Steak tartaar, maar dan zonder het vlees? Ja hoor, zelfs de carnivoor van de familie gaat deze tomatenversie stiekem lekker vinden. Het ziet er chic uit, smaakt heerlijk fris én is helemaal vega. Perfect als kerstvoorgerecht waarmee je indruk maakt zonder uren in de keuken te staan. Win-win!
Tip om het chef-waardig te maken
Deze tomaten tartaar is extra lekker met kruidenbotertoast. Bak 4 plakken zuurdesembrood in gesmolten 2 theelepels kruidenboter rondom bruin. Serveer bij de vega tartaar. Geen kookring? Gebruik een kommetje of mok om een mooie ronde vorm te krijgen. Of maak zelf een ring van een paar lagen aluminiumfolie.
Wat drink je erbij?
Wijntip
Een lichte rode wijn, zoals een Pinot Noir of een Beaujolais, kan goed passen bij steak tartare. Deze wijnen hebben fruitige aroma’s en verfrissende zuren die de smaken van het gerecht complementeren.
Biertip
Een licht en verfrissend bier, zoals een pilsner of een witbier, kan een goede keuze zijn. Het bier zal de smaken van het gerecht aanvullen zonder te overheersen.
0.0 tip
Een niet-alcoholische gemberbier te serveren, omdat de kruidige smaak goed past bij de specerijen in steak tartaar.

Vega steak tartaar van tomaat
Benodigdheden
- Oven, bakplaat, eventueel een kookring
Ingrediënten
- 750 gr trostomaten
- 130 gr zongedroogde tomaten
- 130 gr semi-zongedroogde tomaten
- 1 sjalot
- 2 takjes peterselie
- 4 tl Worcestershire saus
- ½ tl tabasco
- 2 tl grove mosterd
- 4 eieren maat S
- 8 cornichons
- 2 tl kappertjes
- Tuinkers
- Peper en zout
- Olijfolie
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 120 graden (boven-en onderwarmte), 100 graden (hetelucht)
- Snijd de trostomaten in parten, verwijder het velletje en snijd het vruchtvlees eruit. Drizzle er olijfolie overheen en bestrooi met peper en zout. Schep 2/3 over op een bakplaat (in een enkele laag, dus niet op elkaar) en rooster 40 minuten. Laat afkoelen.
- Snijd de rest van de parten trostomaten in kleine stukjes.
- Hak ondertussen de zongedroogde en semi zongedroogde tomaten in kleine stukjes. Meng alle stukjes tomaat door elkaar (vers, zongedroogd, semi-zongedroogd en trostomaten uit de oven).
- Hak de sjalot en peterselie fijn. Meng samen met de worcestersaus, tabasco, mosterd, cornichons en kappertjes door de tomaten.
- Kook de eieren 2 tot 4 minuten in kokend water. Laat ze schrikken in koud water en pel ze.
- Schep de tomatentartaar op de borden (bijvoorbeeld in een kookring, zie tip). Bestrooi met tuinkers. Leg op de tartaar een ei en snijd ze vlak voor het serveren of aan tafel open.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.