Homemade tomatencrèmesoep
Ik kan echt de hele dag door soep eten, en deze basic tomatencrèmesoep is toch stiekem wel één van mijn favorieten. De soep is zo gemaakt, en verrast je elke keer weer. Er zit veel smaak aan, en dat is mede dankzij de homemade peterselie-olie. Schrik niet van de bereidingstijd, vooral het wachten wordt namelijk op de proef gesteld. Moeilijk is dit recept zeer zeker niet. En vergeet niet: een goede voorbereiding is het halve werk!
Ook lekker: gevulde groentesoep met croutons.
Maak ‘m lactosevrij
Ik heb deze soep ook samen gemaakt met Lucas, kijk maar op mijn Instagram. Maar Lucas maakt de soep lactosevrij en dat doe je door de mascarpone te vervangen door kokosmelk.

Peterselie-olie als smaakmaker
Om de soep een verrassende smaak te geven, maak ik peterselie-olie. Ik blancheer de takjes peterselie en maal deze vervolgens met olijfolie in een blender fijn tot een gladde puree. Ik giet de olie in een koffiefilter en laat dit een nacht staan. De volgende dag serveer je de peterselie-olie over de tomatencrèmesoep, en kun je heerlijk genieten!
Tip: De rest van de peterselie-olie kun je 2 weken bewaren op een koele, droge plek. Ook lekker over een salade of een gebakken eitje!


Tomatencrèmesoep met peterselie-olie
Ingrediënten
- 60 g peterselie
- 125 ml olijfolie
- 1 rode ui gesnipperd
- 1 winterwortel in kleine stukjes
- 2 laurierblaadjes
- 70 g tomatenpuree (1 klein blikje)
- 2 tenen knoflook geperst
- 1 el suiker
- 1 el rodewijnazijn
- 800 g tomatenblokjes (2 blikken)
- 500 ml groentebouillon
- zout en zwarte peper
- 2 el mascarpone of 200 ml kokosmelk
Bereidingswijze:
- Zet een bak koud water met ijsklontjes klaar. Blancheer de takjes peterselie 30 seconden in kokend water. Giet ze af en doe ze meteen in het ijswater. Laat afkoelen, knijp het water eruit en laat even uitlekken op keukenpapier. Maal met 100 ml olijfolie enkele minuten non-stop in een blender of keukenmachine tot je een gladde puree hebt.
- Giet de peterselie-olie in een koffiefilter die je in een koffiefilterhouder boven een glas of mok hangt. Zet in de koelkast en laat een nacht doorsijpelen.
- Verwarm de volgende dag de rest van de olijfolie in een grote pan. Bak hierin de ui, wortel en laurierblaadjes op laag vuur 10 minuten.
- Roer de tomatenpuree en knoflook erdoor en bak 1 minuut mee. Voeg de suiker, azijn en blikken tomaat toe, giet de bouillon erbij en breng aan de kook. Laat 15 minuten zachtjes koken. Haal de laurierblaadjes uit de soep. Proef en breng op smaak met zout, peper en eventueel nog wat suiker.
- Pureer de soep glad met een staafmixer of in een blender, roer de mascarpone erdoor en serveer met wat peterselie-olie eroverheen gesprenkeld.
- Tip: De rest van de peterselie-olie kun je 2 weken bewaren op een koele, droge plek.
Maak 'm lactosevrij
- In plaats van mascarpone gebruik je kokosmelk.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.