Alles over de Airfryer

Eerlijk is eerlijk, iedereen eet weleens gefrituurd voedsel. En nee, dat is meestal niet de meest gezonde keuze maar er is echt niks mis met een patatje en een frikandel speciaal op z’n tijd. Het leven moet tenslotte wel een beetje leuk blijven en van alleen wortels knagen wordt niemand echt gelukkig. Tegelijkertijd is het uiteraard nooit een slecht idee om ook een beetje op je gezondheid te letten, en dus niet elke dag een vette snack naar binnen te werken, of gebruik te maken van slimme foefjes zoals: de Airfryer

Dat ik mijn liefde voor de Airfryer niet onder stoelen of banken steek is denk ik voor niemand meer een geheim. Deze mini heteluchtoven is makkelijk te gebruiken en ook nog eens multifunctioneel: je kunt er friet mee maken, maar daar stopt het niet, want ook worstenbrood, oeuf en cocotte en zelfs cheesecake tover je hiermee op tafel.

Ontbijtje uit de Airfryer: oeuf en cocotte met toast en gerookte zalm

Zo werkt de Airfryer

Ik zou hier een heel technisch verhaal over warme lucht die opstijgt kunnen ophangen maar dat doe ik dus lekker niet.

In een Airfryer circuleert lucht op een constante temperatuur door het apparaat. Op deze manier wordt er een grill-effect gecreëerd waardoor frietjes en andere snacks een lekker krokant korstje krijgen.

Om een lang verhaal kort te maken: een Airfryer is dus een soort heteluchtoven maar dan wel eentje waar je mee kan bakken, braden, grillen én frituren. Mega handig dus.

Voordelen van een Airfryer

  • Snacks uit de Airfryer zijn “gezonder” dan snacks uit de frituurpan. Dit komt door het gebruik van hete lucht in plaats van frituurvet- of olie. Een frikandel of portie bitterballen die druipt van het vet is dus verleden tijd! 
  • De Airfryer is multifunctioneel. Grillen, bakken, braden, frituren: het kan allemaal. Al die andere keukenapparaten die onnodig plaats in beslag nemen zijn dus niet meer nodig.
  • Nooit meer de hassle die komt kijken bij frituren. Ik bedoel, dat gesjouw met die loodzware flessen olie- de hel. En dan heb ik het nog niet eens over het schoonmaken na een uitgebreide frituursessie. Een Airfryer steek je in het stopcontact en is vrijwel direct klaar voor gebruik. Het enige wat je na gebruik moet schoonmaken, is het mandje. 
  • We hebben het allemaal druk. Werk, de kids, sporten en laten we ons sociaal leven niet vergeten. Na een lange dag hebben de meeste van ons geen zin om ook nog eens urenlang in de keuken te staan. En als je iets in de oven wilt bereiden moet je eerst ook nog eens wachten tot deze is voorverwarmd. De Airfryer daarentegen is eigenlijk meteen klaar voor gebruik en Hou jij fijn tijd over voor andere dingen.
  • Wist je dat je wel honderden gerechten kunt maken in de Airfryer? Frituren, bakken, grillen of braden, het kan allemaal. Zelfs het opwarmen van gerechten is mogelijk. Door de hete lucht wordt het eten aan alle kanten gelijkmatig gekookt, zodat jij altijd geniet van een perfect bereid maaltje. En daarvoor hoef je nog niet eens boven de pannen te staan zwoegen. Hoe chill is dat?

Airfryer appeltaart 10 bewerkt

Goed om te weten

  • Zorg dat het rooster altijd in de mand zit. Hierdoor kan hete lucht rond het voedsel circuleren en wordt voorkomen dat het voedsel in overtollige olie blijft liggen.
  • Eten kookt snel, sneller dan je gewend bent! Het is een van de beste eigenschappen van de Airfryer. Hoe minder voedsel in de mand, hoe korter de kooktijd; hoe meer voedsel, hoe langer.
  • Airfryers worden erg snel heet en verplaatsen die hete lucht rondom, dus een iets lagere temperatuur helpt voorkomen dat voedsel aan de buitenkant te donker of knapperig wordt, terwijl het van binnen nog niet goed gaar is.
  • Airfryers maken best veel geluid. Mocht je een romantische date gepland hebben, zet de Airfryer dan ergens waar je er geen “last” van hebt. Je wilt tenslotte niet dat de zwoele klanken van Sade gedempt worden door het gezoem.
  • Een Airfryer is energiezuinig. Koken met een Airfyer is zelfs tot 60% goedkoper dan bij het gebruik van een oven. In tegenstelling tot een grote oven heeft een Airfryer namelijk geen half uur nodig om op temperatuur te komen. Een paar minuten voorverwarmen zou genoeg moeten zijn. Sommige Airfryers hebben een lampje dat aangeeft wanneer het apparaat is voorverwarmd. Als je wilt, kun je het voorverwarmen helemaal overslaan. Twijfel je, probeer het op beide manieren en kijk wat het beste resultaat geeft. Het kan natuurlijk ook van het recept afhangen.
  • Gebruik geen of weinig olie. Overtollige olie komt terecht in de lade onder het rooster, maar als er te veel olie blijft liggen kan dit gaan roken.
  • Stop niet teveel eten in één keer in het mandje. Bij grote hoeveelheden verdeel je dit het beste in kleinere porties.
  • Zet de hete lade niet zomaar op je aanrecht. Vergelijk het met een hete pan, die zet je ook op een onderzetter.

Ik kan echt iedereen aanraden om ermee aan de slag te gaan en dan vooral om meer te proberen dan alleen friet en snacks te maken. Probeer bijvoorbeeld eens mijn recept voor moussaka uit de Airfryer, of deze hartige taart. Toch liever iets zoets? Maak dan deze brownies met witte chocolade of bread and butter pudding met kweeperen.

Wedden dat je straks geen leven zonder Airfryer meer kunt voorstellen?

Miljuschka discodip culinair festival amsterdam
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.