Surinaamse roti: maar dan vega!
Ik ben dol op Surinaamse roti: een hartige ‘pannenkoek‘ (het rotivel, ook wel rotiplaat genoemd), vaak gevuld met vlees, boontjes, aardappelen en gekookte eieren. En natuurlijk héél veel kruidigheid, afkomstig van de rotikruiden. Voeg zoveel toe als je zelf wil! Enne: wist je trouwens dat roti eigenlijk gewoon brood betekent?
Normaliter wordt de roti masala vaak met kip gegeten. Ik maakte een vegetarische variant: met kipstuckjes van De Vegetarische Slager. Ben je hier geen fan van? Je kunt ook zeker een andere vleesvervanger kopen, of gewoon nog meer groenten toevoegen.

Hoe eet je roti?
En dan het leukste: roti eet je NIET netjes met mes en vork. No way. Je scheurt ‘m lekker met je handen en gebruikt die stukken om al dat goddelijke spul op je bord op te scheppen: de vegetarische kip, boontjes, aardappeltjes en natuurlijk die verslavend lekkere masala. Alles kleurt geel en ruikt naar vakantie. Je vingers? Ja, die worden smerig. Maar dat is juist het hele idee. Smaken als comfort, ruiken als een droom, en voelen als thuiskomen.
En nog een weetje: in Suriname is roti echt streetfood nummer één. Iedereen heeft z’n favoriete tentje of tante die de beste maakt. Dus als je ooit een Surinaamse oma ontmoet die zegt: “Kom, ik maak roti voor je”, dan laat je alles vallen en ga je. Meteen.
Spice it up!
Zin in meer pit? Koop of maak er dan een pikante sambal bij. Als ik tijd over heb, maak ik graag huisgemaakte sambal van ui, knoflook en spicy Madame Jeanette-pepers, die ik samenhak en meng met een scheutje zonnebloemolie, citroensap en wat suiker. Dat gaat handig in het bakje van een staafmixer. Maar je kunt sambal natuurlijk ook héél goed kant-en-klaar kopen, zeker bij de Surinaamse toko!

Vegetarische roti masala
Ingrediënten
- 2 el olijfolie
- 1 ui gesnipperd
- 1 teen knoflook fijngehakt
- 1 el rotikruiden
- 150 g vegetarische kipstuckjes
- 2 tomaten in stukjes
- 250 g aardappels geschild en kleine stukken van ongeveer 2 cm
- 150 g boontjes panklaar
- 200 ml groentebouillon
- 2 eieren
- 2 rotivellen
- zout en peper
Bereidingswijze:
- Snipper de ui en hak de knoflookteen fijn. Verhit wat olijfolie in een soeppan en bak de ui ongeveer 3 minuten op laag vuur zacht.
- Voeg de knoflook, rotikruiden en vegetarische kipstuckjes toe en bak nog 2 minuten omscheppend mee.
- Snijd de tomaten in stukjes, voeg ze toe en roer goed door. Schil en snijd ondertussen de aardappels in stukjes van ongeveer 2 centimeter.
- Voeg de aardappels, de boontjes en de groentebouillon toe en breng net tegen de kook aan. Laat afgedekt ongeveer 15 minuten zachtjes koken tot alles gaar is. Laat eventueel zonder deksel nog even inkoken als de saus te dun is en breng op smaak met zout en peper. Kook intussen de eieren in ongeveer 10 minuten hard. Laat ze schrikken in koud water, pel ze en snijd ze in de lengte doormidden.
- Doe de eieren bij de masala curry en schep even om waardoor ze weer wat opwarmen. Verwarm intussen de rotivellen volgens de aanwijzing op de verpakking. Serveer de masala curry met de rotivellen.
Voedingswaarde per portie

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.