 tl fijngehakte kappertjes of kleine augurkjes
- 1 tl mosterd
Bereidingswijze:
- Snij de baguette in de lengte doormidden. Bestrijk 1 helft met de mayonaise en verdeel de basilicumblaadjes eroverheen.
- Meng de tonijn met de saus en roer dit goed om. Verdeel de tonijn over de baguette heen.
- Dek af met de sla, geroosterde paprika’s en basilicum. Snij in vier gedeeltes en serveer meteen.
Voedingswaarde per portie

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.