Zalm: de diva van de vis
Zalm is zoān vis die eigenlijk altijd goed zit. Vol smaak, lekker vettig (maar dan op de goeie manier) en perfect om burgers van te maken. Deze vis kan echt alles aan: bakken, grillen, fijnmalen, kruiden en in dit recept krijgt hij dat lekkere crunchy jasje dat ām nog onweerstaanbaarder maakt. Bye bye droge visstick, hello juicy zalmburger!
De saus maakt de zalmburger
Een goede zalmburger staat of valt met zān saus, en deze pittige, romige saus is het soort smeersel waar je potten van wil maken. Fris, een beetje spicy, en met genoeg diepgang om je burger naar het volgende niveau te tillen. Wil je ām wat milder? Laat de pit een tikkie achterwege. Wil je ām extra vurig? Gooi er gerust wat extra sambal of sriracha tegenaan. Leef je uit!

Geen standaard broodje zalm
Vergeet het klassieke zalmbroodje van de lunchroom, dit is de upgrade waar je niet wist dat je op zat te wachten. Serveer ām op een knapperig briochebroodje of een ander lekker broodje, met wat frisse sla, komkommerslierten en natuurlijk die saus. Serveer erbij wat frietjes of een frisse salade, en je hebt een maaltijd waar je mensen voor wakker mag maken. Ja, echt.
Ook lekker op de BBQ
Deze burgers zijn trouwens ook top op de barbecue. Geef ze een mooi grillrandje, serveer ze op een gegrild broodje, en voila: zomerse zalmhemel op je bord. Ideaal voor als je nƩt even iets anders wil dan de standaard hamburger of worst. Champagne erbij? Mag best.

Zalmburgers recept
Ingrediƫnten
- 200 gram zalm
- 1 sneetje oud brood
- 15 gram cashewnoten
- 1 eiwit
- 1 theelepel currypasta
- 2 eetlepels yoghurt
- 1 eetlepel mayonaise
- 1 theelepel sambal
- 1/4 komkommer
- 2 hamburgerbroodjes
Bereidingswijze:
- Deze lekkere zalmburgers voor twee personen (of misschien wel gewoon twee stuks voor jezelf) heb je snel op tafel staan. Je begint met het brood en de cashewnoten fijn te malen tot je een soort paneermeel hebt. Daarna snijd je de zalm tot gehakt en meng je dit met de currypasta. Vervolgens kneed je hier 2 zalmburgers van.
- Klop nu het eiwit los. Je haalt de burgers door het losgeklopte eiwit heen om ze vervolgens door het paneermeel te halen. Nu bak je de burgers in 8 minuten gaar.
- Voor de garnering op het broodje meng je allereerst de mayonaise, yoghurt en sambal met elkaar. Daarna snijd je de broodjes doormidden en doe je de zelfgemaakte saus er op. Schaaf tot slot de komkommer in plakjes en leg die plakjes op de saus. Vervolgens leg je de zalmburger daar weer bovenop. Nu kun je heerlijk gaan genieten van je broodje zalmburger.
Voedingswaarde per portie

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.
Meer over Miljuschka