Zet je kerstmuts op, rol die mouwen op en laten we samen de keuken omtoveren naar een feestkeuken! Ja, lieve mensen, de allerlaatste week van het jaar is begonnen. Ik kan niet wachten! Een week vol met heel veel lekkers, maar ook gezelligheid en liefde. Wat kan er nog misgaan? Niks! We gaan knallen met kerstklassiekers, improviseren met restjes en eindigen met een zoete droom voor het einde van het jaar. Laten we samen gaan genieten van de laatste week van het jaar, ik kan niet wachten!
Maandag – Winterse caesar salade

Oke, kerst staat voor de deur, maar voor de maandag houden we het nog even lekker relaxed. Deze winterse Caesar salade is licht, makkelijk en superlekker! Perfect om jezelf alvast op te laden voor de feestdagen. En oh jongens, wat een smaaksensatie. Knapperige sla, een romige dressing die je helemaal zelf maakt (echt, dat verschil proef je), en croutons die je goudbruin bakt in een klontje roomboter. Gooi er een paar geroosterde pompoenblokjes bij, misschien wat spekjes of zelfs een handje walnoten. En voilá: de perfecte maaltijd voor de maandag vlak voor kerst.
Dinsdag – De ultieme kerst borrelplank

Er is niks zo gezellig als kerstavond met een borrelplank waar je u tegen zegt. Een plank die uitpuilt van de lekkerste hapjes, mooi gepresenteerd alsof je een foodstylist in huis hebt gehaald (dat kan jij gewoon zelf!). Begin met een goede basis: een houten plank of een groot dienblad. Dan komt het leukste deel: vullen maar! Stapel, romige kazen, pittige worstjes, knapperige crackers en een paar feestelijke dips zoals hummus of vijgenchutney. Maak het af met verse druiven, vijgen en walnoten, dat ziet er niet alleen feestelijk uit, het smaakt fantastisch. Vergeet vooral niet een potje mosterd of truffelmayonaise voor die extra touch. Serveer met een glaasje bubbels, glühwein of een cocktail/mocktail. Oh, en stress niet: als iets ontbreekt, merkt niemand het. Het draait om de gezelligheid en samen genieten!
Woensdag – Last minute kerstkrans salade: een heerlijk bijgerecht

Het is eerste kerstdag! In de keuken is het een beetje chaos en de tijd tikt weg. Wat doe je? Je tovert deze prachtige kerstkras salade op tafel, alsof je het al weken gepland had. Dit gerecht is zo gemaakt met een paar simpele ingrediënten en het ziet eruit als een waar kunstwerk. Leg verse rucola en little gem in een cirkel op een groot bord (de krans!). Strooi er rijkelijk de stukjes biet over voor een frisse crunch en wat geitenkaas voor die romige touch. Dressing erover en klaar. Zet dit midden op tafel en kijk hoe iedereen zijn telefoon pakt om een foto te maken. Jij bent officieel de kerstheld van dit jaar!
Donderdag – Kip ballotine met parmaham en abrikoos

Tweede kerstdag is vaak een dag waarop je nog één keer wilt uitpakken, maar het liefst zonder al te veel gedoe. Enter: de kip ballotine. Deze klassieker is sappig, smaakvol en o zo feestelijk. De zachte kip wordt gevuld met zoete abrikoos en omwikkeld met ziltige parmaham. Terwijl dit in de oven ligt te garen en jouw keuken vult met heerlijke geuren, kun jij je lekker focussen op een glaasje wijn en wat goede gesprekken. Combineer dit gerecht met een klassieke aardappel gratin en een groene salade voor een maaltijd die iedereen doet glunderen. Het is een klein beetje werk, maar de beloning? Een tafel vol blije gezichten.
Vrijdag – Leftover kerst pho van kalkoen

Na twee of misschien wel drie dagen uitgebreid tafelen, is vrijdag de perfecte dag om wat rustiger aan te doen. Maar dat betekent niet dat je concessies moet doen aan smaak. Deze leftover kerst pho is alles wat je nodig hebt. Maak van kalkoenrestjes een geurige bouillon met steranijs, kaneelstokjes en gember. Dat allemaal is toch pure comfort in een kom? Voeg noedels toe, een beetje soja en limoensap, en werk af met verse koriander en rode peper. Dit gerecht is niet alleen verwarmend, maar ook een fantastische manier om verspilling tegen te gaan. Als je het aan mij vraagt een heerlijk recept zo na alle kerstdagen.
Zaterdag – Taco met zelfgemaakte schnitzel

Wie houdt er niet van taco’s? Deze versie met zelfgemaakte schnitzel is het ultieme weekendgerecht. Pak een mals stukje vlees, paneer het met liefde en bak het goudbruin en krokant. Vul je taco’s met wat frisse koolsalade, een pittige saus (ik zweer bij sriracha-mayo) en die heerlijke schnitzelreepjes. Alles mag, niks moet. Het is jouw feestje. Perfect voor een relaxte avond met vrienden of gewoon op de bank met een dekentje en je favoriete serie. Tijd voor comfort food, dat is alles wat je nodig hebt deze dagen.
Zondag – De lekkerste donut oliebollen

Zondag is het nog steeds bakdag! En dat doen we met…. donut oliebollen! Het is bijna het einde van het jaar en dat moeten we vieren met iets heel lekkers. Deze geniale combinatie van een luchtige oliebol en een smeuïge donut is een gamechanger. Ze zijn net wat luchtiger, net wat feestelijker en je kunt er eindeloos mee variëren. Rol ze door de kaneelsuiker, drizzle er wat chocolade overheen of dip ze in glazuur. Jij bent de chef, jij bepaalt. Dit is niet alleen een dessert, het is een activiteit. Laat iedereen meedoen met het bakken, en je hebt een heerlijke middag vol gezelligheid.
Met dit weekmenu maak je indruk, zonder dat je jezelf in de stress kookt. En boven alles? Je geniet met volle teugen van het koken, het eten en het samenzijn. Proost op een heerlijke laatste week van het jaar! Heel veel liefs van mij.