Wat kun je niet invriezen?

Categories: Artikelen

De meeste mensen denken dat je alles in de vriezer kan doen, maar dat is dus niet zo. Sommige voedingsmiddelen kun je beter niet invriezen, omdat het er niet beter op wordt. In dit artikel vertel ik je welke producten je het beste in de koelkast of de voorraadkast kunt bewaren. 

Zuivel

Zuivel zoals melk, yoghurt en room is absoluut niet geschikt om in te vriezen. Als je zuivel invriest en daarna weer ontdooit, gaat het schiften. Schiften is een proces waarbij het vet en water zich van elkaar gaan scheiden en eiwitten zich niet langer kunnen binden. Dit is te zien als er kleine klonten in je zuivel zijn ontstaan. Zuivel kun je beter gewoon in de koelkast bewaren. Een gerecht waar zuivel in verwerkt is, kun je wel invriezen.

Aardappelen

Ongekookte aardappelen bevatten veel vocht en zijn daarom niet geschikt om in te vriezen. Als je aardappelen wilt invriezen kun je het best gekookte aardappelen invriezen. Of gerechten waar aardappelen in verwerkt zijn, zoals een stampot.

Verse kruiden 

Niet alle kruiden kun je zomaar invriezen. Het wordt na ontdooien een natte bruine bende. En is niet lekker meer om mee te koken. Maar basilicum, dragon, tijm, dille en rozemarijn kun je prima invriezen. Heb je nu veel kruiden gekocht en niet zoveel nodig voor een recept, dan is het belangrijk dat je de kruiden blancheert. Door de kruiden te blancheren behouden de kruiden de kleur, smaak, structuur en voedingsstoffen. Ook worden er door de korte kooktijd enzymen gedeactiveerd. Dit zou het eten anders bederven. Kruiden blijven hierdoor langer goed.  

Groente en fruit met een hoog vochtgehalte

Niet alle groente en fruit kun je invriezen. Het gaat dan voornamelijk om groente en fruit met een hoog vochtgehalte. Denk hierbij aan salade, komkommer, tomaat, kiwi’s en druiven. Wanneer je dit ontdooit verliest het zoveel water dat de smaak er niet lekkerder op wordt. Houd het voor het invriezen van groente en fruit bij de soorten die hier geschikt voor zijn zoals: broccoli, wortel, bloemkool, boerenkool, etc.

Eieren

Rauwe eieren met schil kun je absoluut niet invriezen. De eieren zetten uit en zullen in de vriezer ontploffen waar bacteriën in komen. En een ontploft ei in je vriezer is niet zo’n feestje. Gekookte eieren worden rubberachtig en zijn niet lekker meer om te eten. Je kunt wel een ei klutsen en invriezen. Maar let wel op, door een ei in te vriezen verandert de structuur. Door er wat zout of suiker aan toe te voegen verandert, dit niet en blijft het ei ook lekkerder. Gerechten waar je ei in hebt verwerkt kun je wel invriezen. 

Kaas

Ook kaas kun je beter niet in de vriezer doen. Als je kaas echt wilt invriezen dan kan dit alleen bij harde kazen zoals parmezaanse kaas, blauwe kaas of cheddar. Voor andere kazen zal de smaak en de structuur er niet beter op worden.

Gefrituurd eten

Een kroket of frikandel kun je prima invriezen als het nog niet is gefrituurd, dat kun je ook kopen in de supermarkt. Maar gefrituurd voedsel kun je maar beter niet invriezen. Het wordt een kleffe hap na het ontdooien.

Wil je weten wat je nu wel allemaal kunt invriezen en hoelang je het kunt bewaren in de vriezer? Hier lees je hoe lang je voedingsmiddelen in de vriezer kunt bewaren. 

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.