Zuurkoolschotel met banaan – Jim Bakkum

Zuurkool, you either love it or you hate it!  Persoonlijk hoor ik bij de eerste groep. Ik ben dol op dit gefermenteerde goedje. Want behalve de welbekende zuurkoolschotel, zijn er nog zoveel meer manieren om zuurkool te bereiden. Hoe dan? Let me tell you!

Koken met zuurkool

Op je vega burger
Zuurkool is, net als vlees, een umamirijk product. Een vegetarische burger – hoe goed die tegenwoordig ook zijn – mist die smaak soms een beetje. Zuurkool is daarom de perfecte topping. Voeg hier nog wat gekaramelliseerde uien, tomaat en ander lekkers aan toe en je vega burger is onweerstaanbaar!

Op brood
Zuurkool en brood are a match made in heaven. In Denemarken zie je het ook vaak als topping op het welbekende Smørrebrød. Roggebrood doet het sowieso extreem goed in combinatie met zuurkool. 

Door een salade
De variaties met salades zijn eindeloos. Denk aan: rode kool, appel, abrikozen, komkommer, tomaat, paprika, peer, perzik, rozijnen, granaatappel, vis. Voeg daar een romige dressing aan toe en je weet niet wat je proeft.

Door een pastagerecht
Pasta, zuurkool en kaas. Trust me: it works! 

In je smoothie
Zuurkool is voedzaam en gezond. Een beetje zuurkool door je groene smoothie is  dus zo gek nog niet. 

Op een omelet
Die omelet met kaas kennen we inmiddels wel. Be bold, break the rules en gooi voor de verandering eens wat zuurkool in de mix. Paar plakjes avocado en wat blokjes tomaat erbij en je hebt een omelet 2.0.

Op een hot dog
God, ja, deze hoef ik niet uit te leggen toch?!

Eindeloos variëren

Zo zou ik nog wel honderd gerechten kunnen bedenken waar je zuurkool in kunt verwerken, maar eigenlijk moet je gewoon lekker zelf aan de slag gaan en ontdekken wat jij het lekkerst vindt. Nog een paar dingen die goed zijn om te onthouden:

  • Don’t overdo it. Zuurkool is een umamirijk product. Je hebt er niet veel van nodig om net dat beetje extra toe te voegen aan een gerecht. 
  • Bedenk van tevoren goed waarvoor je de zuurkool wilt gebruiken. Wil je het verwerken in een zoet gerecht, of is het net iets te zout naar jouw smaak? Spoel het dan eerst goed af.
  • Zuurkool is koud ook heel lekker.
  • Bewaar zuurkool koel en bij voorkeur in het donker. Een geopende verpakking zuurkool kun je nog ongeveer vijf dagen in de koelkast bewaren. Restjes gekookte zuurkool blijven in een afgesloten bakje in de vriezer tot wel drie maanden goed.

Klassieker met een twist

Zoveel manieren om zuurkool te eten maar er blijft toch maar één onbetwist favoriet onder jullie: de zuurkoolschotel. Ook favoriet van Jim Bakkum! Tijdens mijn podcast Eetgeheimen vertelt Jim Bakkum er alles over, maar ook wat er ‘s ochtend standaard op zijn ontbijttafel staat en wat zijn guilty pleasure is. Benieuwd welke geheimen hij nog meer prijs geeft? Je beluistert de aflevering met Jim hier terug.

Zuurkoolschotel met banaan

Zuurkoolschotel met banaan
Totale tijd50 minuten

Zuurkoolschotel met banaan - Jim Bakkum

4.40 van 76 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

4 personen
  • 800 gr kruimige aardappels
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 150 gr plakjes gerookt ontbijtspek
  • 500 gr half om half gehakt
  • 1 el kerrie
  • 500 gram zuurkool
  • 100 gr rozijnen
  • 1 banaan
  • 200 ml crème fraîche
  • peper en zout

Bereidingswijze: 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Schil de aardappels, snijd ze in grove stukken en doe ze over in een pan en voeg net genoeg water toe tot ze net onderstaan. Voeg zout toe en kook de aardappels 20 minuten tot ze gaar zijn.
  • Haal de schil van de ui en knoflook en hak fijn.
  • Bak de plakjes spek in een droge koekenpan tot ze knapperig zijn. Leg ze op een bord met keukenpapier zodat ze kunnen uitlekken.
  • Bak de ui en knoflook 1-2 minuten in het bakvet van de plakjes spek. Voeg het gehakt toe en 1/2 theelepel zout, roer de kerrie er door en bak het gehakt 3-4 minuten op hoog vuur. Schep de zuurkool en rozijnen er door en bak 2-3 minuten mee tot het vocht van de zuurkool voor een groot deel is verdampt. Verdeel over de ovenschaal.
  • Snijd de banaan in plakjes en leg op de zuurkool.
  • Giet de aardappels af, stamp fijn. Roer crème fraîche er door. Breng op smaak met peper en zout. Verdeel de puree over de zuurkool en maak er, met de achterkant van een vork, een mooi streeppatroon in.
  • Zet de ovenschaal 20 minuten in de voorverwarmde oven en bak tot de bovenkant goudbruin is. Zet de plakjes uitgebakken spek in de puree.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.