Arlettes: Franse koekjes met rozemarijn en balsamicodip

Arlettes, typische Franse bladerdeegkoekjes, zijn krokant en passen perfect bij iedere borrel. Hartig en heel elegant!

In dit recept maak ik het bladerdeeg zelf: een erg leuk, maar tijdrovend klusje. Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om kant-en-klaar bladerdeeg te gebruiken. Kies dan wel altijd bladerdeeg van hoge kwaliteit met echte roomboter. Of je nu het deeg zelf maakt of niet: deze hartige Franse koekjes zijn fantastisch om zelf thuis te bakken.

Wat zijn arlettes?

Arlettes, die oorspronkelijk uit Zuid-Frankrijk komen, zijn geen standaard koekjes. De basis is boterig bladerdeeg, en het is de bedoeling dat de koekjes zo dun mogelijk gebakken worden. Door de koekjes tussen twee bakplaten in te bakken, blijven de koekjes dun én worden ze heerlijk krokant. 

De arlette lijkt op een palmier en heeft een sterke kaneelsmaak. Er wordt vermoed dat ze werden uitgevonden aan het begin van de 20e eeuw, rond dezelfde tijd als de palmier, maar door het vele werk die in het make van de arlettes gaat zitten, verloor het koekje al gauw aan populariteit.

Arlettes hebben een andere vorm dan de hartvormige palmiers (ook wel olifantsoren genoemd), en ze zijn dunner, knapperiger en donkerder dankzij de kaneel.

Bekend koekje

Misschien kennen echte fans van The Great British Bake-Off deze arlettes nog wel: ze waren onderdeel van de technische opdracht in de Biscuits-aflevering van seizoen 3 van het Britse bakprogramma. 

Ook de bekende bakker Dominique Ansel, die ooit de cronut bedacht, is dol op arlettes. ‘De textuur moet knapperig en flaky zijn’, vertelde Ansel aan Bon Appetit. ‘Als je het koekje tegen het licht houdt, zou je mooie ringen van bladerdeeg moeten zien.’

‘Voor mij’, zegt hij, ‘is een arlette de perfecte begeleider van een kopje koffie of thee.’ Verder doet hij niet teveel geks met het originele Franse recepten. Hij gaat voor klassiek: ‘gewoon alleen kaneel en suiker.’

Dit recept maakte ik voor mijn bakprogramma Bak met Miljuschka op 24Kitchen. 

ARLETTES 2
Totale tijd3 uur

Arlettes met rozemarijn en balsamicodip

Nog geen beoordelingen
Pin recept Printen

Ingrediënten

8 personen

Bladerdeeg

  • 250 g bloem
  • 140 g water
  • 5 g zout
  • 50 g boter op kamertemperatuur
  • 200 g koude boter

Vulling

  • 1 eidooier
  • 2 takjes rozemarijn
  • 1 el zeezout

Balsamico-dip

  • 100 g balsamicoazijn
  • 100 g suiker

Bereidingswijze: 

Zo maak je zelf bladerdeeg:

  • Zelf je bladerdeeg maken klinkt ingewikkeld, maar is heel leuk om te doen. Geen zin in? Koop dan eenvoudig een kant- en klaar rol bladerdeeg uit de koeling.
  • Om het zelf te maken doe je de bloem, water, zout en 25 g boter op kamertemperatuur in een kom. Dit kneed je kort samen tot een geheel. Vorm hier een bal van en leg deze in plasticfolie voor 30 minuten in de koeling.
  • Nu maak je van de koude boter een plak. Dit is het makkelijkste door de koude boter tussen twee stukken plasticfolie te leggen en het op die manier uit te rollen tot een vierkante plak van ongeveer 1 cm dik. Verpak het in het folie en leg het in de koeling tot gebruik.
  • Haal nu je deeg uit de koeling en bestuif je aanrechtblad licht met wat bloem. Druk de bal een beetje plat en rol 4 punten een beetje meer uit. Hou in je achterhoofd dat de boter zo in het midden moet passen.
  • De koude plak boter leg je nu midden op de deegplak. De vier punten sla je er nu overheen. Zorg dat de boter helemaal bedekt is. Rol dit nu in zijn geheel uit tot een langwerpige plak. Het moet drie keer zo lang zijn als breed. Vouw de plak nu als een envelop op in drie stukken, beginnend aan de korte kant.
  • Nu draai je het deeg een kwartslag. Rol nog een keer uit en vouw het dan weer op de dezelfde manier in drieën. Verpak het deeg in plasticfolie en laat rusten in de koelkast. Herhaal deze stap nog twee keer met 30 minuten rusttijd per toer. Laat voor gebruik nog een keertje 30 minuten rusten.

Zo maak je de koekjes:

  • Rol het bladerdeeg uit tot een rechthoek van ongeveer 0,5 cm dik. Laat ongeveer 5 minuten rusten. Klop de eidooier los. Ris de blaadjes van de rozemarijn af en hak deze fijn. Bestrijk de deegplak met de losgeklopte eidooier en de fijngehakte rozemarijn. Rol het deeg strak op tot een mooie deegrol en wikkel deze in plasticfolie. Leg in de diepvries om op te stijven.
  • Verwarm de oven voor op 190 ˚C.
  • Snijd de licht bevroren deegrol in plakjes van 1 cm dik. Bestrooi je werkblad met wat bloem. Leg elk deegplakje plat op je werkblad en rol deze uit tot ongeveer 1 mm dik.
  • Leg deze arlettes op de bakplaat, dek af met een stuk bakpapier en plaats hier een andere bakplaat bovenop. Zo bakken ze mooi dun!
  • Zet de bakplaten in de oven en bak de arlettes in ongeveer 15 minuten gaar en krokant.

Zo maak je de balsamico-dip:

  • Doe de azijn en de suiker in een steelpan en breng deze op hoog vuur aan de kook. Zet het vuur zachter zodra het mengsel kookt, kook het mengsel verder rustig ongeveer 15-20 minuten verder in. De siroop krijgt ongeveer de dikte van limonadesiroop. Laat de balsamico-siroop afkoelen voordat je deze serveert met de arlettes.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

ARLETTES 2

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.