Veel mensen associëren appels voornamelijk met tussendoortjes, desserts of het ontbijt. Maar, wist je dat een appel ook heel goed bij het avondeten past? Appel voegt een heerlijke zoete en knapperige smaak toe aan jouw gerecht. Daarnaast is de textuur van appels veelzijdig, waardoor ze gemakkelijk kunnen worden gebruikt in zowel hartige als zoete gerechten. Dit zijn zeven van mijn meest lekkere gerechten met appel ooit!
1. Rode kool met appeltjes
Dit gerecht is pure nostalgie. Het zoete van de appel maakt de rode kool zacht en fris, en samen vormt het de perfecte sidekick voor stevige winterkost. Denk aan suddervlees, gehaktballen of stoofpeertjes erbij… en je hebt zo’n maaltijd waar je urenlang van blijft nagenieten. Het is zo’n typisch oma-recept dat je gewoon in ere moet houden.

2. Gemarineerde karbonade met boerenkoolsalade en appel
Deze gemarineerde karbonade met winterse boerenkoolsalade is culinair, winters en fris. Het is een verrassende avondmaaltijd voor op een koude dag. In dit geval voeg ik lekker wat appelpartjes toe aan de boerenkoolsalade. Lekker gezond, want er zitten allerlei vezels, vitamines en mineralen in. Zo kom je de dag wel door, dus waar wacht je nog op?!

3. Hamburgers met appel en gebakken uiringen
Dit is toch een ontzettende Guilty pleasure maaltijd? Dit keer op het menu: mijn hamburgers met appel en gebakken uienringen. Ja, wie had dat gedacht – appel op je burger. Geloof het of niet, het is echt een goede uitvinding. De burgers maak je helemaal zelf van half-om-halfgehakt en breng je op smaak met geraspte appel, sjalot en salie. Het ei en paneermeel zorgen voor sappigheid en stevigheid. Applelicious!

4. Zomerse rode kool met appel
Rode kool is een groente die veel mensen graag eten. Zeker in de koude periode met een zoet appeltje of appelmoes erdoor zoals we gewend zijn van oma. Maar wist je dat rode kool met appel ook heel goed als salade kunt eten. Let me introduce you: dit is mijn salade rode kool met appel. Deze rode kool met appel is met name een bijgerecht, maar op een warme zomerdag kan je deze salade ook eten als hoofdgerecht – zeker met wat toast erbij.

5. Notenrijstsalade met spruitjes, granaatappel en appel
Vaak kies je voor sla wanneer je een salade maakt, maar dat hoeft natuurlijk helemaal niet. Stel je eens voor dat je een gekleurde kom heerlijkheid voor je neus krijgt met notenrijst is plaats van sla. Niet alleen heel lekker, maar ook heel gezond. Notenrijst zit namelijk bomvol met vezels, gezonde vetten en eiwitten. Geloof het of niet: genieten van deze notenrijstsalade met spruitjes, granaatappel en appel doe je gegarandeerd. Elke korrel zit vol energie, het is een feestje voor de smaakpapillen.

6. Bietenpannenkoeken met zalm en appel
Bietenpannenkoeken… dat klinkt misschien een beetje spannend, maar geloof me, het is onwijs lekker. De bieten in dit recept gebruik ik vooral voor de mooie roze-rode kleur. De bietensmaak is totaal niet overheersend, sterker nog je merkt er niet al te veel van. Dit komt door de verhouding van ingrediënten en de heerlijke toppings. Voor de toppings gebruik ik appel, zalm, bieslook en kaviaar. Wat een luxe!

7. Aardappelschotel met appel en worst
Deze slow-cooked aardappelschotel met appel en worst is een perfect winters maaltje, maar eigenlijk is deze ovenschotel het hele jaar door lekker! In deze aardappelschotel gebruik ik varkenssaucijzen, maar er zijn natuurlijk verschillende soorten worstjes die je kunt gebruiken. Gebruik vooral wat jij lekker vindt. Kies bijvoorbeeld voor runderworstjes, lamsworstjes of vegetarische worstjes! So good.

8. Lauwwarme quinoasalade met gerookte zalm en appel
Deze lauwwarme quinoasalade met warmgerookte zalm is er eentje om te onthouden. Perfect als snelle avondmaaltijd, maar ook om mee te nemen op een picknick of als lunch on the go. De quinoa is rijk aan eiwit, verschillende mineralen en vitaminen en is ook nog eens glutenvrij. Geen wonder dat het vaak wordt geschaard onder ‘superfoods’. Het gerecht is perfect voor jouw groenten leftovers, die stop je hier namelijk gewoon in.

9. Boerenkoolsalade (met appel)
Rauwe boerenkool, zoete appelblokjes en knapperige croutons: deze salade is fris, licht en verrassend lekker. Perfect als lunch of bij een warme maaltijd, en stiekem ook een beetje verslavend door die bite van de appel en croutons.
