Aligot met Toulouse worstjes

Aardappel-kaaspuree. Ik herhaal: aardappel-kááspuree. En dan ook nog met worst en gebakken uien, dit is toch een natte droom op je bord? Mooier en betaalbaarder dan welke Chanel-tas ook. Geen idee hoe Franse vrouwen zo slank blijven. Kan me niet schelen ook, eet deze aligot met Toulouse worstjes en gekonfijte uien.

Aligot

Voor wie (nog) niet bekend is met dit hemelse genot, zal ik even kort uitleggen wat aligot precies is. Het is het perfecte gerecht voor iedereen die van aardappelen, kaas en het gevoel van een voedselcoma houdt. Het is zo lekker dat het bijna een religieuze ervaring kan zijn.

Aligot gewordt gemaakt van gestampte aardappelen, knoflook, boter en kaas. Klinkt als de ingrediënten van een succesvolle date! Knoflook zorgt voor een frisse adem, aardappelen zijn het ultieme comfort food en kaas is de kers op de taart – of in dit geval, de kers op de aligot! Het is in feite dus niet meer dan aardappelpuree met kaas en nog een aantal andere smaakmakers.

Als je ooit behoefte hebt aan een emotionele opkikker, ga dan voor een portie aligot. Het is als een knuffel van je oma, maar dan op je bord. Het is als een warm bad na een lange dag werken, maar dan in je mond. Het is als het winnen van de loterij, maar dan zonder dat je geld hebt verloren. Kortom, het is geweldig! En je leven is niet compleet zonder. Maar écht, proef dit!

Aligot met Toulouse worstjes en gekonfijte uien

Ik moet zeggen dat dit gerecht zeker niet voor de calorie-bewuste eters is. Dus, als je op dieet bent, stop dan maar met lezen en ga op zoek naar een salade-recept (maar waarom zou je dat doen als je hier een veel lekkerder alternatief hebt?!).

Maar als je net als ik geen genoeg kunt krijgen van romige kaas en sappige worstjes, dan is dit gerecht perfect voor jou! Aligot is een traditioneel Frans gerecht dat gemaakt wordt van aardappelpuree en gesmolten kaas. Ik bedoel, wie houdt er nu niet van aardappelen en kaas? Voeg daar wat heerlijke Toulouse worstjes en gekonfijte uien aan toe en je hebt een gerecht waar je je vingers bij aflikt.

Je kunt dit gerecht serveren als hoofdgerecht voor een feestelijke avondmaaltijd of gewoon als een heerlijke en decadente traktatie voor jezelf. Dus, ga naar de supermarkt, haal de ingrediënten en maak dit heerlijke gerecht! En als je je schuldig voelt over de calorieën, denk dan gewoon aan hoeveel plezier je zult hebben bij elke hap. Eet smakelijk!

Aligot met Toulouse worstjes en gekonfijte uien
Totale tijd1 uur 5 minuten

Aligot met Toulouse worstjes

4.88 van 8 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

4 Personen

Voor de aligot

  • 1 kg kruimige aardappels
  • 2 tenen knoflook
  • 400 g Franse Tomme kaas tomme de Laguiole of tomme d’Auvergne, kaaswinkel
  • 50 g gezouten roomboter
  • 200 g crème fraîche

Voor de worstjes met gekonfijte ui

  • 2 grote uien
  • 4 el olijfolie
  • 25 g roomboter
  • snuf zout
  • snuf suiker
  • 8 Toulouseworstjes online te bestellen, of saucijzen
  • 1 el bloem
  • 25 g roomboter
  • 250 ml volle rode wijn
  • 1 el rodewijnazijn

Voor de salie

  • 40 g roomboter
  • 8 verse salieblaadjes

Bereidingswijze: 

  • Schil de aardappels, snijd ze in gelijke stukken en kook samen met de gepelde knoflook in ruim gezouten water in ca. 20 minuten gaar. Rasp intussen de kaas fijn.
  • Halveer voor de gekonfijte ui de uien in de lengte en snijd de helften in halve ringen van een ½ cm. Verhit de olie in een koekenpan met dikke bodem, bak de uienringen al roerend op matig vuur, tot ze licht beginnen te kleuren, ca. 5 minuten. Voeg de boter, het zout en de suiker toe en bak nog 5-10 minuten tot ze goudbruin en gekarameliseerd zijn. Buig intussen de worstjes voorzichtig tot halve maantjes en steek er cocktailprikkers door zodat ze de vorm behouden (optioneel). Schep de ui uit de pan en zet apart.
  • Bak de worstjes goudbruin en gaar in dezelfde pan. Gebruik een deksel om de gaartijd iets te verkorten.
  • Doe de ui terug in de pan bij de worst. Meng de bloem met de boter tot een gladde pasta (beurre manié) en voeg toe. Roer alles goed, bak een paar minuten om de bloem te garen en giet er dan de rode wijn bij. Laat alles zachtjes koken tot de saus iets dikker wordt, ca. 10 minuten. Breng op smaak met zout, peper en de rodewijnazijn.
  • Verhit intussen voor de salie de boter in een kleine pan tot het bruin is. Bak hierin de salieblaadjes krokant en laat ze op keukenpapier uitlekken.
  • Giet de gekookte aardappelen af en laat ze in een open pan droogstomen. Stamp de aardappelen en knoflook goed fijn met een stamper, of nog beter: gebruik een pureeknijper. Roer de gezouten boter en crème fraîche erdoor. Voeg dan alle kaas toe, zet de pan terug op een zeer laag vuur en roer flink door met een houten lepel, zodat de kaas direct smelt en je een romige, gladde puree krijgt. Breng op smaak met zout en peper.
  • Verdeel de aligot over de borden, schep er de saus omheen en verdeel er de worstjes over. Garneer met de blaadjes salie.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Aligot met Toulouse worstjes en gekonfijte uien

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.