Vegetarische stoofschotel met parelgort en venkel

Stoofschotel vol karakter

Er gaat iets magisch gebeuren als je parelgort, venkel, bonen en bloemige tomaten combineert in ƩƩn stoofschotel. De venkel geeft een subtiele anijssmaak, fris, lichtzoet en toch zacht. Wat perfect contrasteert met de aardse, hartige tonen van de bonen en de parelgort. En dan die zwart-oogbonen en bonenmix: vullend, voedzaam, maar zo’n stoofschotel blijkt maar weer dat hij alles behalve zwaar hoeft te zijn. Je proeft de lagen: venkelzaad dat een klein tikje extra geeft, knoflook, olijven. Het geheel smaakt alsof je jezelf een dikke knuffel geeft.

Van oven tot tafel

Dit gerecht vraagt even wat tijd, denk aan een uur stoven in de oven maar geloof me, het is geen gedoe. Je snijdt de groenten, laat alles sudderen in de ovenvaste pan met deksel erop, en dan laat je de magic gebeuren. Na het stoven even laten rusten zodat smaken zich settelen, de tomaten net iets kunnen inklinken en de parelgort mooi zacht wordt. Het zijn vooral de momenten dat je even niks hoeft te doen, terwijl de oven het werk doet, die ik het allerfijnst vind in de keuken.

Slowcooker stoofschotel van parelgort

Bereiden van de stoof

Net als met de meeste stoofschotels heb je iets meer tijd nodig om dit te bereiden. Maar onthou dat je daarvoor niet in een pan hoeft te blijven roeren. Deze stoofschotel maak je het makkelijkste in de oven. Je begint met het snijden van de groentes natuurlijk. Heb je die klus eenmaal geklaard dan begin je aan de bereiding.

Neem hiervoor een grote ovenvaste braadpan en verhit er wat olijfolie in. Je doet de venkel met de gort, bonen, olijven en knoflook plus venkelzaad in de pan. Roer het geheel even goed om. Voeg nu 400 ml water toe plus een bouillon blokje. De tomaten leg je bovenop het geheel en zo zet je het met de deksel op de pan voor ongeveer een uur in de voorverwarmde oven.

Je kunt er overigens ook voor kiezen om de tomaten los te roosteren. In dat geval laat je ze natuurlijk niet een uur roosteren maar zet je ze in een apart ovenschaaltje naast je stoofpan voor een minuut of 15 of tot ze open geknapt zijn.

Na het stoven haal je de vegetarische stoofschotel uit de oven en je laat het nog een minuutje of tien rusten. Roer nu de peterselie, nog extra olijfolie en een beetje citroen erdoor. Serveer de stoof met de rest van de peterselie en de tomaten erop.

 

Slowcooker stoofschotel van parelgort
Totale tijd1 uur 20 minuten

Vegetarische stoofschotel van parelgort met venkel, bonen en trostomaten

Dat een stoofschotel echt niet altijd vlees hoeft te bevatten, bewijst deze heerlijke stoofschotel met parelgort
4.36 van 28 stemmen
Opslaan Printen

Ingrediƫnten

4 personen
  • 2 venkelknollen in hele dunne plakken, groen bewaard
  • 150 g parelgort
  • 1 blik black eyed bonen ca. 400 g, uitgelekt
  • 1 pot bonenmix ca. 400 g, uitgelekt
  • 100 g ontpitte kalamata-olijven
  • 2 tenen knoflook geperst
  • ¼ tl venkelzaad
  • extra vergine olijfolie
  • 1 groentebouillonblokje Ć  500 ml bouillon, verkruimeld
  • 8 trostomaten aan de tak
  • 1 bosje peterselie fijngehakt
  • 1 citroen in partjes
  • zeezoutvlokken en zwarte peper

Bereidingswijze: 

  • Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de plakjes venkel fijn.
  • Doe de venkel met de parelgort, black eyed bonen, bonenmix, kalamata-olijven, knoflook, het venkelzaad en een scheutje extra vergine olijfolie in een ovenvaste braadpan. Schep om.
  • Los het bouillonblokje op in 400 ml kokend water en giet de bouillon in de braadpan. Leg de tomaten erbovenop en dek af met het deksel. Zet 1 uur in de oven.
  • Haal de slow stoof uit de oven en laat 10 minuten staan.
  • Licht de trostomaten eraf, roer er drie kwart van de peterselie, 3 eetlepels extra vergine olijfolie en een kneep citroensap door, plus genoeg zeezoutvlokken en peper. Bestrooi met de rest van de peterselie en serveer met de tomaten erop en partjes citroen erbij.

Voedingswaarde per portie

Calorieƫn : 470kcalKoolhydraten: 87gProteine: 23gVet: 6gVerzadigde vetten: 1gCholesterol: 1mgNatrium: 708mgKalium: 1484mgVezels: 26gSuiker: 6gVitamine A: 1768IUVitamine C: 54mgCalcium: 167mgIJzer: 9mg
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Meer over Miljuschka
Bestellen

Shop the tools

Van elk recept een succes maken, doe je met deze spullen. Dit zijn mijn favorieten voor in de keuken.

  • Website shop the tools (7)

    Diep bord

    Serveer je favoriete soepen, pasta’s of stoofschotels in dit diepe bord en geniet van comfort in elke hap.

    17,95
    Koop via Bijenkorf
  • Website shop the tools (8)

    Slowcooker

    Laat je favoriete gerechten langzaam garen in deze slowcooker en geniet van intense smaken zonder zelf de hele dag in de keuken te staan.

    309,-
    Koop via Bol.com
  • Website shop the tools (6)

    Pannen onderzetter

    Bescherm je tafel stijlvol tegen hitte met deze mooie pannenonderzetter.

    19,90
    Koop via Bijenkorf
  • Website shop the tools (5)

    Aardappelstamper

    Stamp je aardappels moeiteloos tot een smeuĆÆge puree met deze stevige en handige aardappelstamper.

    6,59
    Koop via Hema
Gedoe uit, feest aan

Miljuschka Magazine

Deze feestdagen doen we het anders. Zonder gedoe en met heel veel feest! Van kerstmenu's tot comfortfood en heel veel meer. Jij hoeft je nergens zorgen om te maken.

Daarnaast bestaat Miljuschka Magazine 5 jaar! En wie jarig is, trakteert. Dus sluit je nu een abonnement af, dan krijg je daar heel veel lekkers bij.

Naar de shop
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.