Zomerse citruscake

Citrusvruchten: citroen en sinaasappel

Een belangrijk onderdeel van de zomerse citruscake zijn natuurlijk de citrusvruchten. De combinatie van citroen en sinaasappel geeft deze cake een verfrissende smaak die perfect past bij warme zomerdagen. Het sap en de zest (geraspte schil) van deze vruchten worden gebruikt om het beslag op smaak te brengen. Hierdoor krijgt elke hap een heerlijke citruskick.

Vanille extract

Echt goed vanille extract is essentieel. Dus vergeet even dat goedkope potje van de supermarkt, investeer in een kwalitatief hoogwaardig extract, om je bakkunsten net even naar een hoger niveau te tillen.  Ik gebruik tijdens het bakken altijd het liefste vanille extract bourbon. Vanille extract bourbon wordt gemaakt van de bonen van de vanilleplant die groeit op het eiland Madagaskar, in het westen van de Indische Oceaan. Deze bonen worden met de hand geplukt en vervolgens gedroogd. Daarna worden ze ondergedompeld in alcohol om het extract te creëren.

Wat dit type vanille-extract zo bijzonder maakt, is de rijpingstijd. De bonen worden namelijk minimaal zes maanden gerijpt voordat ze worden verwerkt tot extract. Dit langere rijpingsproces geeft het extract een intensere en complexere smaak dan andere varianten.

Het resultaat is een vanille-extract met een rijke, fluweelachtige smaak en een diep aroma. Het heeft tonen van karamel, chocolade en zelfs hints van tabak. Deze complexiteit maakt het perfect voor gebruik in desserts zoals cakes, koekjes en ijs.

Citruscake

Smaakexplosie

Met de zomer in volle gang, is er geen betere manier om te genieten van het seizoen dan met een heerlijk verfrissende citruscake. Met verse citroenen, zure grapefruits en sappige sinaasappels creëer je een smaakexplosie die iedereen zal verrassen.

Citruscake
Totale tijd1 uur 30 minuten

Zomerse citruscake

3.97 van 32 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

4 personen
  • 3 citroenen
  • 4 sinaasappels
  • 2 grapefruits
  • 3 limoenen
  • 400 g witte basterdsuiker
  • 300 g roomboter + extra om in te vetten
  • 3 eieren maat M
  • 2 tl vanille-extract
  • 0,5 tl zout
  • 300 g zelfrijzend bakmeel

Bereidingswijze: 

  • Verwarm de oven voor op 160 graden. Bekleed de bodem van een bakvorm met bakpapier en vet de zijkanten in met boter.
  • Snijd de citroenen, 2 sinaasappels, grapefruits, limoenen in plakjes van ongeveer 5 millimeter dik en in vierkantjes van 2 x 2 centimeter.
  • Laat 100 gram basterdsuiker met 30 milliliter water op laag vuur oplossen tot een siroop in een steelpannetje. Giet de siroop over de bodem van de bakvorm. Leg de citrusplakjes er in een patroontje in. (Let op de siroop is heet)
  • Maak het beslag. Klop de boter en 300 gram basterdsuiker romig. Voeg één voor één de eieren toe. Voeg het volgende ei pas toe als de eerste is opgenomen in het beslag. Mix de sinaasappelrasp van 2 sinaasappels en het vanille-extract door het beslag. En schep het zelfrijzend bakmeel en het zout er door, meng tot alles is opgenomen.
  • Verdeel het cakebeslag gelijkmatig over de citrus. Bak de cake in ongeveer ca 60 minuten gaar. Laat de de cake 15 minuten in de vorm afkoelen, snijd los van de randen en haal de springvorm er vanaf. Keer de taart om (de onderkant wordt de bovenkant) en laat in zijn geheel afkoelen.

Tip!

Je kunt deze cake ook in een ronde vorm maken. Snijd het fruit den in bijvoorbeeld driehoekjes om zo een mooi patroontje te maken. Gebruik een 24 centimeter springvorm.
Je kunt deze taart natuurlijk ook alleen met sinaasappels of grapefruits maken als je dat lekkerder vindt
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

 

 

Miljuschka discodip culinair festival amsterdam
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.