Zalm Wellington en haricots verts met spek uit de Airfryer

Zalm Wellington

Een echte kerst­klassieker, maar dan in een vis­jasje. Deze zalm wellington zet je samen met het bijgerecht, écht zo op tafel dankzij de Philips Airfryer. Het grappige aan de Wellington is, dat hij normaliter met ossenhaas al jaar in, jaar uit bij heel veel mensen op de kersttafel verschijnt, maar dat de oorsprong van het gerecht nog steeds een groot mysterie is. Zo zou de Beef Wellington zijn vernoemd naar Arthur Wellesley, de eerste hertog van Wellington, beroemd vanwege zijn overwinning op Napoleon bij de Slag van Waterloo in 1815. Het gerecht zou een eerbetoon zijn aan hem en mogelijk zelfs zijn favoriete maaltijd geweest zijn. Ook wordt gezegd dat de goudbruine kleur van het bladerdeeg lijkt op zijn kenmerkende laarzen. Maar zeker weten, doet niemand het. En vandaag maak ik dus geen Beef Wellington, maar een zalm wellington. Hoe? Dat lees je hieronder. 

Haricots verts met spek

Naast de zalm Wellington, serveer ik je ook nog een bijgerecht en als we het over klassiekers hebben, dan mogen de haricots verts met spek ook écht niet ontbreken. Maar wat is dat nu precies een haricot vert? Eigenlijk is het gewoon Frans voor, jonge sperziebonen. Ze zijn dunner, langer en vaak malser dan gewone sperziebonen. Haricot verts worden meestal eerder geoogst, waardoor ze een subtiele, verfijnde smaak hebben en minder vezelig zijn, perfect voor kerst dus. 

Je kerstdiner uit de Airfryer

Ik heb nu al laten zien dat de Philips Dual Basket Airfryer ontzettend handig is en dat het, een perfect apparaat is voor zowel een makkelijk hoofdgerecht voor een doordeweekse dag, zoals mijn noedels met zalm. Maar dus ook ideaal is voor baksels, zoals mijn bananenbrood. Maar het apparaat kan meer! Zo kan het dus ook jouw kerstdiner bereiden. Dankzij de 2 lades, maak jij namelijk 2 gerechten klaar op hetzelfde moment. Zo maak je met dit recept niet alleen je hoofdgerecht, maar ook het bijgerecht klaar. Hoe handig? De fantastische Rapid Air technologie van Philips optimaliseert de heteluchtcirculatie om niet alleen om het voedsel heen te gaan, maar er ook doorheen voor de beste resultaten: knapperig, mals, gelijkmatig gekookt voedsel, elke keer weer. Dus in dit geval, is je bladerdeeg heerlijk goudbruin en krokant, terwijl de zalm perfect gaat gebakken is. Én hetzelfde geldt natuurlijk voor de haricot verts. 

Tip! Zo maak je meer

Het onderstaande recept is voor 2 personen. Dat komt door het leuke vispatroon dat de zalm Wellington heeft gekregen. Heb jij nu meer eters aan je kersttafel? Dan maak je dit recept heel gemakkelijk voor 4 personen door een kleine aanpassing te doen. Hoe leuk het vispatroon ook is, die moet je wel achterwegen laten. Maak er namelijk een grote rechthoek van die perfect in de baklade past. Van het overige deeg kan je nog leuke decoratie maken in de vorm van bijvoorbeeld kerstige sterren. 

Zalm airfryer mijuschka
Totale tijd1 uur

Zalm Wellington en haricots verts met spek uit de Airfryer

Nog geen beoordelingen
Pin recept Printen

Benodigdheden

  • Philips Airfryer Dual Basket

Ingrediënten

2 personen
  • 1 ui
  • 1.5 el milde olijfolie
  • 200 gr spinazie
  • 75 gr roomkaas
  • 2 stuks zalmfilet zonder huid van ca. 150 gr of 1 grote moot
  • 1 rol vers bladerdeeg van ca. 270 gr
  • 1 losgeklopt ei
  • 250 gr haricots verts
  • 150 gr ontbijtspek
  • Peper
  • Zout

Bereidingswijze: 

  • Snipper de ui en fruit aan in de pan met 1 el olie. Voeg de spinazie toe en bak nog 5 minuten. Schep tussendoor 2 keer om. Doe de spinazie en ui in een kom en meng er de roomkaas door, laat afkoelen. Eventueel kun je dit ook direct in de bakaccessoire doen. Voeg dan de ui en de spinazie toe aan de bakaccessoire en bak 5 minuten op 190°C.
  • Rol het bladerdeeg uit, leg de zalm erop en doe het roomkaas-spinazie mengsel erop. Vouw het bladerdeeg dicht.
  • Maak van het overige bladerdeeg het vispatroon. Klop het ei los en bestrijk het bladerdeeg met het ei. Prik er met een vork gaatjes in.
  • Leg de Wellington in de rechterlade van de airfryer en bak 22 minuten op 190°C.
  • Verwijder de eindjes van de sperziebonen. Doe ze met ½ el olie in de linkerlade en bak 9 minuten op 180°C.
  • Rol de sperziebonen, per 10-13 stuks, in een plakje spek. Leg ze naast elkaar in de linkerlade en bak 10 minuten op 180°C.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Miljuschka discodip culinair festival amsterdam
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.