Aziatische koolsalade
Dit is een koolsalade met Aziatische smaken. Ik ben me er helemaal van bewust dat ‘Aziatische smaken’ een nogal groot begrip is. Het ene land in Azië is immers het andere niet, en de landen verschillen onderling ook culinair gezien soms enorm. Toch begrijp je waarschijnlijk precies wat ik ermee bedoel. De smaken van vissaus, knoflook, munt en koriander zorgen er bij mij altijd voor dat ik meteen zin krijg om op een vliegtuig te springen. In de koolsalade komen die typische smaken helemaal tot hun recht, zeker in combinatie met zachtgekookte (gepocheerde) kip. De knapperige kool en andere groenten maken deze salade een feest van texturen.
Kip pocheren
In deze koolsalade, pocheer je de kip. Dat betekent dat je ‘m zachtjes kookt, zodat de kip zacht blijft en je hem daarna gemakkelijk in kleine reepjes uit elkaar kunt trekken. Deze techniek gebruik ik ook voor deze frisse Thaise noedelsalade, nog een aanrader! Aan het pocheervocht, dat je ook wel ‘court-bouillon‘ noemt, kun je allerlei smaakmakers toevoegen. In dit geval zijn dat ui en laurier, maar andere groente-afsnijdsels, verse gember of kurkuma, wijn, peperkorrels of bijvoorbeeld citroengras kun je ook aan de court-bouillon toevoegen. Houd bij het toevoegen van smaken aan de court-bouillon rekening met het uiteindelijke gerecht: bij een kipgerecht in Franse stijl past citroengras misschien minder goed, maar witte wijn, laurier en ui juist wel. Het is vooral een kwestie van uitproberen. Let er bij pocheren vooral ook op dat de kip niet te hard kookt, dat maakt ‘m taai en dat is natuurlijk zonde!

Aziatische koolsalade met kip en pinda’s
Ingrediënten
- 2 kipfilets
- 1 stengel citroengras
- 1 blokje kippenbouillon
- 1 teen knoflook
- 4 stuks limoen (het sap)
- 2 el vissaus
- 2 el sushiazijn
- 2 tl basterdsuiker
- 1/2 rode chilipeper fijngesneden
- 7 gr munt blad, fijngesneden
- 15 gr koriander blad, fijngehakt
- 75 gr pinda's of cashewnoten grof gehakt
- 2 stuks lente-uitjes in ringen
- 400 gr gesneden savooie – of witte kool
- 150 gr wortel julienne gesneden
- 100 gr taugé
Bereidingswijze:
- Leg de kipfilets naast elkaar in een hapjespan en zet ze onder water. Kneus de stengel citroengras en doe met het bouillonblokje in de pan. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat met het deksel op een kier 10 minuten zachtjes koken. Draai het vuur uit en laat de kip nog 15 minuten in het hete vocht staan.
- Pers intussen de knoflook en meng met het limoensap met de vissaus, sushiazijn, basterdsuiker en chilipeper tot een dressing.
- Snijd de peper fijn. Snijd de munt en koriander fijn. Hak de pinda's of cashewnoten grof. Snijd de bosui in dunne ringetjes.
- Schep de kip uit het pocheervocht en trek met twee vorken tot sliertjes. Meng de kip, kool, peen, taugé, munt, koriander, cashews en lente-ui door elkaar. Meng met de dressing en serveer direct.
- Lekker met dunne rijstnoedels.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.