Sinterklaas stoofvlees met kruidnoten

Stoofvlees + kruidnoten = sinterklaas in een pan

Er is iets betoverends aan stoofvlees dat uren lang suddert: het vlees wordt boterzacht, de geuren vullen je keuken en elke lepel is gevuld met comfort. Voeg daar nu die ā€œsurprise twistā€ aan toe: kruidnoten! En je hebt een gerecht dat de Sinterklaastijd door je bord laat klinken. De zoete, kruidige nootjes smelten langzaam mee, geven textuur en karakter aan de saus, en verbinden traditie met hartig genot. Ik bedoel: wie wil er nu niet iets extra magie, met speculaasachtige geur, peper kruidtonen en de warmte van het stoofvlees op tafel rond 5 december?

Pepernoten stoof miljuschka

De smaak opbouw die je wil proeven

Sinterklaas stoofvlees met kruidnoten is geen standaard stoofpotje: de specerijen liggen subtiel te spelen op de achtergrond. Gemberpoeder, nootmuskaat, korianderpoeder, laurierblad, kruidnagel, ze geven samen die warme, kruidige omlijsting. Eerst bakken van het vlees voor kleur en smaak, dan groenten als ui, wortel en bleekselderij om zoetheid en body te brengen. Het bier (of bouillon) voegt diepte en ronde smaak. En dan op het einde, als alles bijna gaar is, roer je de kruidnoten erdoor: ze lossen deels op, binden de saus lichtjes, smelten Ʃn geven bite. Dat moment dat je eerste portie in de pan proeft: zacht vlees, rijke saus, licht zoetje en crunch, dat is het moment waarop je weet dat je Sinterklaas stoofvlees is gelukt. Hiervoor heb je natuurlijk een goede en grote braadpan voor nodig. Deze pan is hier perfect voor. Ben je nou zo gek op stoofschotels? Kijk dan ook eens naar mijn andere stoofrecepten op deze pagina.

Stoofvlees zonder alcohol, net zo lekker

Geen zin in bier in je stoof? Helemaal okĆ©! Veel mensen denken dat alcohol volledig verdampt tijdens het koken, maar dat is helaas niet zo, en dus is het logisch dat je het liever weglaat in sommige gevallen. Gelukkig kun je je stoofgerecht prima zonder alcohol maken, zonder dat je inlevert op smaak. Gebruik bijvoorbeeld extra bouillon, een scheutje balsamico of appelazijn voor diepte, of wat tomatenpuree voor extra rijkdom. Zo blijft je gerecht heerlijk vol van smaak en toegankelijk voor iedereen aan tafel. 

Pepernoten stoof miljuschka
Totale tijd3 uur 15 minuten

Sinterklaas stoofvlees met kruidnoten

4.16 van 138 stemmen
Opslaan Printen

Ingrediƫnten

4 portie(s)
  • 600 gram stooflappen
  • 2 el bloem
  • 1 teentje knoflook
  • 1 ui
  • 1 wortel
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 laurierblad
  • 2 kruidnagels
  • ½ theelepel korianderpoeder
  • ½ theelepel gemberpoeder
  • ½ theelepel nootmuskaatpoeder
  • 1 theelepel mosterd
  • 40 gram kruidnoten
  • 250 ml bier
  • 0.5 l bouillon
  • Doperwten voor erbij
  • Gebakken aardappels/patat voor erbij
  • 1 takje peterselie ter garnering

Bereidingswijze: 

  • Snijd het vlees in grote stukken en bestrooi met zout en peper.
  • Bak het vlees op middelhoog vuur tot het aan alle kanten bruin is.
  • Voeg knoflook, ui, wortel, bleekselderij en alle kruiden en specerijen toe, laat even meebakken en bestrooi met bloem.
  • Blus af met bier en bouillon en draai het vuur zacht.
  • Laat minstens 2,5 uur pruttelen tot het vlees helemaal zacht is.
  • Roer na 2 uur de kruidnoten erdoor en laat ze oplossen in de stoof.
  • Geniet van een heerlijke stoof met kruidnoten! Serveer met wat doperwten en gebakken aardappels. Patat is hier ook heerlijk bij!

Tip!

Tip!
Wil je liever geen alcohol gebruiken? Vervang het bier dan door 250 ml bouillon. Je gebruikt dan dus in totaal 1.25 l bouillon.Ā 
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Meer over Miljuschka

Bestellen

Shop the tools

Van elk recept een succes maken, doe je met deze spullen. Dit zijn mijn favorieten voor in de keuken.

  • Website shop the tools (7)

    Diep bord

    Serveer je favoriete soepen, pasta’s of stoofschotels in dit diepe bord en geniet van comfort in elke hap.

    17,95
    Koop via Bijenkorf
  • Website shop the tools (8)

    Slowcooker

    Laat je favoriete gerechten langzaam garen in deze slowcooker en geniet van intense smaken zonder zelf de hele dag in de keuken te staan.

    309,-
    Koop via Bol.com
  • Website shop the tools (6)

    Pannen onderzetter

    Bescherm je tafel stijlvol tegen hitte met deze mooie pannenonderzetter.

    19,90
    Koop via Bijenkorf
  • Website shop the tools (5)

    Aardappelstamper

    Stamp je aardappels moeiteloos tot een smeuĆÆge puree met deze stevige en handige aardappelstamper.

    6,59
    Koop via Hema
Mijn Cheesecakeboek

Het lekkerste cadeau voor de feestdagen!

Mijn Cheesecakeboek zit bomvol verrukkelijke recepten – van supersimpel tot heerlijk uitdagend. Voor klassieke liefhebbers, avontuurlijke bakkers en iedereen daartussenin: dit boek heeft voor ieder wat wils.

En weet je wat dit nog leuker maakt? Ik verras jóu deze feestdagen! Tijdelijk geef ik je €10 korting. Scoor mijn Cheesecakeboek nĆŗ voor slechts €24,99, inclusief verzendkosten, en ik zorg dat je hem voor de feestdagen op de mat krijgt.

Naar de shop
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.

4.16 from 138 votes (137 ratings without comment)