Zo ontbijten ze in andere landen

Naar ons bammetje hagelslag wordt in andere landen met verbazing gekeken. Is dat een ontbijt?! Tijdens mijn reizen zie ik veel ándere manieren van ontbijten. Met dat in mijn achterhoofd, schreef ik dit artikel. Want wat eten ze op andere plekken op de wereld als ze opstaan? Natuurlijk moet ik daarbij generaliseren, want nergens eet iedereen precies hetzelfde. Ontbijt je mee?

Frankrijk

Laten we dicht bij huis beginnen: en France. Daar zijn de klassieke café au lait (koffie verkeerd) met een stukje stokbrood met boter en jam steevast onderdeel van het ontbijt. Een Franse gewoonte is om het brood te dopen in hun koffie.

In tegenstelling tot de lunch en het diner, dat in Frankrijk erg uitgebreid is, houden de Fransen het voor het ontbijt eenvoudig. Soms eten ze een croissant, of een pain au chocolat, maar niet iedere dag.

Zo ontbijten ze in andere landen min

Italië

Buurland Italië is ook niet zo van de uitgebreide ontbijtjes. De meeste Italianen ontbijten met koffie, cappuccino bijvoorbeeld, en een cornetto – een croissant. Soms worden die gevuld met room, jam, of Nutella. Lekker zoet dus! Italianen eten hun colazione (ontbijt) graag buiten de deur, staand aan een bar. Daar eten ze eerst iets, waarna ze hun koffie drinken. De ochtend is het enige moment van de dag waarop ze in Italië koffie met melk drinken. Bestel die cappuccino of latte macchiato dus vooral vóór de lunch als je wilt doen zoals de Italianen.

China

Over naar de andere kant van de wereld. In China pakken ze het ontbijt helemaal anders aan dan wij in Europa. Daar beginnen ze de dag graag hartig, bijvoorbeeld met congee: een hartige rijstepap. De basis is rijst gekookt in een krachtige bouillon, met daarop allerlei toppings. Een ander populair ontbijtgerecht is youtiao, gefrituurd deeg dat een beetje doet denken aan churros. Erbij drinken Chinezen graag groene thee.

Australië

De hemel voor breakfast lovers. In Australië zijn de dol op ontbijt en brunch en zijn ze toonaangevend als het aankomt op ontbijttrends. Je vindt er zowel meer klassiek Britse ontbijtjes zoals een full English (gebakken eieren, bacon, worstjes en toast) maar ook veel gerechten die inmiddels iconisch zijn over de hele wereld. De avocado toast én de flat white, twee hipster-ontbijtjes, vinden hun oorsprong down under. Kenmerkend is het brede aanbod en invloeden van over de hele wereld. De Australische keuken staat niet voor niets bekend als fusion paradise.

 Marokko

Brood is een belangrijk onderdeel van het Marokkaanse ontbijt. Veel gezinnen bakken hun brood zelf, en bakken dat af in gemeenschappelijke ovens – die ook dienen als ontmoetingsplek. Het brood wordt besmeerd met roomboter en belegd met jam, honing of vleeswaren. Andere Marokkaanse ontbijtjes zijn zwarte olijven, eieren, schapenkaas, bissara, een tuinbonensoep en baghrir, pannenkoeken met ‘duizend gaatjes’. Er wordt veel muntthee gedronken, gemaakt van munt en groene thee, afgemaakt met flink veel suiker.

baghrir 3

India

In een gigantisch land als India zijn er binnen de landsgrenzen veel verschillen wat eetgewoontes betreft, zo ook voor het ontbijt. Over het algemeen is het ontbijt hartig, met bijvoorbeeld roti (platbrood), dosa’s (dunne pannenkoekjes op basis van linzen), idlis (gestoomde rijstpannenkoekjes) en verschillende soorten chutneys en dips. Allemaal kruidig en hoog op smaak en in lijn met wat ze in India eten voor hun lunch en diner.

Mexico

In een van mijn favoriete reisbestemmingen en hometown van de tortilla Mexico eten ze ook graag hartig. Een beroemd ontbijtgerecht is chilaquiles: in olie gebakken stukjes maistortilla met een salsa, eieren, soms kip, kaas en bonen. De losse onderdelen van dit gerecht worden ook in andere samenstellingen gegeten als ontbijt in Mexico.

Zelf chilaquiles maken

Colombia

In Colombia en buurland Venezuela zijn arepa’s een belangrijk ontbijtonderdeel. Arepa’s zijn ronde, platte ‘broodjes’ met maismeel als basis, die worden gebakken totdat de buitenkant knapperig is maar ze vanbinnen nog lekker zacht zijn. Ze worden gevuld of belegd met verschillende toppings: van boter tot kaas, eieren en vlees. In Colombia wordt vaak filterkoffie gedronken bij het ontbijt, en fruitsap.

Zweden

In Zweden gaan ze wat ontbijt betreft graag voor smörgås: open boterhammen met verschillende soorten beleg en knäckebröd. Ook verschillende soorten pap zijn er populair: niet alleen havermout maar ook pap gemaakt van andere granen staan hier vaak op het menu. Er wordt in Zweden veel koffie gedronken, zeker ook bij het ontbijt.

Scandinavisch smørrebrød met biet en ei

In welk ontbijtje heb jij het meeste zin?

Miljuschka discodip culinair festival amsterdam
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.