Airfryer recepten

Boterkoek uit de airfryer!

Samenvatting

  • Voorbereiden 5 minuten
  • Bereiden 15 minuten
  • Aantal personen 12

Ingredienten

200 gr bloem

170 gr boter

135 gr witte basterdsuiker

snufje zout

1 tl vanille extract

rasp van 1 citroen

1 eidooier

Sharing is caring!

O boterkoek! Het is een van mijn favoriete bakgerechten en zo ontzettend eenvoudig om te maken. Heb jij wel eens boterkoek gemaakt? In de basis is het niet meer dan eenvoudigweg boter, suiker en meel combineren. Even mengen en je hebt boterkoek. Echt veel eenvoudiger wordt het niet.

Uit de airfryer

Sinds kort heb ik de airfryer ontdekt en mijn allereerste gerecht moest natuurlijk een boterkoek worden. Een aantal dingen om op te letten als je een boterkoek wilt gaan maken.

Ten eerste: er gaat veel – heel veel – boter in een boterkoek. Die naam komt natuurlijk ergens vandaan. Vervolgens moet je er rekening mee houden dat de boter er een beetje uit gaat lekken. Gebruik dus geen springvorm voor het maken van de boterkoek want die gaat gegarandeerd lekken. Heb je niks anders zorg dan dat je het goed afdekt met bakpapier en nog aluminiumfolie om de springvorm heen. Beter dan achteraf je hele oven botervrij moeten maken.

In de airfryer duurt het maken van de boterkoek niet lang; een minuut of 12 en hij was gaar. Boterkoek moet je echter lang laten rusten voor het beste resultaat. Hou ongeveer 5-6 uur aan. Het beste is om het te bakken de dag voordat je het wilt gaan eten.

Boterkoek uit de airfryer

Vleugje citroen

Ik bak het heel graag met een vleugje citroen. Dat geeft het net een beetje meer frisheid en maakt het eigenlijk nog lekkerder. Voor de airfryer gebruikte ik een kleine vorm van 20 x 20 cm in het vierkant. Heb je een speciaal bakblik voor in de airfryer dan is dat nog handiger. De hoeveelheden in het onderstaande recept zijn gebaseerd op de 20 x 20 vorm.

Geduld

Voor het beste resultaat zul je dus echt even geduld moeten hebben. Net uit de oven is de koek nog heel zacht en er ligt waarschijnlijk een plasje boter omheen. Maak niet de fout om hem meteen te gaan snijden!

Vind je het teveel gedoe? Dan kun je natuurlijk altijd mijn geweldige appeltaart maken. Succes verzekerd!

Boterkoek uit de airfryer

Boterkoek uit de airfryer

Aantal personen: 12
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 20 minuten

Gebruik je liever de oven voor dit recept? Hou dan een baktijd aan van 25-30 minuten. Temperatuur kun je hetzelfde houden.

Ingrediënten

  • 200 gr bloem
  • 170 gr boter
  • 135 gr witte basterdsuiker
  • snufje zout
  • 1 tl vanille extract
  • rasp van 1 citroen
  • 1 eidooier

Instructies

  1. Verwarm de airfryer voor op 170˚C
  2. Bekleed een bakvorm van 20 x 20 cm met bakpapier.
  3. Doe alle ingredienten voor de boterkoek bij elkaar in een kom en kneed hier snel een stevig deeg van.
  4. Doe het deeg over in de bakvorm en druk het aan met de achterkant van een lepel om een zo gelijkmatig mogelijke bovenkant te krijgen.
  5. Maak nu met een vork het ruitjespatroon in de bovenkant. Of maak er wat anders creatiefs van.
  6. Klop de eidooier los en bestrijk hiermee de bovenkant.
  7. Zet je boterkoek in de airfryer en bak voor ongeveer 12-15 minuten of tot goudbruin

Notes

De boterkoek zal nog flink zacht zijn als het net uit de oven komt. Laat het dus lang rusten en afkoelen voor je er iets mee doet.

Nog meer lekkers