Ik test heel graag dingen voor jullie, om er uiteindelijk mijn eigen recept van te maken. Zo ook met deze heerlijke sushi bites. De perfecte vervanger van een stukje worst of kaas met mosterd tijdens een verjaardag. Of juist heerlijk als voorgerechtje bij een diner of natuurlijk gewoon als snack.
Aan de slag met sushi
Het maken van de populaire Japanse delicatesse kan er soms heel ingewikkeld uitzien. Met dat bijzondere houten matje, dat precies op de juiste manier gebruikt moet worden, anders valt jouw – waar je zo hard je best op hebt gedaan – sushirol uit elkaar. Het is daarom ook niet zo gek een opleiding tot sushi-chef wel 5 jaar duurt. De toekomstige chefs leren alle ins and outs van wereldwijd bekende delicatesse. Ze duiken in de geschiedenis en krijgen hierdoor inzicht in de Japanse cultuur. Ik zou je er nog van alles over willen vertellen, maar het eten ervan is nóg beter.
In alle vormen en maten
Sushi heeft met de loop der jaren veel ontwikkelingen doorgemaakt. Wat begon bij een kleine diversiteit aan soorten, is uitgegroeid tot allemaal verschillende vormen, maten, smaakcombinaties en kleuren. Het gerecht is daardoor ook een stuk toegankelijker geworden, waar het zijn populariteit aan te danken heeft. Ik ga heel graag met de tijd mee en wil jullie zo snel mogelijk het recept van deze, voor mij nieuwe, variant van sushi laten zien. Ik heb mijn sushi-stokjes al uit de keukenlade gepakt, geef je een gilletje als de bites klaar zijn? Ik kom langs!

Sushi bites
Ingrediënten
- 4-5 norivellen
- 200-250 gr sushirijst
- 90 ml rijstazijn
- 250 gr zalmfilet zonder huid
- 2 el sojasaus
- 6 radijsjes
- 5 gr bieslook
- 80 gr edamame boontjes diepvries
- Zout
- Topping: Sriracha mayonaise, sesamzaadjes
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 200 graden (elektrisch), 180 graden (hetelucht).
- Kook de sushirijst volgens gebruiksaanwijzing. Meng de rijstazijn en wat zout door de nog warme sushirijst. Doe de edamame boontjes in een diep bord of kom en overgiet ze met kokend water, laat ze in 3 minuten ontdooien. Giet ze af.
- Snijd de zalmfilet in stukjes en meng er een paar eetlepels sojasaus door. Knip de norivellen in vieren en gebruik 2 vierkantjes per muffinholte. Leg elke keer 2 eetlepels sushirijst op de nori vierkantjes en leg ze in een muffinvorm. Verdeel de zalm erover en zet 20 minuten in de oven tot de rijst iets knapperig is en de zalm gaar.
- Snijd ondertussen de radijs in dunne plakjes. Hak de bieslook fijn. Versier de sushi bites met radijs, fijngehakte bieslook en edamame boontjes. Zigzag over elke bite wat Sriracha mayo.
- Tip! Ook lekker met avocado, knapperige mais, bosui en Kewpie mayonaise en je kunt ze ook eten wanneer ze afgekoeld zijn.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.
