Stoofvlees + kruidnoten = sinterklaas in een pan
Er is iets betoverends aan stoofvlees dat uren lang suddert: het vlees wordt boterzacht, de geuren vullen je keuken en elke lepel is gevuld met comfort. Voeg daar nu die āsurprise twistā aan toe: kruidnoten! En je hebt een gerecht dat de Sinterklaastijd door je bord laat klinken. De zoete, kruidige nootjes smelten langzaam mee, geven textuur en karakter aan de saus, en verbinden traditie met hartig genot. Ik bedoel: wie wil er nu niet iets extra magie, met speculaasachtige geur, peper kruidtonen en de warmte van het stoofvlees op tafel rond 5 december?

De smaak opbouw die je wil proeven
Sinterklaas stoofvlees met kruidnoten is geen standaard stoofpotje: de specerijen liggen subtiel te spelen op de achtergrond. Gemberpoeder, nootmuskaat, korianderpoeder, laurierblad, kruidnagel, ze geven samen die warme, kruidige omlijsting. Eerst bakken van het vlees voor kleur en smaak, dan groenten als ui, wortel en bleekselderij om zoetheid en body te brengen. Het bier (of bouillon) voegt diepte en ronde smaak. En dan op het einde, als alles bijna gaar is, roer je de kruidnoten erdoor: ze lossen deels op, binden de saus lichtjes, smelten Ʃn geven bite. Dat moment dat je eerste portie in de pan proeft: zacht vlees, rijke saus, licht zoetje en crunch, dat is het moment waarop je weet dat je Sinterklaas stoofvlees is gelukt. Hiervoor heb je natuurlijk een goede en grote braadpan voor nodig. Deze pan is hier perfect voor. Ben je nou zo gek op stoofschotels? Kijk dan ook eens naar mijn andere stoofrecepten op deze pagina.

Sinterklaas stoofvlees met kruidnoten
Ingrediƫnten
- 600 gram stooflappen
- 2 el bloem
- 1 teentje knoflook
- 1 ui
- 1 wortel
- 2 stengels bleekselderij
- 1 laurierblad
- 2 kruidnagels
- ½ theelepel korianderpoeder
- ½ theelepel gemberpoeder
- ½ theelepel nootmuskaatpoeder
- 1 theelepel mosterd
- 40 gram kruidnoten
- 250 ml bier
- 0.5 l bouillon
- Doperwten voor erbij
- Gebakken aardappels/patat voor erbij
- 1 takje peterselie ter garnering
Bereidingswijze:
- Snijd het vlees in grote stukken en bestrooi met zout en peper.
- Bak het vlees op middelhoog vuur tot het aan alle kanten bruin is.
- Voeg knoflook, ui, wortel, bleekselderij en alle kruiden en specerijen toe, laat even meebakken en bestrooi met bloem.
- Blus af met bier en bouillon en draai het vuur zacht.
- Laat minstens 2,5 uur pruttelen tot het vlees helemaal zacht is.
- Roer na 2 uur de kruidnoten erdoor en laat ze oplossen in de stoof.
- Geniet van een heerlijke stoof met kruidnoten! Serveer met wat doperwten en gebakken aardappels. Patat is hier ook heerlijk bij!
Tip!
Wil je liever geen alcohol gebruiken? Vervang het bier dan door 250 ml bouillon. Je gebruikt dan dus in totaal 1.25 l bouillon.Ā
- Recepten
- Diner
- Feestdagen recepten
- Hoofdgerechten
- Sinterklaas recepten
- Stoofschotel recepten
- Vlees recepten
 
    Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.
Meer over Miljuschka 
                 
                 
                 
                 
									 
									 
									 
									 
									 
									 
									 
									 
                                 
                                 
                                 
                                 
                                 
                                 
                                 
                                 
                                