Maak zelf je eigen oranje tompouce voor Koningsdag

Want eerlijk is eerlijk, de fabrieksvariant mag dan nostalgisch zijn, maar die bladerdeegplak waar je vork op afketst en die crème die eruit floept zodra je ‘m aanraakt… dat kan véél beter. Dus: trek je oranje shirt aan, zet een lekker Hollands plaatje op, en ga zelf aan de bak!

Wat is die obsessie met tompoucen?

De tompouce is echt zo’n klassieker uit de Nederlandse banketbakkerij. Twee knapperige lagen bladerdeeg, daartussen een dikke laag romige banketbakkersroom, en bovenop dat glanzende glazuur dat je tong al doet tintelen bij het zien. Oorspronkelijk komt ‘ie trouwens niet eens uit Nederland, de naam is afgeleid van een Frans toneelpersonage, “Tom Pouce”, een soort mini-mensje. Maar wij Nederlanders? Wij hebben ‘m geclaimd en Koningsdag-oranje geverfd. Lekker puh.

Waarom oranje?

Koningsdag is natuurlijk de dag waarop we onze nationale trots in de strijd gooien, en dat betekent: oranje boven. De oranje tompouce is een soort eetbaar eerbetoon aan Willem-Alexander en z’n kroonjuwelen (lees: z’n baard en z’n boot). Supermarktketens draaien overuren om ze te maken, maar jij maakt ze gewoon zelf. Véél lekkerder. Véél leuker. En vooral: véél meer room.

Oranje tompouce

Tompouce-etiquette (of juist: hoe je ‘m niet eet)

We moeten het er toch even over hebben: hoe eet je een tompouce zonder dat alles onder de room zit? Spoiler alert: dat lukt dus niet. Al jaren discussiëren Nederlanders over de beste aanpak, met mes en vork, loshalen en lepelen, of gewoon schaamteloos erin happen. En eerlijk? De enige juiste manier is de manier waarop jij ‘m het lekkerst vindt. Laat die room maar lekker langs je kin druipen, lik je vingers af als niemand kijkt (of juist wel), omarm de chaos! Want dat is toch precies waar Koningsdag voor staat? Losgaan. Met je vrienden, je oranje outfit, en je zelfgemaakte tompouce.

Oranje tompouce
Totale tijd40 minuten

Maak zelf je eigen oranje tompouce!

4.24 van 78 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

8 portie(s)

Ingrediënten

  • 8 plakjes bladerdeeg
  • 500 ml melk
  • 100 gr kristalsuiker
  • 4 eidooiers
  • 2 eetlepel bloem
  • 2 vanillestokjes
  • 150 ml room
  • 4 gelatineblaadjes

Icing

  • 150 gr poedersuiker
  • 4 el wortelsap
  • 150 ml slagroom

Bereidingswijze: 

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200˚C.
  • Snijd de plakjes bladerdeeg doormidden zodat je 16 rechthoekige stukjes hebt. Leg deze op een bakplaat en prik met een vork gaatjes in elk bladerdeeg lapje en leg er een bakplaat op. Bak ongeveer 10 minuten. Verwijder vervolgens met ovenhandschoenen de bakplaat en bak nog 5-10 minuten. Duw het bladerdeeg eventueel nog met een ovenhandschoen naar beneden, zodat het bladerdeeg mooi plat blijft.
  • Breng 400 ml melk met de suiker aan de kook. Doe hier het merg van het vanillestokje erdoor of als je die niet hebt gebruik je twee tl vanille extract.
  • In een ander kommetje roer je de eidooiers los met de overige 100 ml melk en de bloem. Roer het eimengsel door de warme melk en laat het 2 minuten zachtjes koken. Stort vervolgens uit op een bord, kom, bakplaat of brownievorm. Dek het af met plastic folie en zet het mengsel voor 15 minuten in de koelkast.
  • Week de gelatine 5 minuten in koud water. Haal de gelatine uit het water. Verwarm vervolgens 50 ml slagroom in een steelpannetje en laat je gelatine hierin oplossen. Klop vervolgens 100 ml slagroom stijf.
  • Roer de afgekoelde banketbakkersroom los in een kom en meng de gelatine erdoor. Spatel de opgeslagen room erdoor, doe het mengsel in een spuitzak en laat opstijven in de koelkast.
    Tip: haal het mengsel 10-15 minuten van te voren uit de koelkast en daarna spuit het veel gemakkelijker op.
  • Maak de glazuur door poedersuiker met wortelsap te mengen. Besmeer 8 plakjes bladerdeeg ermee. Besmeer de andere 8 plakjes bladerdeeg met de banketbakkersroom en leg de oranje plakken er weer bovenop.
  • Garneer de tompouce eventueel met extra slagroom, leuke oranje balletjes of andere oranje decoratie.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Miljuschka discodip culinair festival amsterdam
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.