Appel tulband met roomkaas frosting

Heerlijke appel tulband

Heb jij wel eens een appel tulband gemaakt? Met het recept hieronder kan het eigenlijk al bijna niet mislukken. Een paar tips om je appel tulband perfect uit de oven te laten komen. Invetten! Een van de meest gestelde vragen voor het maken van een tulband is ‘hoe krijg ik hem goed uit de vorm?’. Ik gebruik zelf graag de tulband vormen van Nordic ware. Die zijn zwaar en van gietijzer maar de cakes komen er altijd perfect uit. Het geheim hiervan is wel dat je allereerst de tulband goed invet. Vervolgens bestuif je de vorm met wat bloem. Zorg dat echt alle hoekjes geraakt worden. Klop de overtollige bloem er boven het aanrecht weer uit.

Dat is stap 1. De tweede stap is even geduld hebben nadat de appel tulband uit de oven is gekomen. Maak niet de fout om hem meteen te willen storten, maar laat het even een minuut of tien rusten. De cake krimpt dan een klein beetje waardoor het storten makkelijk gaat. Als je het goed ingevet hebt en je hebt gewacht dan kan het bijna niet misgaan. De stukjes appel zakken naar de bodem. Dit is ook een veel voorkomende vraag. Wat doe ik aan appelstukjes die naar de bodem zakken. Helemaal voorkomen is lastig, maar je kunt het zo goed mogelijk doen door de appelstukjes iets te bestuiven met poedersuiker voor je ze door het beslag doet. En maak de stukjes niet te groot. Dat helpt ook aanzienlijk! Hoe dan ook, of de stukjes nu wel of niet zakken. De appel tulband is echt heerlijk.

Appel tulband met roomkaas frosting

De magie achter de appel

Als je in oktober in de keuken staat en de geur van vers gesneden appels je tegemoet komt, gebeurt er iets bijzonders. Die frisse, lichtzure toets van de appel is wat deze tulband echt tot leven brengt. Het is geen toeval dat ik vaak met voorjaarse fruitsmaken werk, maar herfstfruit, man, dat verdient een hoofdrol. De appel geeft structuur en karakter aan de cake: hij voegt vocht toe, knapperigheid (als je stukje stukjes achterlaat) en balans met het zoete. En het leuke is: ook als de stukjes zich een beetje naar de bodem laten zakken, blijft die smaak nog steeds door de hele tulband aanwezig.

Frosting op je appel tulband

Je zou bijna kunnen zeggen dat de roomkaasfrosting de ā€œglueā€ is van dit bakavontuur. Niet alleen omdat hij letterlijk de bovenkant omhult, maar vooral omdat hij twee uitersten samenbrengt: de zuurte van de appel en de zoetheid van het cakedeel. Een zachte, romige laag van roomkaas, poedersuiker, een kneepje melk en vanille; en als je een tikje crunchyheid wil, wat fijngehakte noten erop. Dat contrast: zacht en stevig, fris en zoet. Dat zorgt dat elke hap je even laat glimlachen.

Appel tulband met roomkaas frosting
Totale tijd1 uur 15 minuten

Appel tulband met roomkaas frosting recept

4.04 van 27 stemmen
Opslaan Printen

Ingrediƫnten

12 portie(s)

Tulband

  • 1 eetlepel olie
  • 360 g bloem en een beetje extra om te bestuiven
  • 200 g suiker
  • 1/2 theelepel zout
  • 60 g donkere basterd suiker
  • 1 theelepel speculaaskruiden
  • 1,5 theelepel bakpoeder
  • 240 ml melk
  • 160 ml olie
  • 4 eieren
  • 1 theelepel vanille extract
  • 500 g appel in blokjes

Frosting

  • 200 g roomkaas
  • 125 g poedersuiker
  • 2 eetlepels melk
  • 1 theelepel vanille extract
  • Noten naar keuze fijngehakt

Benodigheden

  • Tulband 25 5 cm of springvorm 26 cm

Bereidingswijze: 

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Vet de vorm in met olie en bestrooi met bloem.
  • Meng de suiker, bloem, zout, speculaaskruiden en bakpoeder door elkaar.
  • Meng de olie, melk, eieren en vanille door elkaar.
  • Doe de natte ingrediĆ«nten bij de droge en roer door.
  • Schep de appel erdoor.
  • Stort in de bakvorm en bak 50 minuten.
  • Laat helemaal afkoelen.
  • Meng voor de frosting alle ingrediĆ«nten behalve de noten totdat het mooi glad is.
  • Versier hiermee de bovenkant van de cake en doe hierop evt de noten.

Voedingswaarde per portie

Calorieƫn : 475kcalKoolhydraten: 63gProteine: 7gVet: 23gVerzadigde vetten: 5gTrans Fat: 1gCholesterol: 75mgNatrium: 244mgKalium: 155mgVezels: 2gSuiker: 38gVitamine A: 359IUVitamine C: 2mgCalcium: 94mgIJzer: 2mg
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Meer over Miljuschka
Bestellen

Shop the tools

Van elk recept een succes maken, doe je met deze spullen. Dit zijn mijn favorieten voor in de keuken.

Gedoe uit, feest aan

Miljuschka Magazine

Deze feestdagen doen we het anders. Zonder gedoe en met heel veel feest! Van kerstmenu's tot comfortfood en heel veel meer. Jij hoeft je nergens zorgen om te maken.

Daarnaast bestaat Miljuschka Magazine 5 jaar! En wie jarig is, trakteert. Dus sluit je nu een abonnement af, dan krijg je daar heel veel lekkers bij.

Naar de shop
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.