Hoe je zelf mayonaise maakt? Dat zie je hier.
Limoenmayonaise
Ja, het is geen verrassing, maar limoenmayonaise is een mayonaise die op smaak is gebracht met limoensap en soms limoenrasp. Deze saus heeft een frisse, citrusachtige smaak die goed past bij verschillende gerechten, zoals vis, kip, zeevruchten, salades of frietjes. Dankzij limoensap krijgt de saus een lichte, zure smaak die de rijke en romige textuur van de mayonaise in balans brengt, oftewel best of both worlds.
Waar komt limoenmayonaise vandaan?
Het grappige is dat limoenmayonaise geen specifieke geografische oorsprong heeft. Het is eigenlijk een wereldwijde culinaire creatie. Mayonaise is hartstikke Frans, maar de toevoeging van een frisse citrusvrucht, zoals limoen, die komt juist veel voor in plekken zoals in Zuid-Amerika, Zuidoost-Azië en delen van de Cariben. Het frisse van de limoen soort namelijk voor verkoeling en dat past perfect bij pittige gerechten.
Eigenlijk is dit dus helemaal een fushion sausje, Frans klassiek in combo met Zuid-Amerikaans lekkers.
Sausje erbij?
Maar waar je dit overheerlijke romige en frisse sausje nu opdoet? Bij de volgende gerechten doe je dit sausje erbij. Bij deze Mexicaanse kipburger is hij mega lekker. Maar ook bij visgerechten zoals of een wrap zoals deze.

Limoenmayonaise
Ingrediënten
- 200/250 ml zonnebloemolie Gebruik je meer olie, dan wordt de mayonaise dikker
- 2 eidooiers
- 0.5 limoen sap en rasp
- 1 tl mosterd
- 1 tl azijn
- 0.5 tl knoflookpoeder
- Flinke snuf peper & zout
Bereidingswijze:
- Voeg de eidooiers toe aan een maatbeker (of staafmixer beker), waar je staafmixer precies in past.
- Voeg vervolgens de limoensap, azijn, zout, peper, mosterd en knoflookpoeder toe. Giet er 250 ml olie bij.
- Zet de staafmixer zachtjes op de bodem van de maatbeker. Begin voorzichtig met mixen: zet hem eerst een aantal seconden op de bodem van de maatbeker en zorg dat je het liefst precies op de eidooier staat. Haal dan heel langzaam de mixer omhoog. Haal de mixer een paar keer heen en weer. Spatel nog even door om eventueel overtollig olie goed te mengen.
- Doe de limoenrasp door de mayonaise. Breng op smaak met peper en zout.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.