De vrolijke oorsprong van oranje koeken
Deze prachtige koekjes hebben een echt vaderlandse geschiedenis. Ze zijn al jaren populair in ons kikkerlandje en worden vooral geassocieerd met Koningsdag. Dat komt natuurlijk door die prachtige, oranje kleur die verwijst naar ons geliefde Huis van Oranje-Nassau. Zo mooi!Maar waar komt die oranje kleur eigenlijk vandaan? Wel, de basis van deze koekjes is een lekker, licht zoet deeg. Daar bovenop komt een laagje heerlijk wortelsap icing. Yum! Dat is niet alleen super lekker, maar geeft de koekjes ook die kenmerkende, oranje tint. Soms zit er ook nog een vulling in van gele banketbakkersroom of abrikozenjam. Hmm, watertandenNatuurlijk zijn er ook variaties op dit klassieke recept. Sommige hebben een laagje chocolade of een andere vulling, zoals aardbeienjam. Maar de originele, oranje variant blijft toch wel het populairst. Die vind je dan ook volop in de supermarkten en bakkerijen door heel Nederland.
Naast dat ze ontzettend lekker zijn, hebben oranje koeken ook een hele bijzondere culturele betekenis voor ons Nederlanders. Ze horen gewoon bij feestelijke gelegenheden, zoals Koningsdag of andere nationale evenementen. Die oranje kleur maakt ze echt tot een symbool van ons land.
Dus, of je nu Koningsdag viert met een grote groep vrienden, of gezellig thuis met de fam, deze Oranje Koeken zijn gegarandeerd een hit. Ze zijn zo onweerstaanbaar dat je misschien zelfs je nieuwe go-to recept hebt gevonden voor elke feestelijke gelegenheid. Dus, waar wacht je nog op? Aan de slag en laat iedereen versteld staan van jouw bakkunsten.

Super eenvoudige Oranje koeken
Ingrediënten
Ingrediënten
- 100 gr roomboter op kamertemperatuur
- 100 gr bloem
- 100 gr kristalsuiker
- 2 eieren
- 1/2 tl vanille extract
- 1 tl citroenrasp
- 1 tl citroensap
- 1/2 tl zout
Icing
- 125 gr poedersuiker
- 1-2 el wortelsap
Bereidingswijze:
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180˚C.
- Doe de boter en de suiker samen in een mengkom en mix dit op hoge snelheid wit en romig. Voeg hieraan vanille extract, citroensap en rasp toe en meng de eieren er een voor een doorheen tot een gladde massa.
- Voeg als laatste de bloem en het zout toe en mix dit tot een mooi glad beslag.
- Vet 8 muffinvormpjes goed in en bestuif met een beetje bloem. Klop het overtollige bloem er weer uit.
- Verdeel het beslag over de vormpjes. Leg een bakplaat of een andere platte plaat over de muffinvorm heen. Op die manier voorkom je dat de cakejes gaan rijzen. Schuif het zo in de oven voor 10 minuten
- Na 10 minuten haal je de extra plaat eraf en laat je de cakejes nog 10 minuten bakken.
- Zodra ze goudbruin en gaar zijn haal je ze uit de oven en je stort ze uit op een snijplank. Leg ook nu weer een plank op de bovenkant, zodat ze mooi plat blijven.
- De glazuur maak je door het wortelsap met poedersuiker te mengen tot de gewenste kleur en dikte. Besmeer de koeken met het glazuur en laat hard worden.
Tip!

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.