Ananas tarte tatin met ketjapkaramel en specerijenroom

Dit recept is gemaakt door Vanja van der Leeden, schrijver van de boeken Indorock en Indostok.

Ananas tarte tatin met ketjapkaramel en specerijenroom
Ananas tarte tatin met ketjapkaramel en specerijenroom
Totale tijd40 minuten

Ananas tarte tatin met ketjapkaramel en lobbige specerijenroom

4.37 van 33 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

Ketjapkaramel

  • 200 gr boter
  • 255 gr suiker
  • sap + rasp van 1/2 limoen
  • 3 cm gemberwortel Geschild en geraspt
  • 2 el ketjap manis

Specerijenroom

  • 150 ml slagroom
  • 2 el suiker
  • 1/4 tl kruidnagelpoeder
  • 1/4 tl nootmuskaat

Verder

  • 1 ananas
  • 6 à 7 velletjes bladerdeeg

Bereidingswijze: 

  • Maak eerst de ketjapkaramel (de hoeveelheid is ruim, maar hij is ook heerlijk in de pap of op een pannenkoek). Smelt de boter in een pan met dikke bodem. Voeg de suiker toe en laat nu langzaam maar zeker karamelliseren. Dit is een soort dummy-methode zonder gespetter van brandende suiker. Heb geduld, de saus gaat echt karamelliseren maar het kan even duren. Wanneer hij amberkleurig is, voeg je de overige ingrediënten toe. Haal van het vuur tot gebruik.  
  • Sla de slagroom met de suiker en de specerijen lobbig. Zet koel weg tot gebruik. Verwarm de oven voor op 220 graden. Schil een ananas, verwijder de kern en snij in plakken. Afhankelijk van de dikte haal je zo’n zes à zeven schijven uit een ananas. 
  • Ontdooi de velletjes bladerdeeg en steek er rondjes uit ter grootte van een ramekin (of andere ronde ovenschaaltjes). Verwarm de ketjapkaramel zodat hij schenkbaar is en giet een laagje in zes ramekins. Leg er vervolgens een schijf ananas op en dek af met een bladerdeegrondje. Zorg dat het bladerdeeg het vormpje niet overlapt.  Schuif de taartjes in de oven en bak in 20 minuten tot het bladerdeeg goudbruin kleurt. 
  • Verwarm de ketjapkaramel op laag vuur. Draai de taartjes om op bordjes. Giet er nog meer karamel over en maak af met een dot room. Die smelt snel door de hitte, dus zet de taartjes meteen op tafel.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

 

Miljuschka discodip culinair festival amsterdam
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.