Bereiden van de stoof
Net als met de meeste stoofschotels heb je iets meer tijd nodig om dit te bereiden. Maar onthou dat je daarvoor niet in een pan hoeft te blijven roeren. Deze stoofschotel maak je het makkelijkste in de oven. Je begint met het snijden van de groentes natuurlijk. Heb je die klus eenmaal geklaard dan begin je aan de bereiding.
Neem hiervoor een grote ovenvaste braadpan en verhit er wat olijfolie in. Je doet de venkel met de gort, bonen, olijven en knoflook plus venkelzaad in de pan. Roer het geheel even goed om. Voeg nu 400 ml water toe plus een bouillon blokje. De tomaten leg je bovenop het geheel en zo zet je het met de deksel op de pan voor ongeveer een uur in de voorverwarmde oven.
Je kunt er overigens ook voor kiezen om de tomaten los te roosteren. In dat geval laat je ze natuurlijk niet een uur roosteren maar zet je ze in een apart ovenschaaltje naast je stoofpan voor een minuut of 15 of tot ze open geknapt zijn.
Na het stoven haal je de vegetarische stoofschotel uit de oven en je laat het nog een minuutje of tien rusten. Roer nu de peterselie, nog extra olijfolie en een beetje citroen erdoor. Serveer de stoof met de rest van de peterselie en de tomaten erop.

Vegetarische stoofschotel van parelgort met venkel, bonen en trostomaten
Ingrediënten
- 2 venkelknollen in hele dunne plakken, groen bewaard
- 150 g parelgort
- 1 blik black eyed bonen ca. 400 g, uitgelekt
- 1 pot bonenmix ca. 400 g, uitgelekt
- 100 g ontpitte kalamata-olijven
- 2 tenen knoflook geperst
- ¼ tl venkelzaad
- extra vergine olijfolie
- 1 groentebouillonblokje à 500 ml bouillon, verkruimeld
- 8 trostomaten aan de tak
- 1 bosje peterselie fijngehakt
- 1 citroen in partjes
- zeezoutvlokken en zwarte peper
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de plakjes venkel fijn.
- Doe de venkel met de parelgort, black eyed bonen, bonenmix, kalamata-olijven, knoflook, het venkelzaad en een scheutje extra vergine olijfolie in een ovenvaste braadpan. Schep om.
- Los het bouillonblokje op in 400 ml kokend water en giet de bouillon in de braadpan. Leg de tomaten erbovenop en dek af met het deksel. Zet 1 uur in de oven.
- Haal de slow stoof uit de oven en laat 10 minuten staan.
- Licht de trostomaten eraf, roer er drie kwart van de peterselie, 3 eetlepels extra vergine olijfolie en een kneep citroensap door, plus genoeg zeezoutvlokken en peper. Bestrooi met de rest van de peterselie en serveer met de tomaten erop en partjes citroen erbij.
Voedingswaarde per portie

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.