Wat eten we vandaag? Ik ga het je precies vertellen! Deze week staat er weer een verrassend menu op jou te wachten. Vis, vlees en vega, ik heb er allemaal aan gedacht. Deze week kies is voor een reis rond de wereld. Ben je benieuwd naar mijn nieuwe weekmenu? Lees dan snel verder en laat je verrassen door deze wereldse lekkernijen.
Maandag – Risotto met prei, gorgonzola en bacon
Risotto heeft ten onrechte de naam om ingewikkeld te zijn. Persoonlijk vind ik het erg meevallen, mijn risotto met prei, gorgonzola en bacon bewijst dat maar weer. Vooral de gorgonzola, een blauwe schimmelkaas gemaakt van volle koemelk, maakt dit gerecht heerlijk. Het geeft een karakteristieke pikante smaak en is zacht en romig, waardoor die op veel manieren te eten is. Het is een geweldige smeltkaas die perfect past bij dit Italiaanse gerecht.
Dinsdag – romige maïssoep
Mijn romige maïssoep staat binnen een mum van tijd op tafel, is makkelijk te maken en superlekker. Je kunt volop variëren met deze maïssoep. Voeg bijvoorbeeld wat kokosmelk toe en geef de soep een Aziatische twist. Óf voeg wat rode peper, limoen en bonen toe en maak ‘m Mexicaans. Je kunt het zo lekker maken als dat je zelf wil!
Woensdag – Kip piri piri ovenschotel
Kip piri-piri kom je ook wel tegen onder de naam ‘Frango Piripiri’ en komt oorspronkelijk uit Angola en Mozambique. Door de Portugezen is het uiteindelijk in Portugal beland, waarna het ook in ons land razend populair is geworden. De piri piri peper (of African Bird’s Eye) is de naamgever van dit gerecht. Omdat dat specifieke pepertje best lastig te krijgen is, stel ik je voor aan de Miljuschka kruidenmix. Ontzettend lekker voor doordeweeks of in het weekend met een heerlijk koel biertje erbij.
Donderdag – Cajun rijstsalade met mango
Hoewel veel mensen rijst vaak warm eten, is het ook echt verrukkelijk in een koude salade. Ik stel je daarom voor aan dit fijne recept: cajun rijstsalade met mango. Ik denk dat jullie de meeste ingrediënten in de rijstsalade wel zullen herkennen, maar zijn jullie ook bekend met cajun? Dit is een pittige kruidenmix, die dit soort fantastische gerechten een kruidige smaak geeft. Het wordt gemaakt van onder andere zout, cayennepeper, zwarte peper, witte peper, knoflookpoeder, paprikapoeder, selderij, tijm, oregano en basilicum. Ik houd ervan, jij ook?
Vrijdag – Surf ‘n’ turf stoofpotje
Surf ‘n’ turf stoofpot: het beste van het land en uit de zee. Met dat idee in mijn achterhoofd maakte ik dit stoofpotje, met de heerlijke combinatie van chorizo en witvis. De krachtige, intense smaak van de chorizo past perfect bij de milde, neutrale smaak van witvis. Het is een match made in heaven. Ik combineer het met bonen, venkel en cherrytomaten. Zin in wat meer pit? Voeg dan net als ik wat chilivlokken toe aan het gerecht, tegelijk met de chorizo. Het knapperige stokbrood erbij maakt het wat mij betreft helemaal af.
Zaterdag – Groene lasagne rolletjes
Lasagne maar dan net even anders! Ik hou ervan, bekende recepten in een nieuw jasje steken. Zo maakte ik deze groene lasagne rolletjes. Ik gebruikte dezelfde basis ingrediënten als bij een “normale” lasagne en toverde deze om tot een compleet nieuw gerecht. Zo gebruik ik in dit recept de lasagnebladen om er cannelloni mee te maken. De romige vulling voor deze rolletjes maak ik op basis van ricotta, de romige Italiaanse verse kaas die je op talloze manieren kunt gebruiken. Perfecto!
Zondag – Reuze flan met karamel
De wereldberoemde flan wordt over de hele wereld gegeten. Het heet niet overal hetzelfde. Zo wordt het in Italië en Frankrijk vaak crème caramel genoemd en in Azië caramel custard. Ook de recepten variëren per land, maar de basis van het recept is ongeveer gelijk. Het kost misschien wat tijd om de perfecte caramel flan in elkaar te flansen, maar het is het dik en dubbel waard!