Aardpeersoep met citroen en boerenkoolchips: een romige soep met een frisse en knapperige topping. Enne, zo heb je boerenkool nog nooit gegeten!
Aardpeer als basis voor de aardpeersoep
Ik maak deze aardpeersoep van… Je raadt het al: aardperen. Dit zijn knollen met een aparte vorm die groeien aan een vaste plant onder de grond. Zodra ze bovengronds komen en begin te kronkelen, worden ze geoogst. Deze groente is lichtbruin van kleur en heeft vaak roze, paarse of witte vlekken. De aardpeer is zoet van smaak, en is in smaak vergelijkbaar met oesters en artisjokken. Aardpeer is een echte winterse groenten: ze worden geoogst vanaf de eerste nachtvorst, maar tot aan het einde van de winter (ongeveer eind maart) vind je ze bij de groenteboer en betere (online) supermarkt.
Aardpeersoep met citroen maken
Het maken van deze aardpeersoep met citroen is heel eenvoudig. In een pan fruit ik wat ui, bleekselderij. Na 10 minuten voeg ik wat knoflook toe. Ik breng de aardpeer samen met de andere ingrediënten aan de kook, en pureer het vervolgens tot een gladde soep. Dit kun je doen met een staafmixer. Ook voeg ik voor extra romigheid graag mascarpone toe, maar wil je liever een vegan versie? Laat deze stap dan weg, of kies een plantaardige room – zoals sojaroom of haverroom. Ik serveer het de soep in leuke kommen en daar voeg ik wat citroensap en knapperige boerenkoolchips aan toe waar ik je zo meer over vertel.
Boerenkoolchips voor een bite
Om de aardpeersoep een lekkere bite te geven, maak ik boerenkoolchips. Geloof me: dit wil je een keer proberen! Boerenkool is stevig en zoet van smaak. Het combineert goed met de hartige soep. Ik besprenkel de bladeren met olie, zout en peper en bak ze krokant in de oven. Zo heb je boerenkool nog nooit geproefd!
Ook lekker: gemarineerde karbonade met winterse boerenkoolsalade.

Aardpeersoep met citroen en boerenkoolchips
Ingrediënten
- 50 g gesneden boerenkool
- olijfolie
- zout en zwarte peper
- 2 uien fijngesnipperd
- 2 stengels bleekselderij in boogjes
- 3 tenen knoflook geperst
- 1,25 kg aardpeer geschild, in stukken
- 1,5 l groentebouillon
- 125 g mascarpone (of vegan room)
- rasp van 1 citroen
Bereidingswijze:
- Verhit de oven voor op 220 °C.
- Doe de boerenkool in een kom, druppel er 1 theelepel olijfolie overheen en meng met je handen goed door elkaar. Zorg dat alle boerenkoolblaadjes bedekt zijn. Voeg zo nodig nog 1 theelepel olijfolie toe. Spreid de boerenkool in een enkele laag uit op een bakplaat, bestrooi met zout en peper en rooster 20 minuten in de oven, of tot de randjes knapperig zijn. Zet apart.
- Verhit intussen 1 eetlepel olijfolie op laag vuur in een soeppan. Fruit hierin de ui en bleekselderij 10 minuten. Voeg de knoflook toe en bak 1 minuut mee. Voeg de aardpeer en groentebouillon toe en breng aan de kook. Kook de soep 15-20 minuten, tot de aardpeer zacht is.
- Pureer de soep glad met een staafmixer. Roer de mascarpone erdoor; deze kun je ook mee pureren voor een extra romig resultaat. Breng op smaak met zout en peper en warm nog even door.
- Serveer de soep in kommen, bestrooi met citroenrasp en de boerenkoolchips.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.