Voor de gemiddelde thuiskok is Kerst een flinke uitdaging. De culinaire ambities zijn vaak groot, de verwachtingen hooggespannen en het kooktalent is niet altijd van nature aanwezig. Mil to the rescue. In dit artikel deel ik mijn tips en trucs, zodat je stressvrij de Kerst doorkomt.
Begin op tijd
Niets zo vervelend als last minute nog in allerijl een kerstmenu moeten bedenken. In dat soort stressvolle situaties is creativiteit vaak ver te zoeken en val je misschien per ongeluk voor een veel te ingewikkeld gerecht. Begin dus al ver voor Kerst met inspiratie verzamelen, bijvoorbeeld op Instagram of Pinterest, en sla alles op. Zo kun je tegen de tijd dat Kerst bijna is aangebroken, rustig door je inspiratie scrollen en een menu samenstellen. Veel kookboeken en online magazines stellen zelfs complete menu’s samen, zodat het denkwerk alvast voor je gedaan is. Ook een aanrader!

Bestel je boodschappen online
Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: bestel je boodschappen online. Dat vind ik het hele jaar door ideaal, maar met Kerst heeft extra voordelen. Je kunt alles vanuit je luie stoel aanklikken; geen geschuifel in overvolle supermarkten of eindeloos in de rij staan. Bijna al mijn favoriete winkels bezorgen aan huis, dus ook mijn vlees en bijzondere delicatessen bestel ik lekker online. Ga ik ná de feestdagen wel weer lekker struinen over de markt en door mijn lievelingswinkels, als de rust is wedergekeerd.
Maak lijstjes
Ik maak lijstjes voor van alles, zéker ook met Kerst. Zo maak ik niet alleen boodschappenlijstjes per winkel, maar maak ik ook kook-to do’s zodat ik niets vergeet. Daarbij schrijf ik het menu uit en schrijf ik erbij wat ik per gang nog moet doen aan een gerecht. Het liefst kook ik veel vooruit, maar er zijn altijd nog last minute-handelingen nodig. Door het op te schrijven, voorkom ik denkstress aan tafel en vergeet ik niets.
Kies voor comfortabel
Met Kerst gaan mensen vaak koken om indruk te maken. Dure ingrediënten, ingewikkelde recepten, moeilijke wijnen. Niets mis mee, maar dat kan best stressvol zijn. Ik kies daarom liever voor gerechten die ik vaker, en het liefst vaak, heb gekookt. Zo voel ik me zelfverzekerd in de keuken en schotel ik mijn gasten iets voor waarvan ik zeker weet dat het lekker is. Uiteindelijk is stress voor niemand gezellig. Liever een wat eenvoudiger diner en een aanwezige gastheer- of vrouw, dan andersom.
Zorg voor een welkomsthapje- en drankje
Niet alleen omdat het gezellig staat, maar ook om jezelf wat extra tijd te geven in de keuken: zorg dat er iets lekkers klaarstaat zodra je gasten binnenkomen. Wat lekker brood met boter en olijfolie, olijven, wat dungesneden vleeswaren misschien, een bakje lekkere nootjes. Kies voor een feestelijk drankje erbij, en je hebt een heel warm welkom voor iedereen die komt eten. Overdrijf het niet, want dan is niemand nog in staat om een heel menu te eten.

Benut de ruimte goed
Zorg voordat je feestboodschappen binnenkomen dat je keuken is opgeruimd en je je koelkast en vriezer al zoveel mogelijk hebt ontdaan van overtollige spullen. Denk alvast een beetje na over de hoeveelheid pannen die je nodig hebt (en stap eventueel over naar meer ovengerechten) en maak eventueel extra plaats in een andere kamer om spullen neer te zetten. Een balkon of tuin kan prima dienstdoen als extra koelkast natuurlijk, zorgt er in dat geval voor dat alles héél goed is afgedekt om je zorgvuldig gemaakte eten te beschermen tegen ongenode gasten. Komen er veel mensen en zijn jullie van plan flink te drinken? Je kunt een laagje water met ijs in je badkuip doen en daar je flessen drank in koelen. Ideaal!
Mix zelfgemaakt en zelfgekocht
Natuurlijk is het leuk om heel veel zelf te maken tijdens je kerstdiner, maar voel je ook vooral niet schuldig wanneer je onderdelen van je diner lekker zelf kóópt. Ik schreef het al eerder: sommige dingen zijn gekocht zo goed, daar kun je zelf nauwelijks tegenop. Ben je bijvoorbeeld geen bakfan? Bestel dan vooral een lekker taartje als dessert bij je favo banketbakker. Charcuterie, noten en dips? Perfect om kant-en-klaar te kopen.
Doe het samen
Heel gezellig én een stuk minder arbeidsintensief dan alles in je eentje doen: samen koken! Dat kun je doen door in overleg iedereen een gang te laten maken bijvoorbeeld, of door je gasten ter plekke te vragen om te helpen. Bijna iedereen vindt het leuk om iets te doen in de keuken, dat is per slot van rekening altijd de gezelligste plek van het huis.