10 x De leukste uitjes in het najaar

Yes, herfst! Hoeveel ik ook hou van de zomer, de herfst vind ik een geweldig seizoen. Op eetgebied is er in ieder geval genoeg te beleven: veel groente wordt in de vroege herfst geoogst in Nederland, en de eerste nieuwe appels en peren zijn er weer. Heb je zin in wat uitjes-inspiratie voor het najaar? Ik deel een aantal van mijn favorieten. Laat die herfst maar komen!

Appels en peren plukken

De herfst is het seizoen van appels en peren in Nederland. Die kun je dan natuurlijk kopen, maar zelf plukken is nog leuker. Daarom met stip op één op mijn lijstje: het zelf plukken van appels en peren. Landgoed De Olmenhorst is een bekende plek om dat te doen (en je kunt er zelfs een boom adopteren), maar ook Boerderij Nieuw Slagmaat in Bunnik, vlakbij Utrecht is een aanrader. Bij die laatste hebben ze ook een geweldig maisdoolhof, dat er is vanaf eind augustus. Een ideaal uitje met kinderen!

appels plukken

Geef je op voor een wijnproeverij

Geen beter seizoen voor wijn dan de herfst, als je het mij vraagt. Hoewel ik geen grote drinker ben, hou ik wel van echt goede wijn en weet ik wat mijn favorieten zijn. Hoe je daarachter komt? Heel veel proeven! Een wijnproeverij is daarvoor een goede manier. Veel wijnwinkels organiseren regelmatig proeverijen, maar daarbuiten kun je ook langskomen in de winkel om je te laten adviseren en kun je er vaak iets proeven.

Zoek, en pof, kastanjes

De herfst is kastanje-seizoen. En wist je dat die ontzettend lekker zijn om te poffen? Let wel: tamme kastanjes zijn eetbaar, die met een stekelige jas. De wilde variant is bitter en kun je niét eten. Nadat je een kruisje in de onderkant hebt gekerfd, kun je kastanjes in de oven of op de barbecue poffen. Een beetje zout erover, en klaar is je heerlijke snack. Ook lekker als bijgerecht, of ingrediënt in puree trouwens!

Steek de barbecue aan

Het klinkt misschien als iets voor de zomer, maar ook in de herfst en zelfs de winter kun je prima barbecueën. Natuurlijk moet je zorgen voor een droge plek, maar als je die hebt kun je helemaal los. Zeker op dichte barbecues, zoals een Green Egg, kun je geweldige maaltijden klaarmaken. Ik schrijf er alles over in dit artikel.

fall bbq

Ga wildplukken

Wildplukken is terug van nooit echt weggeweest. Yvette Van Boven liet met haar boek Van Boven in het Wild al zien dat je zelfs om de hoek, midden in de stad, kunt wildplukken. Voor een serieuze wildpluksessie kun je ook echt de natuur ingaan, en dan het liefst onder begeleiding. Niet alle planten zijn namelijk geschikt voor consumptie, en van het eten van verkeerde planten kun je hartstikke ziek worden. De herfst is perfect om te wildplukken; op de juiste plekken kun je een groot deel van je maaltijd bij elkaar verzamelen. Tijdens een wildplukwandeling onder begeleiding leer je van alles over eetbare natuur, zodat je voortaan weet wat je kunt meenemen om mee te koken. Een aanrader.

Bak een taart

Of koekjes, of een cake. De herfst is het perfecte bakseizoen. Met die zelfgeplukte appels of peren iets bakken is natuurlijk helemaal leuk. En wat dacht je van koekjes in de vorm van herfstblaadjes of eikeltjes? Heel gezellig om te doen, zeker met kinderen. Succes verzekerd. Bakken maar!

Kook voor de vogels

Ook voor vogels kun je koken! Van plantaardig vet en verschillende soorten zaden en pitten kun je vetbolletjes maken, die je in de tuin of op je balkon kunt ophangen. Of maak een ‘vogelpizza’ door een mooi patroontje van zaden en pitten te leggen op bijvoorbeeld een schijf hout. Online kun je verschillende pakketten bestellen om dit soort dingen te maken, zodat je zeker weet dat ze ook echt geschikt zijn voor vogels. Informatie én kant-en-klare pakketten vind je bijvoorbeeld via De Vogelbescherming.

Ga geurkaarsen maken

Niet helemaal in de categorie culinair, maar wel iets waar je je zintuigen bij nodig hebt. Geurkaarsen maken is perfect om te doen in het najaar. Dat kun je thuis zelf doen – online vind je allerlei tutorials over hoe je dat aanpakt – maar je kunt ook een geurkaars-workshop doen op verschillende plekken in Nederland. is bijvoorbeeld een aanrader in Amsterdam!

Bezoek een moestuin

Met het seizoen mee-eten is lekkerder, beter voor je en vaak goedkoper. Dat weet je vast allang, maar tijd om het in de praktijk te brengen! Lang niet iedereen heeft de luxe van een eigen moestuin natuurlijk, maar gelukkig zijn er in het hele land heel veel plekken waar je terecht kunt. Met een bezoekje aan een moestuin zie je in een oogopslag wat het seizoen te bieden heeft en scoor je meteen de ingrediënten voor een heerlijke herfstmaaltijd. Nog leuker: bij sommige moestuinen kun je lid worden en krijg je daarmee toegang tot een deel van de oogst. Op die manier kun je ook zonder eigen tuin eten uit de buurt.

moestuin

Ga naar de Veluwe

Op de Veluwe kun je je herfst-hart helemaal ophalen. Natuurlijk kun je er geweldig wandelen, maar er is meer! Zo kun je bij Kasteel Doorwerth een rondleiding krijgen door de bijbehorende moestuin, die is opgezet als een klein buitenmuseum. Daarnaast heb je verschillende , waarbij je bijvoorbeeld langs allerlei makers van streekproducten fietst. Een aanrader!

Miljuschka discodip culinair festival amsterdam
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.