Alles over iced koffie

Ik ben het hele jaar door dol op koffie, maar met bloedhitte ruil ik mijn warme bakkie met liefde in voor iets koelers. IJskoffie bijvoorbeeld! En die maak je heel gemakkelijk zelf, in je eigen keuken. Van maar een paar ingrediënten maak je de lekkerste iced varianten van jouw favoriete koffie. Zelfgemaakte iced latte, anyone?

Slow coffee

Om iced koffie te maken heb je, je raadt het al, koffie nodig. Dit kan allerlei soorten koffie zijn. Zet je altijd filterkoffie? Dat is een hartstikke goede basis voor een iced drankje. Dat kan door een flinke hand ijsblokjes in een kan te doen (bijvoorbeeld eentje speciaal voor koffie, zoals een Chemex of een AeroPress), daar een filter met koffie op te zetten en er langzaam heet water op te gieten. ‘Slow coffee’ noemen ze dat, maar eigenlijk is het natuurlijk een ouderwetse manier van koffiezetten. Je hebt er helemaal geen fancy apparaten voor nodig, alleen maar koffie en een filter.

Het leuke van deze manier van koffiezetten is dat je bij het zetten van slow coffee controle hebt over ieder onderdeel van het proces. Van de keuze voor de koffiebonen tot hoe fijn of grof de bonen gemalen zijn en wat de temperatuur is van het water: alles heeft invloed op het uiteindelijke drankje. Na het afkoelen tot kamertemperatuur kun je de koffie in de koelkast koud laten worden en ’m serveren met óf zonder ijs.

Cold brew ijskoffie

Over temperatuur gesproken: ook met koud water kun je koffie zetten. Deze vorm van koffie zetten noem je cold brew. Begin voor het maken van een cold brew op tijd: zo’n 12 uur van tevoren. De avond van tevoren is bijvoorbeeld perfect, want dan kan ’ie een nachtje trekken. Meng 250 gram gemalen filterkoffie (het liefst versgemalen als je een bonenmalertje hebt!) met 1 liter koud water in een afsluitbare bak of kan, en zet het in de koelkast. Giet het mengsel na 12 uur door een natgemaakte filter (dat voorkomt dat je koffie naar papier smaakt), en je cold brew is klaar. Je kunt ’m zo serveren, of met extra ijsblokjes.

A latte love

Drink je jouw iced koffie graag met melk? Dit is mijn favoriete recept voor een iced latte. Nadat je de basis hebt gezet, kun je de koffie aanvullen met melk of een plantaardig alternatief daarvoor. Koemelk, haverdrink, sojadrink of amandeldrink geven allemaal een eigen specifieke smaak aan je iced koffie. Plantaardige drinks zijn vaak iets zoeter dan koemelk, je hebt daarom misschien geen extra suiker nodig.

IJskoffie speciaal

Heb je zin om uit te pakken? Je kunt je ijskoffie en upgrade geven door bijvoorbeeld een siroop toe te voegen, of door ’m af te maken met een flinke dot slagroom. Veel supermarkten verkopen verschillende soorten siroop die je kunt gebruiken in koffie. Lekker bij koffie is bijvoorbeeld vanillesiroop, hazelnootsiroop of chocoladesiroop.

Een andere lekkere optie is om de ijskoude koffie met ijsblokjes en melk te malen in een blender, zodat je een soort milkshake krijgt. Eventueel kun je daar dan nog een bol vanille-ijs aan toe voegen, en het helemaal afmaken met slagroom én een siroop voor een echte zoete treat. Hit van dit moment: koffie met sinaasappelsap. Klinkt misschien vies, maar is onverwacht lekker. Hiervoor meng je een deel ijskoffie met twee delen vers sinaasappelsap en maak je het drankje af met ijs en eventueel een schijfje sinaasappel. Ik ben benieuwd naar jouw oordeel! Ik drink thuis ook graag een fizzy iced koffie, met bruiswater.

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.