Boterkoek uit de Airfryer

Boterkoek! Het is een van mijn favoriete bakgerechten en zo ontzettend eenvoudig om te maken. Heb jij wel eens boterkoek gemaakt? In de basis is het niet meer dan eenvoudigweg boter, suiker en meel combineren. Even mengen en je hebt boterkoek. Echt veel eenvoudiger wordt het niet.

Boterkoek uit de Airfryer

Sinds kort heb ik de Airfryer ontdekt en mijn allereerste gerecht moest natuurlijk een boterkoek worden. Een aantal dingen om op te letten als je een boterkoek wilt gaan maken.

Ten eerste: er gaat veel – heel veel – boter in een boterkoek. Die naam komt natuurlijk ergens vandaan. Vervolgens moet je er rekening mee houden dat de boter er een beetje uit gaat lekken. Gebruik dus geen springvorm voor het maken van de boterkoek want die gaat gegarandeerd lekken. Heb je niks anders zorg dan dat je het goed afdekt met bakpapier en nog aluminiumfolie om de springvorm heen. Beter dan achteraf je hele oven botervrij moeten maken.

In de Airfryer duurt het maken van de boterkoek niet lang; een minuut of 12 en hij was gaar. Boterkoek moet je echter lang laten rusten voor het beste resultaat. Hou ongeveer 5-6 uur aan. Het beste is om het te bakken de dag voordat je het wilt gaan eten.

Vleugje citroen

Ik bak het heel graag met een vleugje citroen. Dat geeft het net een beetje meer frisheid en maakt het eigenlijk nog lekkerder. Voor de Airfryer gebruikte ik een kleine vorm van 20 x 20 cm in het vierkant. Heb je een speciaal bakblik voor in de Airfryer dan is dat nog handiger. De hoeveelheden in het onderstaande recept zijn gebaseerd op de 20 x 20 vorm.

Geduld

Voor het beste resultaat zul je dus echt even geduld moeten hebben. Net uit de oven is de koek nog heel zacht en er ligt waarschijnlijk een plasje boter omheen. Maak niet de fout om hem meteen te gaan snijden!

Vind je deze boterkoek teveel gedoe? Dan kun je natuurlijk altijd mijn geweldige appeltaart maken. Succes verzekerd!

Boterkoek uit de airfryer

Boterkoek uit de airfryer

Boterkoek uit de airfryer!

4.39 van 39 stemmen
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Gang Koek & Gebak
Keuken Zoete gerechten
Porties 12 portie(s)

Ingrediënten
 

Ingrediënten

  • 200 gr bloem
  • 170 gr boter
  • 135 gr witte basterdsuiker
  • snufje zout
  • 1 tl vanille extract
  • Rasp van 1 citroen
  • 1 eidooier

Instructies
 

Instructies

  • Verwarm de airfryer voor op 170˚C
  • Bekleed een bakvorm van 20 x 20 cm met bakpapier.
  • Doe alle ingredienten voor de boterkoek bij elkaar in een kom en kneed hier snel een stevig deeg van.
  • Doe het deeg over in de bakvorm en druk het aan met de achterkant van een lepel om een zo gelijkmatig mogelijke bovenkant te krijgen.
  • Maak nu met een vork het ruitjespatroon in de bovenkant. Of maak er wat anders creatiefs van.
  • Klop de eidooier los en bestrijk hiermee de bovenkant.
  • Zet je boterkoek in de airfryer en bak voor ongeveer 12-15 minuten of tot goudbruin

Notities

De boterkoek zal nog flink zacht zijn als het net uit de oven komt. Laat het dus lang rusten en afkoelen voor je er iets mee doet. Je kan hem ook in de oven afbakken, gebruik dan dezelfde temperatuur en houdt een baktijd aan van 25-30 min.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

 

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.