Sodabrood: zo makkelijk en zo lekker
Wil je zelf brood bakken, maar heb je simpelweg te weinig tijd? Dan is sodabrood de ideale oplossing. De gist wordt in dit brood namelijk vervangen door baking soda. Door de warmte ontstaat er een reactie tussen de baking soda en het zuur van de karnemelk. Deze reactie zorgt voor het rijsproces. Heel fijn, want je hoeft het deeg niet te kneden en het hoeft niet uren te rijzen. Zo gepiept!
Sodabrood met gruyère en ui
Voor mijn variant van sodabrood met gruyère, oude kaas en ui, heb je slechts een handvol ingrediënten nodig. Bloem, zout, suiker, baking soda, karnemelk, geraspte Gruyère kaas, oude kaas en fijngehakte ui zijn alles wat je nodig heb. Ben je niet zo’n uienfan? Dan is het ook heerlijk om de ui te vervangen voor knolselderij.
Ook lekker met Gruyère: quiche met spinazie en spek.
Tip! Zo weet je of het brood gaar is
Na 25 minuten komt er een prachtig brood met een knapperige korst en een zachte, luchtige binnenkant uit de oven. De combinatie van Gruyère, oude kaas en ui past perfect bij soepen, salades of gewoon als tussendoortje.
Niet helemaal zeker of je sodabrood gaar is? Klop dan op de onderkant van het brood. Als het hol klinkt dan is ‘ie goed. Wat een feestje!
Ga jij dit sodabrood met gruyère en ui maken? Bekijk dan mijn receptvideo of ga snel naar de bereidingswijze onderaan de pagina. Geniet ervan!

Dit recept maakte ik voor mijn bakprogramma Bak met Miljuschka op 24Kitchen.

Sodabrood met Gruyère en ui
Ingrediënten
- 6 g fijn keukenzout
- 375 g tarwebloem of volkorenmeel
- 6 g baking soda
- 370 g karnemelk
- 100 g oude kaas in blokjes
- 30 g vijgenazijn
- 1 rode ui gesnipperd
- 100 g Gruyère kaas in blokjes
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 220˚C.
- Doe het bloem, baking soda en zout in een ruime kom en meng dit even door elkaar met een lepel. Giet de karnemelk erbij en zorg dat het goed gemengd is met de bloem. Gebruik hiervoor een spatel, een pollepel of je handen. Het deeg is wat klonterig maar dat hoort zo te zijn.
- Voeg nu de oude kaas blokjes en de gesnipperde ui toe aan het deeg. Werk het er doorheen met je handen. Bestuif een aanrechtblad met een beetje bloem en stort hierop de bal deeg uit. Vorm er een mooie bol van.
- Druk de blokjes Gruyère kaas aan de bovenkant in de deegbol. Leg vervolgens het brood op een bakplaat (met bakpapier) en bak het in 20-25 minuten gaar en goudbruin. Laat het brood volledig afkoelen voor je het aansnijdt.
Tip van Miljuschka:
- Checken of het gaar is? Klop op de onderkant van het brood. Als het hol klinkt dan is-ie goed!
- Recepten
- Bak met Miljuschka
- Bakrecepten
- Brood recepten
- Dieetsoorten
- Snacks
- Specials
- Tussendoortjes
- Vegetarische recepten

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.