Winterse plaattaart met groene groenten

Een goed begin is het halve werk 

Een plaattaart is dé perfecte manier om een maaltijd op tafel te zetten die niet veel tijd kost, én erg makkelijk is om te maken. Het enige wat dan wel nog even een klusje is, is het deeg. Deze moet je tenslotte wel eerst nog even maken en wachten tot dat goed gekoeld is. Maar als je een beetje slim bent dan maak je deze gewoon al eerder of – nog beter – hebt gewoon een batch vers deeg in de vriezer liggen, klaar voor gebruik.

De plaattaart: lekker en makkelijk

Voor deze winterse plaattaart maakte ik het deeg zelf, maar heb je hier geen zin in, tijd voor of wil je het jezelf gewoon nóg makkelijker maken…? Dan houdt natuurlijk niks je tegen om een rol kant-en-klaar hartig taartdeeg te kopen! Vooral niet moeilijk doen als het ook makkelijk kan.

Ik ben echt groot fan van plaattaarten en hier thuis staan ze dus ook geregeld op tafel. Zo maakte ik eerder deze makkelijke plaattaart met zalm en spinazie en deze vega plaattaart met rode biet en zoetzure balsamico-uien.

Winterse plaattaart met groene groenten
Totale tijd1 uur 5 minuten

Winterse plaattaart met groene groenten

4.36 van 14 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

4 Personen
  • 1 ui
  • 3 el olijfolie
  • 1 blik gepelde tomaten a 400 g
  • 1 el gedroogde oregano
  • 100 g roomboter
  • 200 g volkorenmeel
  • 50 g fijne havermout
  • 2 eieren
  • 1 courgette
  • 4 el pesto
  • 150 g spruitjes
  • 75 g boerenkool
  • 75 g pecorino
  • peper en zout

Bereidingswijze: 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden (elektrisch), 180 graden (hetelucht).
  • Haal de schil van de ui en hak deze fijn. Verhit een scheutje olijfolie (2 eetlepels) in een koekenpan en fruit de ui,1-2 minuten, op laag vuur tot deze goudbruin van kleur is. Voeg het blik tomaten toe en roer de gedroogde oregano er door. Druk de tomaten met een pollepel plat en kook, in 4-6 minuten, in tot een dikke saus. Breng op smaak met peper en zout.
  • Snijd de boter in blokjes. Hak in een keukenmachine het volkorenmeel, de havermout en roomboter tot een grof kruim. Voeg de eieren toe en hak/mix net zo lang tot het deeg samenkomt tot een geheel. Haal uit de keukenmachine en rol het deeg op een licht bebloemd werkvlak uit tot een rechthoekige lap van ca 35 x 25 centimeter (en 4 millimeter dun). Leg het deeg op de met bakpapier beklede bakplaat.
  • Verdeel de tomatensaus over het deeg. Snijdt de courgette in dunne (ca 3 millimeter), lange plakken en leg deze op de tomatensaus. Bestrijk de courgettes met de pesto (met een kwastje).
  • Snijd de onderkant van de spruitjes en haal de blaadjes los. Doe deze samen met de boerenkool in een kom en meng hier 1 eetlepel olijfolie en 4 eetlepels pesto doorheen. Verdeel de boerenkool en spruitjes over de courgettes. Zet de plaattaart in de oven en bak de plaattaart in 25-30 minuten gaar. Bestrooi de plaattaart met geraspte pecorino.
  • Tip: Geen zin om je eigen deeg te maken? Koop dan een rol kant-en-klaar deeg bij de supermarkt.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.