Zebracake van oliebeslag

Olie als basis voor de zebracake

De meeste mensen maken een cake met boter, bloem, eieren, suiker en melk. Maar wat als ik je vertel dat het ook anders kan? Vandaag maken we namelijk cake met olie in plaats van boter. De olie zorgt voor nog smeuïgheid, een zachtere structuur en een neutrale smaak. Gebruik wel een neutrale olie, zoals zonnebloemolie. Olijfolie wordt al gauw te sterk. 

Momenteel is er natuurlijk wel een zonnebloemolie tekort. Je leest hier over goede alternatieven. Je zou voor deze cake ook raapzaadolie of koolzaadolie kunnen gebruiken.

Gek op cake met dierenprint? Maak dan ook eens deze tijgercake met dulce de leche

Hoe maak ik de zebraprint? 

Als eerst ga ik aan de slag met het basis oliebeslag. Klaar? Dan verdeel ik het beslag over twee aparte kommen. In de ene kom blijf het basisbeslag lichtgeel, en aan de andere kom voeg je cacao toe. Je giet vervolgens om en om het beslag in de bakvorm. Ja, dat is dus het geheim van de zebra!

Wil je extra mooie zebrastrepen, vul dan twee spuitzakken. Dan kan je lekker secuur te werk gaan. Doe de zebracake in de oven, en dan begint het wachten op je prachtige eindresultaat. 

Zebracake van oliebeslag
Zebracake van oliebeslag
Totale tijd1 uur 10 minuten

Zebracake van oliebeslag

3.82 van 59 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

  • 4 grote eieren op kamertemperatuur
  • 250 g suiker
  • 250 ml melk op kamertemperatuur
  • 250 ml zonnebloemolie
  • 1 tl vanille-extract
  • 300 g bloem
  • 1 el bakpoeder
  • 20 g cacaopoeder
  • Eventueel: poedersuiker om de cake mee te bestuiven

Bereidingswijze: 

  • Oven voorverwarmen op 180 graden (hetelucht).
  • Klop in een grote kom de eieren en suiker heel luchtig. Voeg de melk, vanille-extract en olie toe, goed door elkaar mixen.
  • Zeef in een andere kom de bloem en het bakpoeder. Spatel dit bloem-mengsel in delen door het ei-melkmengsel. Verdeel dit beslag over 2 schone kommen.
  • Een kom blijft lichtgeel, door de andere spatel je het cacaopoeder.
  • Bekleed je bakvorm met bakpapier of ovenbestendige folie en vet royaal. Zorg dat de springvorm echt goed afgesloten wordt, want het dunne beslag wil nog wel eens uit de springvorm lekken.
  • Giet om en om een beetje wit en bruin beslag in de vorm. Wil je dit extra netjes doen, gebruik dan twee spuitzakken waar je het beslag in doet.
  • Zet in de oven en bak ongeveer 50 minuten op 180 graden (hetelucht).
  • Haal, zodra de cake gaar is, direct de zijkant los. Leg de cake en op een taartrooster om af te koelen. Bestrooi daarna eventueel nog met poedersuiker.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Miljuschka discodip culinair festival amsterdam
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.

3.82 from 59 votes (58 ratings without comment)