Stroopwafel cheesecake

Stroopwafel + cheesecake = de ultieme guilty pleasure

Soms ontstaan er combinaties waarvan je denkt: waarom heb ik dit niet eerder bedacht?! Stroopwafel en cheesecake is er zo eentje. Je hebt het zachte van de roomkaas, het kruidige van die typische Hollandse koek, en dat heerlijke plakkerige karamelgevoel dat je mond vult bij elke hap. Dit is geen gewone taart. Dit is een taart met een wow-factor waar je stil van wordt al is het maar omdat je mond vol zit.

Stroopwafel cheesecake

Voor deze stroopwafel cheesecake combineerde ik the best of both worlds: romige cheesecake en sticky, zoete stroopwafels gaan perfect samen. En alsof dat nog niet genoeg is, gooi ik ook nog wat pure chocolade in de mix. Maak. Me. Gek! 

Kleine waarschuwing: deze cheesecake is ontzettend machtig. Ik geef het niet snel toe, maar na een klein puntje moest ik toch echt wel even een knoopje open zetten. Maar ach, c’est la vie.

Handige tips van mij!

De cheesecake blijft zo’n 2-3 dagen goed in de koelkast. Waar je bij dit soort taarten op moet letten is condensvorming. Een cheesecake krijgt in de koelkast snel een zompige bodem. Zorg dat de taart helemaal afgekoeld is voor je hem in de koelkast zet om dit te voorkomen. Daarnaast helpt een taartdoos ook tegen dit probleem.

Je kunt cheesecake ook erg goed invriezen. Vries een no-bake cheesecake in als ƩƩn geheel en snijd gebakken cheesecakes juist in stukken voor je ze invriest. Verpak ieder stuk in een diepvrieszakje en haal een taartpunt uit de vriezer wanneer je cheesecake-cravings de kop opduiken. Bewaar de cheesecake maximaal 1 maand in de vriezer en ontdooi de taart rustig in de koelkast voor consumptie.

Kun je nou geen genoeg krijgen van cheesecake – hoef je mij natuurlijk niet uit te leggen – probeer dan ook vooral eens van mijn andere cheesecake recepten zoals deze pruimencheesecake of wat dacht je van deze deconstructed versie met stoofperen?

Stroopwafelcheesecake
Totale tijd4 uur 25 minuten

Stroopwafelcheesecake

4.87 van 38 stemmen
Printen

Ingrediƫnten

10 personen
  • 10-12 Stroopwafels
  • 250 ml Slagroom
  • 5 Gelatineblaadjes
  • 600 gram Roomkaas op kamertemperatuur
  • 100 gram Kristalsuiker
  • 8 gram Vanillesuiker
  • 150 gram Pure chocolade

Bereidingswijze: 

  • Verkruimel 340 gram stroopwafels tot fijne kruimels. Verdeel 300 gram ervan over de bodem van een met vershoudfolie beklede springvorm. Druk goed aan met de bolle kant van een lepel. Zet in de koelkast tot gebruik.
  • Week de gelatineblaadjes 5 minuten in ruim koud water. Houd 30 milliliter slagroom apart, en klop in een kom met een mixer de resterende 220 milliliter slagroom met de suiker en vanillesuiker nĆ©t stijf. Klop er vervolgens de roomkaas door.
  • Verwarm de 30 milliliter resterende slagroom in een kleine pan tot net tegen het kookpunt. Neem van het vuur en los er de goed uitgeknepen gelatine in op. Klop het gelatinemengsel door het roomkaasmengsel met de mixer.
  • Schep 100 gram van dit roomkaas-mengsel in een kom en houd zolang apart. Schep de rest op de stroopwafelbodem in de vorm en strijk glad. Zet in de koelkast tot gebruik. Breek de chocolade in stukjes. Smelt 120 gram van de chocolade in een kleine pan op heel laag vuur. Meng met de resterende 40 gram stroopwafelkruimels en het 100 gram apart gehouden roomkaasmengsel tot een mooi chocolademengsel.
  • Lepel hoopjes chocolademengsel op de cheesecake. Ga er met de achterkant van een theelepel door om swirls te maken. Laat minimaal 4 uur tot 1 nacht opstijven in de koelkast. Breek vlak voor serveren de rest van de stroopwafels in stukken en steek ze in de bovenkant van de cheesecake. Smelt de overige 30 gram chocolade en bedruppel de cheesecake ermee.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Meer over Miljuschka

 

Bestellen

Shop the tools

Van elk recept een succes maken, doe je met deze spullen. Dit zijn mijn favorieten voor in de keuken.

Cheesecakeboek miljuschka
Mijn cheesecake

ā€œIk zag wel dat je naar m’n cheesecakeā€

Mijn jarenlange droom is eindelijk uitgekomen, mijn eigen cheesecakeboek. Ik heb maar liefst 18 jaar aan dit boek gewerkt. Wat je kan verwachten?

Meer dan 80 recepten en voor elke gelegenheid de perfecte cheesecake.

Naar de shop
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.