De artisjok is een eetbare superbloem! In deze vegan ovenschotel geeft deze beauty haar subtiele smaak dankbaar af aan de knol der knollen, de aardappel. Deze schotel is een soort schatgraven: kijk wat een goodies ik allemaal vind!

Vegan ovenschotel van artisjok en aardappel
Ingrediënten
- 500 g aardappels geschild en in plakjes
- 1½ ui in ringen
- 2 tenen knoflook fijngehakt
- olijfolie
- 150 g plantaardig kruimgehakt bijv. Vivera
- 180 g artisjokharten
- 2 tl vadouvan-specerijenmix
- 120 g plantaardige boter bijv. Flora
- 60 g havermeel
- 200 ml havermelk
- 200 ml sojaroom
- 10 g mosterd
- 15 g bieslook fijngesneden, om te garneren
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 200 °C (hetelucht 180 °C). Kook de aardappelplakjes in ca. 10 minuten gaar in licht gezouten water. Fruit intussen de ui en knoflook glazig in wat olie in een koekenpan, voeg het gehakt en de artisjok toe en laat een paar minuten bakken. Breng op smaak met de vadouvan en wat zout.
- Meng de aardappels en het gehaktmengsel, breng indien nodig verder op smaak met peper en verdeel over de ovenschaal.
- Smelt voor de saus de boter in een steelpan op laag vuur en voeg het havermeel toe. Roer tot een glad mengsel en laat het meel een paar minuten garen. Blijf roeren op een laag vuur en voeg de melk en room toe. Roer dit glad met een garde om klontjes te voorkomen. Doe de mosterd erbij en laat de saus zachtjes koken tot hij wat indikt. Breng op smaak met zout en peper.
- Verdeel de saus over de ovenschaal en bak het gerecht 15-20 minuten in de oven tot de saus mooi stevig en toch romig is. Garneer de ovenschotel met bieslook.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.