Vegetarische hartige banketletter

De banketletter kan tijdens Sinterklaasavond natuurlijk niet ontbreken! Bij de bakker zijn ze verrukkelijk, maar wist je dat je het heel makkelijk zelf kunt maken? In dit recept maak ik geen zoete, maar een hartige banketletter. En nog vegetarisch ook! 

Zoete banketletter 

De traditionele banketletter is zoet en wordt gemaakt van bladerdeeg en amandelspijs. Dit knapperige deeg wordt gemaakt van roomboter, waardoor de banketletter ook wel boterletter genoemd wordt. Een echte Sinterklaas delicatesse, die bij de bakker te verkrijgen is – en tegenwoordig ook bij veel supermarkten. Voor deze winkels wordt vaker een goedkopere versie gemaakt, van banketbakkersspijs. 

Hartige banketletter 

Maar dan: de hartige banketletter! De afgelopen jaren steeds meer in opkomst. Deze wordt gemaakt van bladerdeeg en een kruidige gehaktvulling. Koop je kant-en-klaar bladerdeeg, gebruik dan altijd eentje met echte roomboter – voor veel smaak en de beste textuur. Ik gebruik vaak de koelverse bladerdeeg op rol van Tante Fanny.

Maar waar de hartige banketletter mee te vullen? In dit recept koos ik eens voor vegetarisch gehakt. Tegenwoordig is vega gehakt in vrijwel elke supermarkt te verkrijgen, en is het soms niet van echt te onderscheiden. Goede kwaliteitsmerken zijn Beyond Meat en De Vegetarische Slager. 

Tip: worcestershiresaus is officieel niet vega. Wil je een vega alternatief, dan kun je deze vervangen door een mix van sojasaus en azijn, eventueel op smaak gemaakt met een paar druppels sambal of andere hete saus.

Ook lekker mijn mega saucijzenbroodje van bladerdeeg!

Hartige banketletter 2

Vegetarische hartige banketletter
Totale tijd1 uur 30 minuten

Vegetarische hartige banketletter

5 van 1 stem
Pin recept Printen

Ingrediënten

1 letter
  • 1 rol koelvers bladerdeeg
  • 400 g vegetarisch gehakt
  • 1 ei
  • 1 tl Worcestershiresaus
  • 1 tl mosterd
  • peper en zout
  • bloem om aanrecht te bestuiven

Bereidingswijze: 

  • Meng het gehakt met de worchestersaus en mosterd en breng op smaak met peper en zout.
  • Leg het bladerdeeg op een met bloem bestoven werkblad en rol nog iets verder uit, tot een rechthoek van ongeveer 30 breed en 35 cm lang. Snijd het deeg vervolgens in de lengte doormidden en plak de korte kanten, met een kleine overlap, aan elkaar met een beetje water, zodat een je een lange rechthoek van zo’n 65 cm lang hebt.
  • Verdeel het gehaktmengsel er overheen, laat aan beide kanten de randen vrij. Bestrijk de randen lichtjes met water en vouw de lap voorzichtig over het gehakt heen. Druk zachtjes aan en leg zo dat de naad naar onderen ligt. Vorm er dan een S van en leg op een bakplaat met bakpapier. Bestrijk met losgeklopt ei en laat 30 minuten rusten.
  • Verwarm de oven voor op 200°C en bak de banketletter in ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Cheesecakeboek miljuschka
Mijn cheesecake

“Ik zag wel dat je naar m’n cheesecake”

Mijn jarenlange droom is eindelijk uitgekomen, mijn eigen cheesecakeboek. Ik heb maar liefst 18 jaar aan dit boek gewerkt. Wat je kan verwachten?

Meer dan 80 recepten en voor elke gelegenheid de perfecte cheesecake.

Naar de shop
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.