Wentelteefjes van brioche met kaneel en fruitchutney

Oké, let’s be real: Valentijnsdag draait niet alleen om rozen en chocolade (al zeggen we daar geen nee tegen). Het draait om die kleine momentjes samen – en wat is er nu beter dan je lief wakker maken met een ontbijt dat zegt: “Ik hou van jou”?

Wentelteefjes met kaneel!

Ze zijn knapperig vanbuiten, zacht vanbinnen en ruiken naar pure verleiding. De geur van kaneel alleen al is als een warme knuffel op de vroege ochtend. Maar om het extra speciaal te maken, gaan we all-in met een romantische twist: een vleugje vanille, vers rood fruit en een drizzle honing of gesmolten chocolade. Yes, dit is het soort ontbijt waarmee je harten verovert!

Liefde gaat door de maag

En weet je wat het mooiste is? Je hebt er geen keukenstress voor nodig. Even dompelen, bakken, stapelen, en hoppa, binnen 10 minuten zit je samen te smullen. Perfect met een cappuccino en een klein liefdesbriefje op het bord. Want liefde gaat door de maag, en met deze wentelteefjes maak je sowieso indruk.

Dit recept maakte ik voor mijn bakprogramma Bak met Miljuschka op 24Kitchen. 

YouTube video
wentelteefjes met kaneel 2
Totale tijd1 uur

Wentelteefjes met kaneel

Nog geen beoordelingen
Pin recept Printen

Ingrediënten

12 stuks
  • 500 g patentbloem
  • 25 g kristalsuiker
  • 5 g fijn zout
  • 30 g verse gist verkrijgbaar bij de jumbo 10 g gedroogde gist
  • 150 g volle melk
  • 100 g eieren 2 stuks
  • 175 g boter

Wentelteefjesmengsel:

  • 150 g eieren 3 stuks
  • 150 g volle melk
  • 40 g kristalsuiker
  • 1 tl kaneelpoeder

Fruitchutney:

  • 250 g gedroogde zuidvruchten
  • 100 g kristalsuiker
  • 100 g gembersiroop
  • 100 g rode wijn

Extra nodig:

  • boter
  • rietsuiker

Bereidingswijze: 

  • Begin met het maken van het briochedeeg. Hiervoor meng je de melk met suiker en het zout. Gebruik je verse gist dan los je deze op in lauwwarme melk. Zeker niet te heet laten worden dan gaat de gist ‘dood’. Ongeveer 20 graden is warm zat. Zodra het koude van de melk af is, is het eigenlijk voldoende. Voeg je gistmengsel bij de kom met de bloem. Voeg hier de eieren bij en meng dit met de deeghaak tot een soepel deeg.
  • Maak van de boter kleine blokjes en zet deze even in de vriezer of wat langer in de koelkast. Ze hoeven niet bevroren te zijn maar wel zo koud mogelijk.
  • Het volgende onderdeel gaat het makkelijkste met je handen. Voeg elke keer wat van de blokjes boter toe en kneed dit zo snel mogelijk (anders smelt de boter weer door de warmte van je handen) tot een mooi soepel deeg.
  • Vorm het deeg nu in een bol en leg dit in een kom die je een beetje met olie inwrijft. Dit om te voorkomen dat het deeg straks aan de kom vastzit geplakt. Laat het eerst een 90 minuten rijzen buiten de koelkast. Dek de kom wel af met een (schone) theedoek. Zet het deeg hierna nog eens 6 uur in de koeling.
  • Bol het deeg nu nog een keer op. Vet een cakeblik van 25 cm goed in en leg hier je briochedeeg in. Laat het wederom een uur rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 170˚C.
  • Klop met een vork een eidooier even goed los en bestrijk met een kwastje het brood met het ei. Bak dit in de oven voor ongeveer 40 minuten of tot goudbruin en gaar.
  • Voor je wentelteefjesmix doe je alle ingrediënten bij elkaar in een lage brede kom (je brood moet er zo inpassen) en je klopt dit even door met een vork. Snij alle zuidvruchten in kleine stukjes.
  • Neem een kleine steelpan en voeg hier de gembersiroop, de suiker en de rode wijn aan toe. Doe de stukjes gedroogd fruit erin en breng dit op niet al te hoog vuur aan de kook. Laat het een minuutje of 6 doorpruttelen.

Serveren:

  • Je versgebakken brioche snij je nu in dikke plakken. Wentel plak voor plak door je wentelteefjesmix. Laat het brood zich even volzuigen maar ook weer niet te lang. Dan valt het brood uit elkaar. Je kunt dit natuurlijk ook heel goed doen met wat ouder brioche brood. Handig om te onthouden als je nog brioche over hebt.
  • Verhit een koekenpan met wat boter. Bak nu de plakken brioche aan beide kanten mooi goudbruin. Bestrooi ze nu met een beetje rietsuiker, draai de suikerkant om en bak ze nog even. Leg je wentelteefjes nu met de ongesuikerde kant op een bord. Serveer met de fruitchutney erbij en eventueel nog wat poedersuiker erover.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

wentelteefjes met kaneel 2 1

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.