Wist je dat ik freaking veel van boerenkool houd? Dan denk je misschien, serieus Mil? Máár geloof het of niet: met boerenkool kun je dus echt fantastische comfort gerechten maken. Je kunt het stoven, bakken, rauw eten, door je smoothies gooien en nog veel meer. Ik zou zeggen: lees snel verder, dit zijn mijn zeven groene winterparels.
1. Pasta boerenkool
Boerenkool is niet alleen lekker, maar ook ontzettend gezond. Popeye werd sterk van de spinazie, maar boerenkool is ook een groen power bommetje. Zo is het rijk aan vitamines A, K, C, B6, calcium, kalium en mangaan. Deze voedingsstoffen ondersteunen diverse lichaamsfuncties. Bovendien bevat boerenkool krachtige antioxidanten die vrije radicalen neutraliseren en ontstekingen verminderen. Dat wil je toch?
2. Gepofte aardappel met boerenkool
Deze fantastische gepofte aardappel met boerenkool en geitenkaas laat maar weer zien dat jouw basic boerenkooltje een ander jassie nodig heeft! De romige vulling van boerenkool en geitenkaas maakt dit een échte winterse pieper. De boerenkool smaakt heerlijk bij de gepofte aardappel – want, zoals je misschien wel weet, is boerenkool het lekkerst als de vorst er overheen is geweest.
3. Gemarineerde karbonade met boerenkoolsalade
Wist je dat ik gek ben op boerenkarbonade met boerenkool? Mijn gemarineerde karbonade met boerenkoolsalade is dan ook echt een van mijn favorieten op het gebied van boerenkool. Boerenkarbonade wordt gesneden van de rib van het varken. Dit stukje vlees heeft een extra vetrandje wat het vlees sappiger maakt, en extra smaak geeft. De frisse en wat zoete salade van boerenkool is de perfecte aanvulling bij het malse stuk vlees. Dat wil je proeven!
4. Aardpeersoep met boerenkoolchips
Ben je in voor een winterse soep, die net even anders is dan dat je gewend bent? Dan is de aardpeersoep met citroen en boerenkoolchips wat voor jou! Het is een romige soep met een frisse en knapperige topping. Boerenkool is stevig en zoet van smaak. Het combineert goed met de hartige soep. Ik besprenkel de bladeren met olie, zout en peper en bak ze krokant in de oven. Pas wel op, voor je het weet is boerenkoolchips jouw nieuwe favoriete snack!
5. Boerenkoolstamppot
Boerenkoolstamppot, het is een heuse Hollandse klassieker. Máár ik zou Miljuschka niet zijn, als ik er geen moderne twist aan zou geven. Daarom presenteer ik je mijn boerenkoolstamppot van zoete aardappel, met rookworst en spekjes. Dit bordje vol groenten en zoete aardappels past perfect bij de koude wintermaanden. Dus ik zou zeggen: stop met watertanden en kook er op los!
6. Groene smoothie met boerenkool
We beginnen het jaar natuurlijk lekker gezond. Niets is dan fijner dan een smoothie op zijn tijd als snack. In mijn groene smoothie stop ik lekker wat boerenkool. Dat is goed voor jouw spijsvertering. Klinkt altijd een beetje gek maar de vertering van koolhydraten begint in je mond. Dus het is wel belangrijk dat je het niet hop achterover gooit. Op die manier profiteer je namelijk minder van al die fijne stofjes die je in de smoothie stopt. Let’s get healthy!
7. Boerenkoolrisotto
Boerenkoolrisotto, mijn all time favorite. Combineer je Hollands met Italiaans? Geloof me, dan word je positief verrast. De smeuïge risotto in combinatie met de boerenkool, zorgt voor een lekkere bite en vooral goede smaak. In combinatie met wat walnoten en een goede Parmezaanse kaas, is het de perfecte comfort maaltijd. Probeer jij de groene topper uit?
8. Gevulde broodjes met ei en boerenkool
Start je dag sterk met een portie boerenkool voor het ontbijt. Deze keer maak ik een feestelijk gevuld broodje met ei en boerenkool. Niet te vergeten: een heerlijk sausje van feta en crème fraîche. Ben jij klaar voor dit bijzondere ontbijtje?