Eid-al-Fitr is een belangrijk religieus feest voor moslims over de hele wereld. Het feest markeert het einde van de Ramadan. Tijdens de viering komen families en vrienden bijeen om te bidden, te genieten van heerlijk eten en om elkaar een gezegend feest te wensen. Er worden vooral traditionele gerechten geserveerd en zoete lekkernijen zijn zeer geliefd. Met deze 7 zorgvuldig geselecteerde gerechten kun jij het einde van het vasten vieren.
1. Honing kaneelrolletjes: snelle variant op baklava
Baklava is echt een heerlijk gerecht, maar ik kan niets anders zeggen dan dat het veel werk is om te maken. Dit vergelijkbare gerechtje ‘honing kaneelrolletjes‘ maak je in een handomdraai klaar. In plaats van heel veel vellen filodeeg gebruik je per rolletje slechts 2 vellen. Verder gebruik je walnoten, kaneel en een heerlijke honingsaus. Echt om je vingers bij af te likken!
2. Baklava
Mmm… Baklava is echt wel een feestje voor je mond. Het is een machtig, zoet lekker gerecht. Zoals ik al zei, het is een werkje om baklava te maken. Zo zijn er best wat stappen die je moet doorlopen voor het beste resultaat. Vooral het besmeren van alle lagen filodeeg met gesmolten boter neemt even tijd in beslag. Maar lekker dat dit gerechtje wordt als je er geduldig mee aan de slag gaat. Dus wanneer je de tijd hebt, maak dan zeker de klassieke versie in plaats van de snelle rolletjes.
3. Hartige baklava
Ben je niet zo’n zoetekauw en houd je wat meer van hartig? Probeer dan ook mijn hartige baklava met zoete aardappel en feta. Het is een plaatje om te zien en ook mega lekker door het knapperige deeg met sesamzaadjes en een goede vulling.
4. Baghrir met pistache en honing
Baghrir is een fantastisch gerecht, ze noemen het ook wel de ‘duizend gaatjes pannenkoek‘. De pannenkoek heeft namelijk een sponsachtige structuur met jawel… heel veel gaatjes. Ik vind Baghrir het lekkerst om te eten met wat gehakte en geroosterde pistache en honing. Het leuke aan deze Marokkaanse lekkernij is dat je het maakt met een ouderwets ingrediënt: griesmeel. Naar mijn mening gebruiken we dat echt veel te weinig in gerechten, want je kunt er echt best veel mee.
5. Honingtaart van biscuit met citroenbavarois
Hier kan je me dus echt voor wakker maken: de onweerstaanbare honingtaart van biscuit met citroenbavarois. Ik vind bijen fantastisch en het product dat ze maken is echt geweldig. Deze taart staat dus ook echt in het teken van honing. Door middel van bubbeltjesplastic creëer ik een honingraatvorm op de luxe bavarois (een luchtige pudding die gemaakt wordt op basis van melk- of vruchten), daar overheen druppel ik nog wat honing. Echt een plaatje, vind je niet? De honingtaart is natuurlijk het lekkerst met natuurlijke honing zonder toegevoegde middelen.
6. Zoete dadelkoekjes
This is not your ordinary cookie. Deze heerlijke zoete dadelkoekjes wil je direct proeven als ze warm de oven uitkomen. Ze ruiken niet alleen goed, maar de smaak is ook echt yummy. Ik heb er vaak al minstens twee op voordat ik ze serveer aan mijn gasten of gezin. De vulling van kaneel, walnoten, dadels en kardemom maken deze koekjes speciaal. De smaakcombinatie kom je niet vaak tegen en juist daarom is het zo’n topper. Ook gember kan een goede toevoeging zijn.
7. Pistache cranberry cheesecake
Als je met deze pistache cranberry cheesecake komt opdagen, dan weet je dat je complimentjes krijgt. Dit is de perfecte taart waarin fruitige smaken en noten samen komen. Ik begin met een laag cake in pistache-smaak, gevolgd door een dikke laag cheesecake met een topping van coulis (een dikke saus gemaakt van gepureerd voedsel) en pistachenootjes. Heerlijk is ook nog eens dat deze taart fashion schreeuwt, je was de colourblock trend uit de ’90s nog niet vergeten toch?!
Eid Muburak, liefs Mil!