Vergeet het klassieke hoorntje. Weg met dat standaard bolletje in een kartonnen bakje. Nee, deze zomer pakken we uit! IJs krijgt een nieuw podium. Denk: krokant, luchtig, boterig, warm… en dan bam! Dat koude, romige ijs erop. Het is die combi van temperaturen, texturen en smaken die je laten kwijlen…
Ijs en een croissant = de Franse droom
Je kent het wel: je scrollt wat doelloos en ontspannen door TikTok, denkt niks vermoedend “even lekker dom scrollen”, en daar ineens verschijnt een video die je doet kwijlen achter je scherm. Een gebakken vierkanje van goudbruin bladerdeeg. Daarop een perfecte, romige swirl van softijs. En dan…. een dikke straal karamel die zich traag over het ijs slingert. Je voelt het gewoon gebeuren: dit moet je nu hebben! NU! O-la-la, Paris meets ice cream!
Laten we even eerlijk zijn: de croissant is al een fenomeen op zich. Maar dit is niet zomaar een croissant. Nee, dit is de evolutie. De croissant 2.0. In plaats van de klassieke halve maan wordt hier een mooi, compact vierkantje gemaakt van bladerdeeg krokant, luchtig en met van die prachtige gelaagde randen die blinken als een vers gelakte nagel. Wat het precies is? Sommigen noemen het een kouign-amman vierkantje, anderen houden het op een croissant, maar wat het ook is? Het is het ultieme podium voor ijs. En geloof me, als dat ijs smelt in de warme vouwtjes van het deeg… dan hoor je engelen zingen.
TIP:
Elke zomer weer staan de rijen bij Fort Negen in Amsterdam. Waarom? Omdat zij weten hoe je een croissant juist gebruikt: niet als ontbijtje met jam, maar als verleidelijk ijsje.
Je krijgt daar een goudbruin, luchtig meesterwerkje, knapperig aan de buitenkant, zacht vanbinnen. En wat doen ze? Ze vullen ’m met een dikke toef zachte, romige softijs. Echt, een torentje zoals je ‘m nog nooit hebt gezien. De smaken zijn verschillend, maar net wat er in het seizoen is op het moment, heerlijk toch?
Ijs met een broodje, de guilty pleasure die niemand zag aankomen
Je denkt nu misschien: brood? Met ijs?! Ja, schat. En het is goddelijk. Denk aan een briochebol, licht zoet, zacht en een tikkie boterachtig. Die rooster je lichtjes (of even in de pan met wat roomboter, yessss), en vul je dan met ijs. Bijvoorbeeld pistache-ijs met frambozenjam. Of stracciatella met Nutella. Of nog beter: roomijs met gebakken banaan en pindakaas. Dit is geen toetje. Dit is een ware belevenis. Je eerste hap? Die vergeet je nooit meer.
@hotspotsbrabant Dit moet je geproefd hebben! Wij probeerden de nieuwste ijscreatie van @ijssalonkees in Geldrop. De Brioche Con Gelato!🍨 Het is een luchtig Siciliaans broodje gevuld met ijs en pistachecrème. Je kunt kiezen uit verschillende ijssmaken! #hotspotsbrabant #hotspots #fyp #brabant #foryou #foryoupagе #foodtok #icecream #italy #sicilia #brioche #pistachio #chocolate #date ♬ Volare (Nel Blu di Pinto di Blu) – Gipsy Kings
Affogato
Laat me je voorstellen aan de affogato, een Italiaans dessert dat zo simpel is, dat het bijna oneerlijk is dat het zo lekker is. Affogato betekent letterlijk ‘verdronken’, en dat is precies wat er gebeurt: Een bolletje vanille-ijs wordt verdrenken in hete espresso.
Je hoort het ijs knisperen, je ziet de randen smelten, je ruikt die geurige koffie… en dan neem je een hap: romig, warm-koud, bitter-zoet, krachtig en toch zacht. BOEM, pure elegantie in een kommetje.
Maar hé, jij bent niet standaard. Dus waarom stoppen bij vanille?
- Probeer kaneelijs met chai espresso
- Of hazelnootijs met een shot espresso smaakt ook zo goed
- Of wat dacht je van kokosijs met een ristretto?
Serveer het in een mooi glas, eventueel met een stukje donkere chocolade of een knapperig koekje erbij. En nee, je hoeft het niet alleen als dessert te nemen, dit mag ook gewoon je vieruurtje zijn. Of ontbijt. Wie zegt dat dat niet mag?
Probeer eens mijn affogato met ‘dronken fruit’ en koekkruimels, deze is hemels!

Ijs is een feest
Dus laat die standaardhoorntjes maar in het verleden. Deze zomer draait alles om creatief zijn, durven combineren, en jezelf trakteren op het allerlekkerste. Want waarom zou je kiezen tussen croissant en ijs… als je gewoon beide kunt hebben?
Toch fan van een klassiek bolletje?
Ben je stiekem toch nog steeds dol op een echt goed bolletje schepijs? Gewoon puur, vol smaak, met dat perfecte schepkrakje als het ijs net uit de vriezer komt? Geen zorgen hoor, daar is helemaal niks mis mee! Soms wil je gewoon je favoriete smaak van romige pistache tot frisse citroen in een hoorntje, op een wafel of in een bakje met spikkels.
En guess what? Ik heb een lijstje gemaakt met de allerlekkerste, meest ambachtelijke, finger-licking good ijssalons van Nederland. Check ‘m hier: Miljuschka’s favoriete ijssalons in Nederland