Aziatische recepten

Dit recept valt onder

Hoe maak je zelf dumplings met gehakt

Samenvatting

  • Voorbereiden 15 min.
  • Bereiden 30 min.
  • P Aantal personen 4-5

Ingredienten

200 gr gehakt half om half

2 el sojasaus

1 el oestersaus

1 tl sesamolie

4 bosuitjes

25 gyozavellen

zonnebloemolie om te bakken

Dipsaus

3 el sojasaus

3 el rijstazijn

1 bosui

Sharing is caring!

Je eigen dumplings maken is veel makkelijker dan het lijkt, vooral als je gewoon kant-en-klare dumplingvellen uit het vriesvak van de toko gebruikt. Om die snel te ontdooien kun je de hele verpakking in een bakje met koud water leggen, dan kun je binnen een half uur beginnen met vouwen. Deze dumplings zijn extra lekker omdat je ze knapperig bakt, net als de Japanse gyoza. Deze Chinese variant daarop heet jiaozi. Je kunt het half-om-halfgehakt prima vervangen door kipgehakt. Als je de dumplings liever met garnalen vult, probeer dan eens deze wontons met garnaal.

Bereidingswijze voor dumplings met gehakt en bosui

Meng het half-om-halfgehakt met de sojasaus, oestersaus en sesamolie. Snijd de bosui in dunne ringen en meng door het gehakt.

Zet een klein kommetje met water neer. Vul een gyozavel met ca. 1 tl gehaktvulling, maak de rand van het vel nat met je vinger en druk de uiteinden tegen elkaar. Vouw in de rand in een mooi patroon (zie foto’s hieronder).

Breng een grote pan water aan de kook. Kook de dumplings 3-5 minuten tot ze boven en giet af. Verhit een paar eetlepels zonnebloemolie in een koekenpan. Bak hierin de dumplings aan één kant in circa 2 minuten goudbruin en knapperig.

Maak de dipsaus door alle ingrediënten door elkaar te mengen en serveer samen met de dumplings.

Bewaren

Dumplings vriezen heel goed in en kunnen rechtstreeks uit de vriezer gekookt worden. Reken dan een extra minuutje. Spreid de dumplings uit op een bord of bakplaat en vries zo in zodat ze niet aan elkaar plakken. Zodra de dumplings helemaal zijn bevroren kun je ze in een zak doen.

Nog meer lekkers