Sticky date pudding, een Britse klassieker
Sticky date pudding is een klassieker uit de Britse keuken. Daar staat ’ie bekend als het ultieme winterdessert, vaak geserveerd in gezellige pubs met een flinke scheut custard of toffeesaus. Mijn versie krijgt een kleine Hollandse twist door de speculaaskruiden in het beslag. Want hallo… die combinatie van warme specerijen, plakkerige dadels en romige karamelsaus is gewoon hemels. Perfect voor een koude avond, een feestelijk diner of gewoon omdat je er zin in hebt.
Waarom dadels zo geweldig zijn
Dadels zijn de snoepjes van de natuur. Van zichzelf heerlijk zoet, zacht en hebben veel smaak. Vooral de Medjoul dadel is een knaller in de keuken: sappig, en het heeft een soort diep karamelachtige smaakje. Het fijne is: doordat dadels van nature al zoveel zoetigheid bevatten, hoef je vaak minder suiker toe te voegen in je baksels. Win-win, toch? En geloof me: als je deze sticky date pudding eenmaal met verse, dikke Medjoul dadels hebt gemaakt, wil je nooit meer terug.

Karamelsaus
Kunnen we het even hebben over die karamelsaus? Want eerlijk is eerlijk: dit is het soort saus dat je overal overheen wil gieten. Over ijs, over pannenkoeken, misschien zelfs stiekem een lepel rechtstreeks uit de pan. De combinatie van boter, donkere basterdsuiker en room maakt ‘m super romig en diep van smaak. En die snuf zout? Die tilt de saus naar een hoger niveau. Zoet en plakkerig… echt onweerstaanbaar.
Hoe serveer je sticky date pudding?
Het leuke aan dit recept is dat je er alle kanten mee op kan. Maak er kleine cakejes van in een muffinvorm voor een elegant dessert, of ga er helemaal voor en bak er één grote cake van om aan te snijden aan tafel. Serveer ‘m lauw, met een flinke scheut warme karamelsaus eroverheen. En dan natuurlijk niet te vergeten: een bolletje vanille-ijs!
Een klassiek dessert
Sticky date pudding is zo’n gerecht dat je bijblijft. Het is knus, rijk en feestelijk tegelijk. Het soort dessert dat je maakt voor een etentje en waar je gasten weken later nog over beginnen. Ja, sticky date pudding is écht een klassiek dessert. Zo, is het ook echt een hele goede optie voor tijdens de feestdagen.

Sticky date pudding
Benodigdheden
- Muffinvorm
- Hakmolen
- Handmixer of keukenmachine
Ingrediënten
- 185 gr Medjoul dadels zonder pit / ontpit
- 1/2 tl baksoda
- 75 gr boter op kamertemperatuur
- 140 gr donkerbruine basterdsuiker
- 1 tl vanille – extract
- Zout
- 2 eieren
- 150 gr bloem
- 1 1/2 tl bakpoeder
- 1 1/2 tl speculaaskruiden
- Vanille ijs of crème fraîche eventueel om te serveren
Voor de toffee saus
- 75 gr boter
- 150 gr donkerbruine basterdsuiker
- 125 ml slagroom
- snuf zout
Bereidingswijze:
- Doe de dadels en baking soda in een kom en giet daar 165 ml kokend water op. Laat dit 30 minuten staan. Doe alles vervolgens in de blender of in een foodprocessor en maal de dadels tot een gladde pasta.
- Verwarm de oven voor op 170 °C en vet een muffinvorm in met boter.
- Doe de boter, basterdsuiker, het vanille-extract en zout in een kom en klop deze kort door. Meng de eieren door het mengsel en vervolgens de gemalen dadels. Spatel als laatste de bloem, het bakpoeder en de speculaaskruiden erdoor. Doe het beslag in de vorm en bak de sticky date cakejes in circa 20 minuten gaar. Check met een schone sateprikker.
- Laat voor de toffeesaus de boter in een steelpan smelten. Voeg de basterdsuiker en de slagroom toe en breng het geheel al roerend aan de kook. Laat de saus onder regelmatig roeren zo’n 5 minuten doorkoken. Haal de pan van het vuur en voeg een snuf zout toe.
- Serveer de sticky date pudding (lauw)warm met de warme toffeesaus en een bolletje vanille-ijs of een lepeltje crème fraîche.
Tip!

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.
Meer over Miljuschka