Ik serveer deze stoofschotel graag met aardappelpuree en rode kool met appeltjes. En natuurlijk met een extra biertje ernaast.
Even de tijd nemen voor deze stoofschotel
Het maken van deze stoofschotel neemt wel wat tijd in beslag. Hou er dus rekening mee dat het minimaal 4 uur tijd nodig heeft om het allerlekkerste te worden.
Je kunt dit overigens ook prima in een slowcooker bereiden. Hou dan een uur of 8 aan op de lage stand en een uur of 6-7 voor de hoge stand, maar check het halverwege ook gewoon even. Er is nogal veel verschil in slowcookers qua temperatuur.
Tip als je stoofschotel te nat is
Maak je deze stoofschotel in een slowcooker, en blijft deze te nat? Lees dan verder.
In een slowcooker verdampt dit vocht natuurlijk niet zo goed, niet zoals in een braadpan. Mocht je stoofschotel te nat blijven: voeg de volgende keer minder vloeistof toe. Een andere tip is om in het laatste uur een papje van maizena en water toe te voegen, om het vocht extra in te laten dikken.
Ook kun je ervoor kiezen om de stoof met een schuimspaan uit de slowcooker te halen, zodat het teveel aan water of vocht in de slowcooker blijft. Wil je dit nog gebruiken? Giet het dan in een steelpan en laat het, op het vuur, verder indikken tot een saus (eventueel ook met het papje van maizena en water).

Stoofschotel met bokbier
Ingrediƫnten
- 500 gram riblappen of sucadelappen in blokjes
- 1 el bloem
- 1 stuk ui in blokjes
- 300 gram winterpeen in blokjes of reepjes
- 2 el tomatenpuree
- 1 el mosterd
- 2 stuks laurierblaadjes
- 4 stuks kruidnagels
- 330 ml bokbier
- 200 ml runderbouillon
- 80 gram ontbijtkoek
- 200 gram gedroogde pruimen en abrikozen kleingesneden
- Peper en zout
Bereidingswijze:
- Strooi een dun laagje bloem om het vlees. Verhit olie in een stoofpan en bak het vlees op middelhoog vuur rondom bruin. Voeg de uien en winterpeen toe en laat en minuut meebakken.
- Voeg tomatenpuree, mosterd, laurier, kruidnagel, bokbier en bouillon toe. Kruimel de ontbijtkoek erdoor. Het vlees moet net onder staan.
- Laat het vlees op laag vuur ongeveer 3 uur pruttelen, roer af en toe door en voeg indien nodig extra bouillon toe.
- Voeg na 3 uur de pruimen en abrikozen toe en laat nog een half uur meestoven. Als het vlees zacht is en uit elkaar valt, is de stoof klaar. Breng op smaak met peper en zout en serveer warm.
- Lekker met gebakken aardappels of puree en rode kool
Voedingswaarde per portie
- Recepten
- Diner
- Eenpansgerechten
- Herfst
- Rundvlees
- Seizoensrecepten
- Slowcooker recepten
- Stoofschotel recepten
- Vlees recepten

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.